Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
4. 11. 2014,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Chelsea NK Domžale Prva liga Telekom Slovenije Luka Zahović Matic Črnic Jose Mourinho

Torek, 4. 11. 2014, 9.48

8 let

Zlatko Zahović ne bo sekal glav

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zlatko Zahović si prizadeva, da Maribor v sredo proti Chelseaju ne bi spet prejel šest golov. Žvižge občinstva po porazu z Domžalami razume, igralcem nima česa zameriti, zato (še) ne prižiga alarma.

Kaj se dogaja z Mariborom? Prvi favoriti za osvojitev slovenske krone v domačem prvenstvu izgubljajo korak z vrhom, vodilne Domžale so jim ušle že na devet točk, v Londonu pa so z ogromnim porazom, najvišjim, odkar nastopajo v ligi prvakov (0:6), dokazali, da so iz mesa in krvi tudi na evropskih bojiščih, kjer so pred gostovanjem na Otoku ostali neporaženi na osmih tekmah. Športni direktor vseeno ne deluje pretirano zaskrbljen. V bogati in razgibani karieri je doživel že toliko stvari, da ga poraz ali dva ne moreta vreči s tira. Sploh takrat, ko je zadovoljen s predstavo moštva, ki so ji do popolnega uspeha zmanjkali le zadetki. Tako je doživel petkov poraz vijolic na domačem derbiju z Domžalčani. "Odigrali smo odlično tekmo, ekipa je hotela zmagati. Tak Maribor ni bil nikoli težava. Moramo pa upoštevati, da so to igralci slovenske lige in je liga prvakov morala pustiti posledice. Ni razloga, da bi prižgali kakšen alarm. So stvari, ki so pri ekipah, ki niso vajene igrati lige prvakov, normalne," je z mirnim glasom pojasnjeval Zlatko Zahović, ki ga po porazu z Domžalami niso zaskrbeli niti žvižgi, naperjeni mariborski ekipi in strokovnemu vodstvu, kot tudi sestanek v zadnjem času vedno manj zadovoljnih predstavnikov navijačev z igralci, ki poskušajo v tej sezoni ubraniti naslov in ostati v igri za novo nagrado v ligi prvakov.

"Nogomet je strast in nihče ne mara izgubiti. Aplavzi navijačev so nekaj normalnega, tako kot tudi žvižgi, mi pa smo imeli v petek smolo. Pač, kader je tak, kot ga imamo, v klubu pa še naprej vlada odlično vzdušje. Včasih malce poletiš in dobiš po ušesih, pa greš nato dalje, a tak je posel. Tak je nogometni profesionalizem," nam je pojasnil nekdanji zvezdnik slovenskega nogometa, ki je ligo prvakov spoznaval v dresu številnih evropskih velikanov.

Namišljeni kapetan je že preteklost

Kako pa je z namišljenim kapetanom? Zgodba o njem in užaljenem Marcosu Tavaresu je dvignila veliko prahu. Vsi so se spraševali, kdo je tisti, ki ni poslušal Brazilca, a je nato zgodba tudi hitro poniknila. Se z nadaljevanjem manj prepričljivih rezultatov v domačem prvenstvu širi sporočilo, da stvari v slačilnici vendarle še niso urejene? "Ne, kje pa. Ta zgodba je že preteklost. Vse se je uredilo, trajalo je le dva, tri dni. Fantje so obrnili nov list. So dovolj pametni, da so uvideli, da so storili napako. Ponavadi se takšne zadeve rešujejo znotraj kluba. Mi smo to poskušali, a ni šlo. Potem smo se odločili za drugi način in uspelo nam je. Če je kdo pričakoval sekanje glav, se je zmotil. Da bi sekali glave igralcev, ki so nas pripeljali v ligo prvakov? Zakaj? Igralci so kralji in normalno je, da kdo kdaj poleti, a nato hitro pade na normalne tirnice," zagovarja tezo, da zadnji porazi in visok zaostanek za Domžalami niso mariborskega tabora okužili z negativno energijo.

Dodal pa je nekaj. "Ne smemo biti razvajeni. Zaradi lige prvakov smo pričakovali, da bomo v domačem prvenstvu zaostali za kakšno ekipo. V prejšnjih sezonah se nam je vse izšlo genialno, v tej pa so Domžale rezultatsko izjemno močne. Takšna konkurenca pa nas dela boljše. Domžale so nekaj posebnega, nam pa je všeč, da smo točko, dve za preostalimi. Imamo pa tudi še tekmo več. Resda je derbi, pri katerem nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, a vseeno," ni pozabil na prestavljeni poletni dvoboj z Olimpijo, ki bo očitno odigran šele prihodnje leto.

