Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
14. 8. 2017,
20.19

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Natisni članek

Maccabi Tel Aviv Hapoel Be'er Sheva Liga Europa UEFA liga prvakov NK Maribor NK Maribor Sportalov zakaj, Sportalov zato Izrael

Ponedeljek, 14. 8. 2017, 20.19

1 leto

Sportalov Zakaj, Sportalov zato

Zakaj Maribor evropske tekme igra v Aziji?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Izrael | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Maribora se bodo v sredo za evropsko slavo in zajeten kos dobička potegovali z izraelskim prvakom Hapoelom Be'er Sheva. Odpotovali bodo na Bližnji vzhod, v sveto deželo, ki zemljepisno sploh ne spada v Evropo, ampak v Azijo. Zakaj sploh lahko nastopa v evropskih tekmovanjih?

Maribor bo v sredo na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov gostoval v Izraelu pri tamkajšnjem prvaku Hapoelu Be'er Shevi. Dvoboj se bo začel ob 20.45. Povratna tekma bo v torek, 22. avgusta v Ljudskem vrtu.

Če bi obveljalo pri upoštevanju zemljepisnih celinskih meja, Maribor v sredo sploh ne bi gostoval na azijskih tleh. Igra se tekma evropskega tekmovanja, zatorej bi bilo logično, da bi se pomeril s tekmecem, katerega država leži na evropskem območju.

Ker pa se v športu rado prireja pravila in sklepa različne kompromise, je gostovanje evropskih nogometnih klubov v Izraelu preraslo v nekaj povsem običajnega. O razlogih, ki so poskrbeli za tako nenavadno sosledje dogodkov, je treba skočiti v preteklost.

Strah, da bi se ponovila tragedija v Münchnu

Na mednarodnih tekmah izraelskih reprezentanc ali klubov ne manjka nasprotnikov, ki bi si želeli, da Izrael izstopi iz Uefe. | Foto: Reuters Na mednarodnih tekmah izraelskih reprezentanc ali klubov ne manjka nasprotnikov, ki bi si želeli, da Izrael izstopi iz Uefe. Foto: Reuters Izrael je bil ustanovljen leta 1948. Po geopolitičnem položaju pripada Aziji. Zaradi številnih sporov in zamer, ki jih do njega gojijo arabske sosede - mnogo jih ni nikoli priznalo države Izrael -, je zelo trpel tudi nogomet. Vsaka tovrstna tekma pod okriljem Azijske nogometne zveze (AFC), ki se ji je Izrael pridružil leta 1954, je predstavljala sod smodnika. Ni manjkalo veliko, pa bi lahko počilo. V državi, ki meji na Egipt. Libanon, Sirijo, Jordanijo in avtonomno območje Gazo, je bilo vedno treba poskrbeti za varnost.  

Azijska nogometna zveza je leta 1974 zaradi političnega pritiska muslimanskih držav in strahu, da bi se ponovila športna tragedija z olimpijskih iger v Münchnu (1972), izločila Izrael, ki je bil nato dve desetletji brez konfederacije. Izjemoma je igral kvalifikacijske tekme z različnimi konfederacijami (Uefa in OFC), nato pa so se zanj vendarle odprla evropska vrata.

Izrael se je v začetku devetdesetih let preteklega stoletja pridružil Uefi. Od leta 1991 sodeluje v evropskih klubskih tekmovanjih. Evropska nogometna zveza ga je med svoje polnopravne članice sprejela leta 1994, leto poprej je na znameniti kvalifikacijski tekmi prekrižal načrte Franciji in ji preprečil, da bi zaigrala na SP 1994.

Od takrat naprej Izrael še čaka na priložnost, da bi si zagotovil nastop na velikem tekmovanju. Tudi letos mu verjetno ne bo uspelo. Možnosti so zelo majhne, saj v skupini G po šestih nastopih zaseda četrto mesto, za vodilnim dvojcem, Španijo in Italijo, pa zaostaja sedem točk.

Košarkarji Maccabija šestkrat evropski prvaki

Izjemen primer, kako uspešno se je Izrael združil s športno Evropo, predstavlja košarka. Maccabi Tel Aviv je eden najuspešnejših košarkarskih klubov v evropskih tekmovanjih. V začetku tisočletja se je zaradi pomanjkanja konkurence, ko je bil za razred ali dva boljši od izraelskih tekmecev, pridružil ligi ABA, kjer je v finalu v dvorani Tivoli priznal premoč Zadru (2002/03). Vrnil se je slabo desetletje pozneje in v sezoni 2010/11 osvojil tekmovanje.

Maccabi Tel Aviv je pred šestimi leti osvojil regionalno ligo ABA, v kateri nastopajo tudi slovenski klubi. | Foto: Vid Ponikvar Maccabi Tel Aviv je pred šestimi leti osvojil regionalno ligo ABA, v kateri nastopajo tudi slovenski klubi. Foto: Vid Ponikvar

Šestkrat je bil prvak Evrope, prvič leta 1977. Zanimivo je, da je prvo zmago v najmočnejšem evropskem tekmovanju dočakal leta 1963, ko je v Ljubljani premagal Olimpijo s 72:71. To je bila zgodovinska, a Pirova zmaga Izraelcev, saj so na prvi tekmi pred domačim občinstvom priznali premoč zmajem (46:60) in izpadli. Olimpija se je pred 54 leti prebila v četrtfinale, ko je izpadla proti češkemu Spartaku iz Brna.

