Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
7. 11. 2015,
1.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Ukrajina Srečko Katanec

Sobota, 7. 11. 2015, 1.18

8 let

Zakaj je Srečko Katanec optimist?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po žrebu je Srečko Katanec ocenil, da so možnosti Slovenije v dodatnih kvalifikacijah za EP 2016 proti Ukrajini polovične. Teden dni pred prvim srečanjem je že večji optimist, prednost vidi v napadu.

Selektor Srečko Katanec po žrebu dodatnih kvalifikacij za EP 2016 ni želel ničesar prepustiti naključju. Zadal si je nalogo, da tekmeca spozna do potankosti.

Ogledal si je vse kvalifikacijske tekme Ukrajine v boju za EP 2016 in hitro opazil, da jih krasi izjemna disciplina v obrambi, saj so na desetih srečanjih prejeli le štiri zadetke, od tega polovico (dva) proti branilcem evropskega naslova Špancem.

Slovenija ima nekaj stvari, ki Ukrajini ne ustrezajo

Ukrajinski obrambni zid, ki le redko pusti tekmecu, da ga premaga, je selektorju dal misliti. Vseeno pa se v slovenskem taboru postopno dviga optimizem, saj 52-letnemu Ljubljančanu, ki bo Slovenijo v dodatne kvalifikacije za veliko tekmovanje povedel že tretjič, ni ušel podatek, da je ostal napad Ukrajine proti najboljšim ekipam v njeni kvalifikacijski skupini nedorečen.

"Na vseh štirih tekmah proti Slovakom in Špancem Ukrajinci niso dosegli zadetka. To so statistični podatki, ki veliko povedo. Če analiziram njih in nas, lahko povem, da sem optimist, ker smo na bolj ali manj vseh tekmah zabili gol. Dosegli smo ga na obeh dvobojih proti Švici in Angliji, le proti Estoniji v Talinu ne. Ukrajinci so lahko zaskrbljeni, saj imamo tudi mi nekaj stvari, ki jim ne ustrezajo," sklepa Srečko Nazionale.

Prepričan je, da njegovi izbranci premorejo nekatere kakovosti, ki bi lahko 14. in 17. novembra prišle do izraza in majhni državi na sončni strani Alp pomagale, da še drugič v obdobju državne samostojnosti zagreni življenje večji Ukrajini.

Proti Špancem in Slovakom streljali slepe naboje

Ukrajinci se proti najboljšim reprezentancam v svoji skupini niso proslavili. Na odločilni tekmi za neposredno uvrstitev na Euro 2016 so izgubili (doma proti Španiji z 0:1) in dvoboj končali brez doseženega zadetka. Proti Španiji so dvakrat izgubili z 0:1, proti Slovaški pa v gosteh resda remizirali brez zadetkov (0:0), a pred domačimi gledalci ostali praznih rok z 0:1.

Slovenija je v svoji kvalifikacijski skupini dvakrat izgubila proti Angliji (doma 2:3, v gosteh1:3), Švico je v Mariboru, kjer se bo 17. novembra pomerila z Ukrajino, premagala z 1:0, v Baslu pa nesrečno izgubila z 2:3.

Proti najboljšima dvema reprezentancam je tako Katančeva četa v svoji skupini dosegla šest zadetkov, Ukrajina pa proti Španiji in Ukrajini niti enega. Je pa tudi res, da je Slovenija na omenjenih štirih dvobojih prejela kar devet golov, Ukrajina pa le tri.

Rumeno-modri so jih na vseh desetih kvalifikacijskih srečanjih dobili le štiri, Slovenija pa enajst, saj je bil Samir Handanović premagan tudi na gostovanju v Talinu ter domači tekmi z Litvo.

Ukrajinci imajo težave, Slovenija na srečo ne

Slovenski selektor ima Ukrajino za čvrsto in tehnično dovršeno ekipo. "V ligi prvakov igrata skoraj vsako sezono dva njihova kluba," je opozoril na dragocene izkušnje, ki jih Ukrajinci vsakoletno nabirajo v ligi prvakov, saj si skoraj vsi nogometni kruh služijo v domovini. "So spoštovanja vredna reprezentanca, zato se bomo morali na njo dobro pripraviti. Morali bomo biti pravi, v danih trenutkih pa tudi računati na pomoč sreče."

Podobno kot svetovna nogometna javnost je tudi Katanec prepričan, da bosta največjo nevarnost za Slovenijo predstavljala ukrajinska napadalna krilna igralca. "Res sta odlična," je slovenski selektor izpostavil Jevgena Konopljanko in Andrija Jarmolenka, ki sta znana po izjemnih prodorih in hitrih pobegih, večkrat pa se znajdeta tudi na seznamu strelcev.

Ko je Katanec s Slovenijo zadnjič gostoval v Ukrajini, so njegovi fantje ostali neporaženi. Zgodilo se je pred 16 leti v Kijevu, letos pa bo tekma nekoliko zahodneje, v Lvovu. Slovenski nogometaši ne bodo sami, saj jih bo spremljalo okrog 500 navijačev, nato pa tri dni pozneje sledi veliki finale v mestu ob Dravi …

Ne spreglejte