Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2017,
12.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

UEFA liga prvakov Atletico Madrid Barcelona Real Madrid Borussia Dortmund Monaco Juventus Leicester City Bayern München Jan Oblak Jan Oblak

Petek, 17. 3. 2017, 12.40

1 leto

Žreb četrtfinala lige prvakov

Žreb namenil Janu Oblaku senzacijo lige prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Žreb četrtfinalnih parov nogometne lige prvakov v Nyonu je združil Oblakov Atletico z angleškim prvakom Leicester Cityjem. Branilec naslova Real Madrid se bo pomeril proti Bayernu, Juventus čakata dvoboja z Barcelono, Borussia Dortmund pa se bo udarila z Monacom.

Četrtfinalni pari lige prvakov:

Atletico Madrid (Špa) - Leicester City (Ang)
Borussia Dortmund (Nem) - Monaco (Fra)
Bayern München (Nem) - Real Madrid (Špa)
Juventus (Ita) - Barcelona (Špa)

Žreb v Nyonu, ki je bil odprtega tipa, tako da ni bilo nosilcev, je spremljal tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.

Beli baletniki branijo naslov. Želijo postati prva ekipa, ki bi v zgodovini lige prvakov (od leta 1992) ubranila naslov evropskega prvaka. V četrtfinalu jim bo skušal načrte prekrižati Bayern München, ki je v osmini finala ponižal londonski Arsenal s skupnim rezultatom 10:2.

Iniesti se je izpolnila želja

Andres Iniesta je ligo prvakov nazadnje osvojil leta 2015, ko je v finalu premagal Juventus. Zdaj se bo s staro damo pomeril še enkrat. | Foto: Getty Images Andres Iniesta je ligo prvakov nazadnje osvojil leta 2015, ko je v finalu premagal Juventus. Zdaj se bo s staro damo pomeril še enkrat. Foto: Getty Images Kapetan Barcelone Andres Iniesta, ki je s soigralci poskrbel za največji čudež v osmini finala, saj so Katalonci nadigrali PSG (6:1) in nadoknadili zaostanek štirih zadetkov s prve tekme v Parizu (0:4), je pred žrebom poudaril, da se ne boji nobenega tekmeca.

"Ne bojimo se nikogar, jih pa zelo spoštujemo. Vse ekipe, ki so se prebile v četrtfinale, so zelo močne. Rad bi se izognil španskima kluboma, Realu in Atleticu. Če bi se pomerili z njima, bi nam to vzelo ogromno moči. Bilo bi zelo zahtevno," je izkušeni španski zvezdnik priznal, da se v četrtfinalu ne bi rad srečal z večnimi tekmeci, branilci evropskega naslova (Real Madrid) in klubom, pri katerem blesti Jan Oblak (Atletico).

Želja se mu je uresničila. Katalonci se bodo spopadli z italijanskim velikanom Juventusom.

Nemce poleg bogatega bavarskega kluba, ki je v zadnjih sezonah v ligi prvakov redno izpadal v polfinalu, v četrtfinalu zastopa še Borussia Dortmund. Rumeno-črni bodo skušali preskočiti francosko oviro. Pomerili se bodo z Monacom, ki je z všečno in napadalno igro pokvaril načrte Manchester Cityju.

Lani je Jan Oblak izgubil v finalu lige prvakov v Milanu. Bo letos zaigral na spektaklu v Cardiffu? | Foto: Vid Ponikvar Lani je Jan Oblak izgubil v finalu lige prvakov v Milanu. Bo letos zaigral na spektaklu v Cardiffu? Foto: Vid Ponikvar

Juventus, finalist lige prvakov leta 2015, ki je med najboljših osem skočil prek Porta, brani čast Italije. Žreb mu je v četrtfinalu dodelil zahtevnega tekmeca. Stara dama se bo pomerila z Barcelono, ki je po čudežni "teniški" zmagi s 6:1 izločila PSG in vsem dvomljivcem sporočila, da ostaja v boju za največjo evropsko lovoriko. To bo ponovitev finala lige prvakov iz leta 2015, ki so ga v Berlinu s 3:1 dobili Katalonci.

Kateri četrtfinalni par lige prvakov je najbolj atraktiven?

  • Atletico Madrid (Špa) - Leicester City (Ang)
    7,51 %
    32 glasov
  • Borussia Dortmund (Nem) - Monaco (Fra)
    3,29 %
    14 glasov
  • Bayern München (Nem) - Real Madrid (Špa)
    69,01 %
    294 glasov
  • Juventus (Ita) - Barcelona (Špa)
    20,19 %
    86 glasov
Oddanih 426 glasov

Edini klub, ki bo letos prvič zaigral v četrtfinalu lige prvakov, je Leicester City. Angleški prvak se bo pomeril z Atleticom, kjer se dokazuje prvi vratar slovenske reprezentance Jan Oblak. Rdeče-beli iz Madrida so se pod vodstvom Diega Simeoneja v zadnjih treh sezonah dvakrat prebili v veliki finale, kjer so nato ostali praznih rok. Visoke cilje imajo tudi v tej sezoni, kjer jih čaka obračun z največjim presenečenjem te evropske sezone. Lisice so se v krstni sezoni zavihtele med osem najboljših v Evropi, po dramatični zmagi nad Sevillo (2:0), ki jih je popeljala v četrtfinale, pa napovedujejo, da še niso rekli zadnje.

Bale v finalu pred številnimi rojaki?

Pri plesu kroglic je sodeloval legendarni napadalec Liverpoola Ian Rush, ki se veseli, da bo sklepno dejanje lige prvakov letos v njegovem Walesu. Dvakratni evropski prvak opravlja vlogo ambasadorja finala lige prvakov v Cardiffu. Zelo bi se razveselil, če bi 3. junija na štadionu Millenium nastopil najboljši valižanski nogometaš Gareth Bale, zvezdnik madridskega Reala. 

Kdaj bodo na sporedu četrtfinalne tekme?

Prvi dve tekmi bosta v torek, 11., in sredo, 12. aprila. Povratna obračuna bosta 18. in 19. prihodnji mesec.

Finalista lige prvakov se bosta za evropski naslov pomerila čez natanko 78 dni. | Foto: Getty Images Finalista lige prvakov se bosta za evropski naslov pomerila čez natanko 78 dni. Foto: Getty Images

Kje in kdaj bo finale?

Finalista, dobili ju bomo po polfinalnih tekmah (2./3. in 9./10. maja), se bosta za evropski naslov 3. junija letos ob 20.45 udarila v Walesu, in sicer na štadionu Milennium v Cardiffu, ki sprejme 74.500 gledalcev.

Kdo je bil v četrtfinalu lani?

-> Real Madrid, ki brani naslov, Atletico, Barcelona in Bayern so bili četrtfinalisti lige prvakov tudi pred letom dni.
-> Juventus in Monaco sta četrtfinalista po sezoni suše, nazadnje sta bila tam v letu 2015.
-> Borussia Dortmund se je med najboljšimi osmimi znašla prvič po letu 2014.
-> Leicester City je debitant med evropsko klubsko nogometno elito.
-> V prejšnji sezoni so bili četrtfinalisti še Benfica, Manchester City, PSG in Wolfsburg.
Ne spreglejte