Najboljši, čeprav ni odigral niti ene tekme

Izraelci pod okriljem Uefe v članski konkurenci še niso zaigrali na velikem tekmovanju. | Foto: Reuters Izraelci pod okriljem Uefe v članski konkurenci še niso zaigrali na velikem tekmovanju. Foto: Reuters Odkar je Izrael član evropske nogometne družine, še ni zaigral na velikem tekmovanju. Leta 1970, ko je spadal še pod Azijo, je zaigral na svetovnem prvenstvu v Mehiki, kar je še danes njegov največji dosežek.

Član Azijske nogometne zveze (AFC) je postal leta 1954, a se je znašel v težavah, saj se z njim ni hotelo pomeriti veliko reprezentanc. Dogajale so se bizarne stvari, ki niso imele veliko skupnih imenovalnikov s poslanstvom športa. V kvalifikacijah za SP 1958 je bil v kvalifikacijah za območje Azije in Afrike najboljši prav Izrael.

Čeprav ni odigral niti ene tekme, se je znašel na vrhu, saj nihče ni hotel igrati z njim. Da bi se Mednarodna nogometna zveza (Fifa) izognila sramoti, se je odločila, da mora Izrael odigrati še dodatne medcelinske kvalifikacije z Walesom. Azijske države, ki so sovražile Izrael, so si oddahnile, saj je Izrael izpadel.

Navijači Hapoela Be'er Sheve nestrpno odštevajo ure do začetka dvoboja z Mariborom. | Foto: Getty Images Navijači Hapoela Be'er Sheve nestrpno odštevajo ure do začetka dvoboja z Mariborom. Foto: Getty Images

Leta 1964 je bil azijski prvak. Zmagal je na domačih tleh, a je na tekmovanju nastopilo le pet od predvidenih 16 udeležencev. Izrael je premagal tri tekmece in postal prvak! Z njim so igrali le Indija, Južna Koreja in Hongkong.

Zapletov je bilo vedno več. Leta 1968 se je prvič uvrstil na olimpijski turnir, šest let pozneje, ko so bili še sveži spomini na vojno med Izraelom in arabskimi sosedami, pa je bil zaradi političnih nesoglasij primoran zapustil konfederacijo. Leta 1974 na azijskem prvenstvu z Izraelom nista hotela igrati niti Severna Koreja in Kuvajt, slovo od azijske nogometne družine je bilo neizogibno.

Že četrti izraelski klub v ligi prvakov?

Klubski nogomet v Izraelu po tem, ko je začel nastopati v evropskih tekmovanjih, ne beleži skromnih dosežkov. V skupinskem delu lige prvakov je zaigralo že veliko klubov. Hapoel Be'er Sheva bo, če bo v play-offu kvalifikacij izločil Maribor, postal že četrti. Zaploskal bi mu tudi predsednik Nogometne zveze Izraela Ofer Eini, rojen prav v predmestju Berševe, kjer bo v sredo gostoval Maribor.

Ko je leta 2014 v Mariboru gostoval Maccabi Tel Aviv, ga je spremljala le peščica navijačev. | Foto: Vid Ponikvar Ko je leta 2014 v Mariboru gostoval Maccabi Tel Aviv, ga je spremljala le peščica navijačev. Foto: Vid Ponikvar

Maccabi Haifa in Maccabi Tel Aviva sta bila del evropske elite dvakrat, Hapoel Tel Aviv pa enkrat. Zadnji je dosegel največji uspeh izraelskega nogometa s prebojem v četrtfinale lige Europa.

Maribor je lani izpadel iz Evrope proti predstavniku Azerbajdžana. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Maribor je lani izpadel iz Evrope proti predstavniku Azerbajdžana. Foto: Morgan Kristan / Sportida Ni osamljen primer

Poleg Izraela so članice Uefe še nekatere države, ki se zemljepisno ne uvrščajo v Evropo. Pod evropsko nogometno družino spadajo tudi Turčija, Ciper, kavkaške države Armenija, Azerbajdžan in Gruzija, najdaljše poti na gostovanja pa čakajo tiste, ki se merijo s Kazahstanom.

Zadnji je bil po osamosvojitvi in razpadu Sovjetske zveze sprva član azijske nogometne družine, nato pa je leta 2002 presedlal v Evropo. Deveta največja država na svetu leži bolj na azijskih tleh, za Evropo se šteje le njegovo ozemlje, zahodno od reke Ural.

Šport je tudi v tem primeru dokazal, da želi združevati in skrbeti za sožitje. Maribor je v evropskih tekmovanjih gostoval že v večini od omenjenih držav. V Izraelu ne bo prvič. Še nikoli pa ni v sveti deželi, kamor se v zadnjih letih na počitnice odpravlja kapetan Marcos Tavares, igral tako pomembne tekme. V play-offu, odločilnem krogu kvalifikacij!

Ne spreglejte