Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
13.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Zenit St. Peterburg Miha Mevlja Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Liga Europa Köbenhavn Benjamin Verbič Kevin Kampl RB Leipzig Jasmin Kurtić Josip Iličić Atalanta

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 13.30

6 let, 4 mesece

Žreb 1/16 finala evropske lige

Slovenska poslastica v Evropi, Jan Oblak proti Benjaminu Verbiču

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Atletico Qarabag | Foto Reuters

Foto: Reuters

V 1/16 finala lige Europa bo nastopilo vsaj šest slovenskih nogometašev. Jan Oblak (Atletico Madrid) se bo pomeril z Benjaminom Verbičem (Köbenhavn), Kevin Kampl (RB Leipzig) bo skušal izločiti Napoli, Josip Iličić in Jasmin Kurtić (oba Atalanta) Borussio iz Dortmunda, Miha Mevlja (Zenit St. Peterburg) pa Celtic. Zmagovalec lige Europa si bo zagotovil nastop v skupinskem delu lige prvakov (2018/19).

Žreb 1/16 finala lige Europa:

Borussia Dortmund (Nem) - Atalanta Bergamo (Ita) /Josip Iličić, Jasmin Kurtić/
Nice (Fra) - Lokomotiv Moskva (Rus)
Köbenhavn (Dan) /Benjamin Verbič/ - Atletico Madrid (Špa) /Jan Oblak/
Spartak Moskva (Rus) - Athletic Bilbao (Špa)
AEK Atene (Grč) - Dinamo Kijev (Ukr)
Celtic Glasgow (Ško) - Zenit St. Peterburg (Rus) /Miha Mevlja/
Napoli (Ita) - RB Leipzig (Nem) /Kevin Kampl/
Crvena zvezda (Srb) - CSKA Moskva (Rus)
Lyon (Fra) - Villarreal (Špa)
Real Sociedad (Špa) - Red Bull Salzburg (Avt)
Partizan Beograd (Srb) - Viktoria Plzen (Češ)
Steaua Bukarešta (Rom) - Lazio Rim (Ita)
Ludogorec Razgrad (Bol) - AC Milan (Ita)
Astana (Kaz) - Sporting Lizbona (Por)
Östersunds (Šve) - Arsenal (Ang)
Marseille (Fra) - Braga (Por)

Prve tekme bodo odigrane 15. februarja, povratne pa teden dni pozneje.

Tekmovanje, ki poteka v medijski senci lige prvakov, se bo nadaljevalo 15. februarja. Takrat bodo odigrane prve tekme 1/16 finala. Za razliko od lige prvakov se bo spomladanski del evropske lige začel z veliko slovensko udeležbo. Svojega tekmeca v 1/16 finala so izvedeli Kevin Kampl (RB Leipzig), Jan Oblak (Atletico Madrid), Miha Mevlja (Zenit), Josip Iličić, Jasmin Kurtić (oba Atalanta) in Benjamin Verbič (Köbenhavn).

Kateri klub, pri katerem igrajo slovenski nogometaši, bo v tej sezoni v ligi Europa dosegel največji uspeh?

  • Atalanta (Josip Iličić in Jasmin Kurtić(
    2,08 %
    2 glasov
  • Atletico Madrid (Jan Oblak)
    88,54 %
    85 glasov
  • Köbenhavn (Benjamin Verbič)
    3,13 %
    3 glasov
  • RB Leipzig (Kevin Kampl)
    2,08 %
    2 glasov
  • Zenit St. Peterburg (Miha Mevlja)
    4,17 %
    4 glasov
Oddanih 96 glasov

Pri Atleticu veseli, da je finale v Lyonu

Jan Oblak v španskem prvenstvu ni izgubil že 19 tekem zapored. | Foto: Twitter - Voranc Jan Oblak v španskem prvenstvu ni izgubil že 19 tekem zapored. Foto: Twitter - Voranc "Poznamo jih, z njimi smo že igrali (leta 2007 so v skupini pokala Uefa zmagali z 2:0). Za nas bo to potovanje v lepo mesto, oni pa nam bodo poskusili zagreniti življenje. Köbenhavn je klub, ki je osvojil 12 naslovov državnega in osem pokalnega prvaka. Veseli smo, da smo spet v tem tekmovanju in da bo finale v Lyonu. To namreč vzbuja spomine, glede na to, da nam mesto nekaj dolguje," je povedal predstavnik Atletica Clemente Villaverde, ki se je spomnil poraza Atletica v Lyonu proti Dinamu Kijevu v finalu pokala pokalnih zmagovalcev leta 1986.

