Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
9. 12. 2015,
10.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Diego Simeone Thibaut Courtois

Sreda, 9. 12. 2015, 10.50

7 let, 12 mesecev

Zaradi rekorderja Oblaka pozabili na orjaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski vratar Jan Oblak je z Atleticom osvojil Lizbono, kjer so ga izžvižgali navijači Benfice. Njegova mreža se je prvič zatresla po 630 minutah, tako da je izboljšal dosežek Thibauta Courtoisa.

Atletico je v torek uresničil evropski cilj. Na Portugalskem se je Benfici maščeval za letošnji poraz v Madridu in na lestvici poskočil na vodilno mesto, ki mu bo pri žrebu vsaj na papirju zagotavljalo lažjega tekmeca.

Los Colchoneros so zmagali z 2:1, znova pa se je izkazal Jan Oblak, ki je na Luzu doživel peklenski sprejem navijačev Benfice. Ko je lani branil za portugalskega velikana, so ga privrženci orlov oboževali, saj so bili prepričani, da jih bo navduševal še ogromno sezon. Nenadna selitev Škofjeločana v Madrid je pri njih sprožila veliko negativnih čustev.

Ljubezen do Oblaka se je hitro ohladila, mladi slovenski vratar je postal čez noč nezaželen. Pomagalo ni niti 16 milijonov evrov, ki jih je Benfica prejela od Atletica. Oblak je postal slovenski rekorder, tako visoke odškodnine ni za vratarja plačal še noben španski klub, navijači Benfice pa so še naprej vztrajali pri svojem in Janu sporočali, da v njihovih srcih ni vreden počenega groša.

Navijači Benfice spet izžvižgali Oblaka

Žvižgali so mu že na prvi letošnji tekmi, ko so Lizbončani na Vicente Calderonu premagali Atletico (2:1), še glasneje pa so se Oblaka "lotili" na domačem Luzu. Bodoči prvi vratar slovenske izbrane vrste je že pred srečanjem pojasnil, da ga žvižgi ne bodo vrgli iz tira in da si zaradi svojih dejanj ni zaslužil takšnega sprejema. Na igrišču, ki ga pozna odlično, se je ponovno izkazal. Ubranil je skoraj vse strele, v 75. minuti pa je bil nemočen, ko ga je mojstrsko premagal Kostas Mitroglou. Grk, rezervist Benfice, je postavil končni rezultat 1:2, ki je razveselil Atletico, saj se je povzpel na prvo mesto.

Courtois je zdržal skoraj 600 minut, Oblak pa še več

Atletico je zmagal na štadionu, kjer je pred poldrugim letom nesrečno izgubil finale lige prvakov proti Realu. Takrat je v njegovih vratih navduševal Thibaut Courtois. Belgijski orjak, ki v višino meri skoraj dva metra (199 centimetrov), se je po koncu sanjske sezone, v kateri je Atletico postal španski prvak, vrnil v London, madridski velikan pa je za njegovega naslednika izbral Oblaka.

Po porodnih krčih, poškodbi med poletnimi pripravami in solidnih predstavah neposrednega tekmeca za vlogo prvega vratarja Atletica je Oblak sprva počival, nato pa se je Miguel Angel Moya prestavil na klop. Po povratni tekmi osmine finala lige prvakov (2014/15), ko se je Moya poškodoval, v igro pa je vstopil neogreti Slovenec in navdušil, je bilo vse drugače. Trener Diego Simeone je spoznal, da velja zaupati nekdanjemu vratarju Olimpije, tako da ga ni več umaknil iz vrat.

Oblak je postal prvi vratar, Atletico pa je prejemal vedno manj zadetkov. V tej sezoni jih je v 14 krogih španskega prvenstva prejel le šest. Navijači so tako veliko lažje pozabili na slovo Courtoisa. Visoki Belgijec, ki je v tej sezoni zaradi poškodbe izpustil dobršen del jesenskega dela, je odlično branil za Atletico in mu pomagal do številnih uspehov. Njegov najdaljši niz nepremaganosti je trajal 596 minut, Oblak pa se lahko po srečanju v Lizboni pohvali še z daljšim.

Med 30. oktobrom in 8. decembrom ni prejel niti enega zadetka. Nepremagan je ostal 630 minut in postavil nov rekord, odkar brani za Atletico. Mrežo je ohranil nedotaknjeno proti Astani, Sportingu iz Gijona, Betisu, Galatasarayu, Espanyolu in Granadi. Atletico je neporažen že 13 tekem zapored. Nazadnje je grenkobo poraza občutil 30. septembra, ko ga je v Madridu na nepravi nogi ujela Benfica.

Ne spreglejte