Dobro vzdušje v mariborski slačilnici lahko veseli. To je pomembno, saj je pred vijolicami ena najtežjih nalog. Prihaja zelo motiviran Chelsea, ki si želi že v Ljudskem vrtu zagotoviti napredovanje in cilja na vse točke. V Londonu je Mariborčane odpihnil s 6:0, zdaj prihaja še z močnejšo postavo, občinstvo v Mariboru pa od slovenskih prvakov pričakuje drugačen obraz od tistega na Stamford Bridgeu.

"Ni preprosto. V teh dneh se pospešeno ukvarjamo s tem, da ne bi spet prejeli šest golov. Zanima me boljši rezultat. Razlika med ekipama je velika, a tokrat bomo poskušali odgovoriti drugače. Smo motivirani, imamo taktično kulturo, a če ima Hazard (belgijski as Eden Hazard, ki je na prvi tekmi dosegel dva zadetka, op. p.) motor v zadnjici, tu pa so še drugi, potem se mora videti razlika. Chelsea je najbolj tekmovalna ekipa na svetu. Na rezultat igra po liniji najmanjšega tveganja. Takšna pragmatičnost Mourinha mi je všeč," je priznal Zahović, ki je podobno pragmatičnost okušal v klubih, s katerimi je tekmoval v ligi prvakov.

Pričakoval je, da bo še slabše

Maribor je v tej sezoni osvojil dve točki. Remiziral je proti Sportingu in Schalkeju. Lahko tudi proti Chelseaju? "To bi bila verjetno največja senzacija kroga v ligi prvakov, če upoštevamo renome kluba. Kakor se zdaj odvijajo stvari, se bomo potegovali za tretje mesto. Imamo dve točki, kar je ogromno proti nekaterim drugim ekipam v ligi prvakov z veliko večjimi proračuni. Iskreno povedano sem pričakoval, da bo slabše, a smo še vedno v igri za to, da bi prezimili v Evropi. Smo v slabšem položaju od drugih, ker smo igrali tudi kvalifikacije. Igrali smo veliko tekem, kmalu smo bili v pogonu, tako da smo utrujeni. To pa je v nogometu zelo pomembno, sploh zdaj, ko vstopamo v letni čas z zahtevnimi igrišči, na katerih porabiš veliko več energije. Morali bomo stisniti zobe, zdržati do konca jesenskega dela, nato pa naredili analizo in bo že bolje," ostaja večni optimist, njegovo dobro voljo pa potrjuje tudi prisotnost sporočila, da vijolice cvetijo spomladi. Takrat morda za prvo ekipo zaigra tudi Matic Črnic, ki je podobno kot Nusmir Fajić padel v nemilost pri trenerju. "Trener je pred časom določil, da si ne smemo privoščiti negativne energije, če želimo napredovati. Črnic v jesenskem delu ne pride v poštev za prvo ekipo, ostaja pa član kluba in igra za B-ekipo," je podal suhoparen komentar o nekdanjem mladem reprezentantu, ki je v prejšnji sezoni obetal veliko in že zadeval v polno v Evropi, v tej pa se izgubil v ne preveč kakovostnem povprečju tretjeligaške konkurence.

Odkar je športni direktor, v Mariboru ni bilo močnejšega tekmeca

Zahović doživlja dvoboj s Chelseajem resno, veliko bolj pa bosta o usodi mariborskega kluba v ligi prvakov odločala tista v petem in šestem krogu, ko se bo Maribor mudil v Lizboni, nato pa skupinski del sklenil doma s Schalkejem. Zato po svoje navija za sredino zmago Schalkeja v Lizboni, saj bi s tem olajšal možnosti Maribora, ki bi na lestvici ohranil prednost pred portugalskim predstavnikom.

Zaupal je tudi, da s tem, kar je pred 15 leti naredila znamenita Prašnikarjeva četa in v ligi prvakov osvojila štiri točke, ne tekmuje. "Tekmujemo le sami s sabo," je poudaril 42-letni Mariborčan, ki ga čaka nov spopad s portugalskim znancem svetovnega trenerskega kova.

Prihajajo Mourinhovi asi, vodilna angleška ekipa. Ljudski vrt bo pokal po šivih, Maribor pa doživel vrhunec. "Odkar sem športni direktor Maribora, pri nas še ni gostoval močnejši klub," je poln spoštljivih besed na račun tekmeca. Le kako ne bi, ko je pred dvema tednoma v Londonu že odmevala boleča šestica …

Ne spreglejte