"Mi pa smo ekipa, ki jo vodi motivacija. Igralci poznajo tekmovanje in vedo, da je pomembno za klub. Igramo na treh frontah, tako da bo motivacija na zelo visoki ravni," je za spletno stran madridskega kluba še povedal Villaverde.

Vir: STA

Josip Iličić se je jeseni z Atalanto izkazal v Evropi. V močni skupini je prehitel Lyon, Everton in Apollon. Spomladi bo skušal v 1/16 finala izločiti Borussio Dortmund, ki je razočarala v skupinskem delu lige prvakov. | Foto: Getty Images Josip Iličić se je jeseni z Atalanto izkazal v Evropi. V močni skupini je prehitel Lyon, Everton in Apollon. Spomladi bo skušal v 1/16 finala izločiti Borussio Dortmund, ki je razočarala v skupinskem delu lige prvakov. Foto: Getty Images

Ples kroglic ni mogel povezati klubov, ki so se pomerili že v skupinskem delu, podobno kot se v osmini finala lige prvakov ne morejo med seboj udariti klubi iz iste države. Uefa je opozorila, da se zaradi varnostnih razlogov ne morejo srečati niti predstavniki iz Rusije in Ukrajine.

Trener Zenita: Težko je dejati, kdo je favorit

Roberto Mancini ima z Zenitom velike načrte v Evropi. | Foto: Reuters Roberto Mancini ima z Zenitom velike načrte v Evropi. Foto: Reuters "Dobili smo težkega tekmeca. Celtic je zelo dober, redno igra v ligi prvakov. Pred tremi sezonami sem se z njim srečal kot trener Interja. Zmagali smo, a bilo je težko. Prva tekma bo povedala že marsikaj. Težko je dejati, kdo je favorit. Z njimi bomo igrali šele čez tri mesece, v tem času pa se lahko marsikaj spremeni. Mislim, da nismo imeli sreče pri žrebu, zelo bo zanimivo," je za spletno stran Zenita povedal trener Roberto Mancini.

Rezervni kapetan Leipziga Willi Orban pa je o dvoboju z Napolijem za klubsko stran povedal: "Napoli je zagotovo zelo zanimiva ekipa. Pred nami je zahtevna naloga, ki pa se je veselimo."

Vir: STA

V boju za naslov vztrajajo številni evropski velikani, ki so dosegali vrhunske rezultate tudi v ligi prvakov. Največje pozornosti so deležni Borussia Dortmund, AC Milan, Arsenal in Atletico Madrid. Z evropskim naslovom se lahko pohvalijo tudi Celtic, Marseille, Steaua in Crvena zvezda.

Na žrebu so sodelovali:

Nosilci: AC Milan (Ita), Arsenal (Ang), Atalanta (Ita), Athletic Bilbao (Špa), Atletico Madrid* (Špa), Braga (Por), CSKA Moskva* (Rus), Dinamo Kijev (Ukr), Lazio (Ita), RB Leipzig* (Nem), Lokomotiv Moskva (Rus), Viktoria Plzen (Češ), Red Bull Salzburg (Avt), Sporting Lizbona* (Por), Villarreal (Špa), Zenit St. Peterburg (Rus)

Nenosilci: AEK Atene (Grč), Astana (Kaz), Celtic* (Ško), Crvena zvezda (Srb), Borussia Dortmund* (Nem), Steaua Bukarešta (Rom), Köbenhavn (Dan), Ludogorec Razgrad (Bol), Lyon (Fra), Marseille (Fra), Napoli* (Ita), Nice (Fra), Östersund (Šve), Partizan Beograd (Srb), Real Sociedad (Špa), Spartak Moskva* (Rus)

*tretjeuvrščeni v skupinskem delu lige prvakov

Prve tekme bodo odigrane 15. februarja, povratne pa teden dni pozneje. Nosilci imajo na povratni tekmi prednost domačega igrišča.

Evropsko sezono bo v ligi Europa nadaljeval tudi moskovski Spartak, ki je v skupinskem delu lige prvakov v skupini E prehitel Maribor. V 1/16 finala bo njegov tekmec Athletic Bilbao. | Foto: Reuters Evropsko sezono bo v ligi Europa nadaljeval tudi moskovski Spartak, ki je v skupinskem delu lige prvakov v skupini E prehitel Maribor. V 1/16 finala bo njegov tekmec Athletic Bilbao. Foto: Reuters

Največ udeležencev 1/16 finala imajo Italija, Španija in Rusija (po štiri), tri udeležence ima Francija, po dva pa Nemčija, Portugalska in Srbija. V evropski ligi se bodo spomladi pomerili tudi klubi iz Anglije, Ukrajine, Avstrije, Grčije, Bolgarije, Kazahstana, Romunije in z Danske, Češke, Škotske ter Švedske. 

Ne spreglejte