Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
28. 11. 2014,
14.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor Marko Šuler Petar Stojanović Luka Zahović Srečko Katanec NK Rudar Schalke

Petek, 28. 11. 2014, 14.55

6 let, 7 mesecev

Zlatko Zahović: Ponosen sem, da imamo Marka Šulerja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Športni direktor Maribora Zlatko Zahović pozimi ne pričakuje veliko odhodov. "Mogoče enega," je dejal in pojasnil, kaj se je dogajalo z Markom Šulerjem v Lizboni. Besedo je namenil tudi selektorju.

Mariborčani so že pozabili na poraz v Lizboni, ki je slovenske prvake dokončno izločil iz boja za napredovanje v osmino finala lige prvakov. Zdaj so osredotočeni na sobotno tekmo z Rudarjem. "Ta bo veliko bolj pomembna od tiste proti Schalkeju," je Zlatko Zahović, ki je bil na Portugalskem pričakovano deležen ogromne pozornosti medijev, napovedal rudarski festival. Maribor se ga bo udeležil dvakrat. Najprej v Prvi ligi Telekom Slovenije, ko bo v soboto gostil knape iz Velenja, nato pa še v ligi prvakov, ko bo v sklepnem dejanju pričakal rudarje iz Porurja, nogometaše Schalkeja. "To sta dve odlični ekipi. Velenjski Rudar ima dobro, izkušeno moštvo, tudi z našim nekdanjim bojevnikom (Elvedin Džinić, op. p.). To bo res težka tekma," opozarja nekdanji reprezentant, ki sploh noče razmišljati o Schalkeju, ampak le o prihodnji tekmi.

V prvenstvu za vodilnimi Domžalami s tekmo manj zaostaja samo še šest točk. Zaostanek se je zmanjšal, pomagala je tudi Olimpija, ki je v Stožicah premagala Elsnerjevo četo. "Olimpija? Gledamo le nase in pri tem bo ostalo," se ne ubada z zeleno-belimi. Ubadal se je v torek, a ne z Ljubljančani, pač pa z enim izmed treh portugalskih velikanov. Z edinim, za katerega ni nikoli nastopil, in z edinim, ki je kot prvi v tej sezoni v dresih v nepriljubljenih mariborskih barvah izbrance Anteja Šimundže prisilil k porazu.

Poštena in korektna gesta Marka Šulerja

Za dvoboj v Lizboni ni kandidiral Marko Šuler, kar je mnoge presenetilo, a tudi spomnilo na zgodbo o namišljenem kapetanu, ki jo je Zahović pred tedni označil za preteklost. Govoricam, češ da je Korošec na tribune romal zaradi vzgojne kazni klubskega vodstva, se je le nasmehnil.

"Kje pa … Marko je bil bolan. Prišel je do nas ter zelo pošteno, hkrati pa tudi korektno in profesionalno dejal, da jemlje tablete in da ne more pomagati ekipi. To je vsa zgodba. Kot športni direktor sem ponosen, da ga imamo. Od njega pričakujemo veliko, špekulacij, ki se pojavljajo, pa se očitno nikoli ne bomo mogli znebiti. Arghus in Rajčević pač igrata fantastično, Marko se tega zaveda in normalno trenira. Vse drugo je le folklora," je pojasnil Šulerjev izostanek s seznama kandidatov za tekmo s Sportingom, ki se je končala z zmago Lizbončanov.

Petar Stojanović že pripravljen na tujino, Luka Zahović še ne

Kot športni direktor niti ne občuti, da bi se število klicev, ki jih prejema od radovednih snubcev, v zadnjem času kaj povečalo. Zimski prestopni rok se bliža, v tujini se vse več omenjajo nekateri mladi biseri mariborskega kluba, omenjajo se kupčije, ki bi jih lahko zaznamovala takšna odškodnina, kot je Slovenija, vsaj glede prestopov iz klubov Prve lige Telekom Slovenije, še ni bila vajena.

