Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
25. 3. 2011,
16.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Italija

Petek, 25. 3. 2011, 16.36

7 let, 12 mesecev

Zadnja bitka pripadla Italijanom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sprehod po prizoriščih slovensko-italijanskih dvobojev zaključujemo v Palermu, kjer so se razblinile sanje Oblakove čete o nastopu na SP 2006. V reprezentanci je še zadnjič nastopil Jalen Pokorn.

Favorizirana Italija je 8. oktobra 2005 izbrancem Branka Oblaka vrnila milo za drago za poraz v Celju. Tudi tokrat je padel zmagoviti zadetek v zaključku srečanja. Slovenski obrambni zid, takrat mu je poveljeval Aleksander Knavs, je v 78. minuti prebil Zaccardo. Zatresel je mrežo zelo razpoloženega Boruta Mavriča, ki se je v prvem polčasu izkazal z vratolomnimi posredovanji. Slovenijo je v boju za SP 2006 ohranjala le še zmaga, a so bili Italijani na Siciliji boljši tekmec in neprepričljivim gostom niso dovolili presenečenja.

''Nismo imel realnih možnosti za pozitiven rezultat. Taktika s tekme v Celju je bila spremenjena, v Palermu pa smo naleteli še na vročekrvne navijače. Italijani so že vedeli, zakaj so priredili tekmo tako daleč. Imeli smo še srečo, da smo izgubili le z 0:1. Reševal nas je vratar Mavrič,'' priznava Jalen Pokorn, ki je na štadionu Renzo Barbera odigral prvi polčas, nato pa ga je zamenjal Sebastjan Cimerotič. A razmerje moči na zelenici se ni spremenilo. Italijani so še naprej držali niti igre v svojih nogah in premoč kronali z zmagovitim zadetkom.

Pokorn: Ni bilo okostja

Na srečanju je bilo moč zaslediti zanimiv prizor. Napadalec Luca Toni, nekdaj ljubljenec navijačev Palerma, je zaradi prestopa v Fiorentino postal osovražena oseba. ''Izdajalec'' je doživel koncert žvižgov. Prav ob vsakem dotiku z žogo.

''Tega se spominjam. So bili pa tudi že pri nas podobni primeri. Kaj vse so počeli Milanu Ostercu za Bežigradom … Pa jih je kasneje velikokrat demantiral,'' je zaupal Škofjeločan, ki je v Palermu odigral zadnjo tekmo v slovenskem dresu. Njegovo dvanajsto. Kasneje je prejel še vpoklic za prijateljsko tekmo s Slonokoščeno obalo v Franciji, a ga ruski delodajalci zaradi napete končnice druge lige niso pustili na tekmo.

Sloveniji je v kvalifikacijah za SP 2006 sprva kazalo imenitno. Sploh po zmagi nad Italijo v Celju. Kasneje se je rezultatska krivulja zasukala navzdol. Zakaj? ''Javnost je pričakovala preveč, bili so tudi že skrhani odnosi v reprezentanci. Selektor Oblak je opravil veliko menjav. Ni bilo nekega okostja, saj je na novo začel zgodbo. S tem je tudi naredil dobre temelje za naprej. Fantje so sedaj že dolgo časa skupaj in tvorijo pravo homogeno ekipo,'' je izpostavil slovenski ''Gattuso''. Tak vzdevek mu je namenil selektor po nepozabni zmagi v Celju. Predvsem zaradi podobnega sloga igre.

Odločale bodo malenkosti

Kakšne so možnosti Slovenije na današnji tekmi v Stožicah? ''Italija že od mlajših selekcij goji disciplinirano igro v obrambi, ki jo je zelo težko prebiti. Sploh skozi sredino. Več prostora puščajo na boku. Priložnosti se obetajo ob prekinitvah, kjer bi lahko zabili zadetek, nato pa poskrbeli, da ga ne prejmemo. Bodo pa odločale malenkosti. Računam, da bomo srečnejši. Naši fantje so maksimalno motivirani in se zavedajo priložnosti,'' verjame v Kekovo četo zvezni igralec Triglava.

Slovenija in Italija se bosta drevi srečali šestič. Nazadnje so v ''slovenskem'' Palermu, pridevnik smo dodali po zaslugi štirih legionarjev pri prvoligaškem klubu, zmagali Italijani. Bo ostala Slovenija na domačem dvorišču nepremagana še tretjič zapored?

Ne spreglejte