"Sedem, osem milijonov evrov … To je pač trenutek. Lahko bo tudi štiri ali pet … Ali pa več. Nogomet je pač trenutek, hitro pride, sploh na tej ravni, ko so prisotna velika nihanja. Maribor ni nikoli javno govoril o tem o višini prestopa, ko pa se to zgodi, pa vedno zaupamo točne številke," je podal grobo oceno o znesku, ki bi ga lahko Maribor prejel za Petra Stojanovića, obetavnega najstnika in desnega bočnega branilca, ki je obnorel Evropo, prejšnji teden pa postal tudi najmlajši debitant v slovenski izbrani vrsti vseh časov.

"Kar se tiče zimskega prestopnega roka, smo v bistvu pripravljeni na vse. Ne pričakujemo veliko odhodov. Mogoče enega," se je spet ozrl proti Petru. Tujini je zanimiv tudi njegov sin Luka Zahović, ki pa mu svetuje, da bi ostal še kakšno sezono v Sloveniji in se učvrstil. "Realno gledano je Stojanović fizično bolj pripravljen kot Luka. To je pač stvar biologije."

Dojemajo ga kot izdelan, gotov produkt

Zahović je poudaril, da je vajen plesa milijonov, ki se omenja pri Stojanoviću. "Mogoče ne tako velikega, a to zame ni nič novega. Tudi fant je zelo zrel in se veliko pogovarjamo o tem, tako da ne čuti pritiska." Za Petra se najbolj zanimajo angleški klubi, med njimi je tudi nekaj velikanov. Eden izmed njih, Manchester United, bi pred davnimi leti v svoje vrste skoraj sprejel Zlatka.

"Res je, ni manjkalo veliko, a to zdaj ni pomembno. Vesel sem za fante, da jih želijo takšni velikani in da je en slovenski klub prišel na tako raven, da ga želijo največji. In ne samo to, da ga želijo, ampak ga dojemajo kot izdelan, gotov produkt. To je nekaj povsem drugega, kot pa da bi ga United nato posodil ali pa dal drugi ekipi." Prepričan je tudi, da se ne bi ponovila izkušnja Etiena Velikonje, ki je po selitvi iz Maribora na Otok izgubil tekmovalni ritem.

S kritikami, naperjenimi proti selektorju, je mislil resno

V zadnjih dneh po Sloveniji najbolj odmeva misel, ki jo je Zahović pred odhodom v Lizbono zaupal mariborskemu časniku Večer. Dvignila je veliko prahu, saj se je neposredno lotil selektorja Srečka Katanca, s katerimi sta pred dobrim desetletjem zakuhala verjetno najbolj vročo afero v zgodovini slovenskega reprezentančnega nogometa.

Predmet spotike je bil njegov 19-letni sin, ki kot najboljši strelec domačega prvenstva, v polno pa je zadel tudi v ligi prvakov, ne dočaka njegovega vpoklica. "Ve se, da je zanj Slovenija nekaj posebnega, a tudi Portugalska je njegova domovina. S fantom sva se pogovarjala, ve, da ga Katanec ne bo nikoli poklical v reprezentanco. Pa če bi dal 500 golov doma in v ligi prvakov. In to ga boli, prizadene. A dokler bo on selektor …" je dejal Zlatko in nam potrdil, da je s tem, ko ga je obtožil, da se mu prek otrok maščuje, mislil resno. Brez metafor in ovinkarjenja. "To sem rekel, to je splošno znano in ni razloga, da se ponavljam. Pač, gre za mojega otroka," je odvrnil v zaščitniškem, očetovskem tonu.

Luka bo imel novo priložnost, da se dokaže javnosti, na voljo v soboto. Odslužil je prepoved nenastopanja na treh tekmah, tako da bo v soboto, če bo tako ocenil trener, že na igrišču. Na začetku rudarskega festivala, ki se bo v Ljudskem vrtu končal 10. decembra.

Ne spreglejte