Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Italija Hrvaška Avstrija Madžarska

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

8 let

Za katero slovensko sosedo boste navijali?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnje poletje bo Slovenija obkrožena z deželami, kjer bo zaznati ogromno nogometno vročico. Na evropsko prvenstvo so se prvič v zgodovini uvrstile vse slovenske sosede. Manjkala bo le Slovenija.

Ljubitelji nogometa bodo prihodnje leto v Franciji spremljali na delu 24 reprezentanc, med njimi pa bodo vse slovenske sosede. Madžarska bo del evropske elite prvič po letu 1972, Avstrija pa si je nastop na zaključnem turnirju prek kvalifikacij zagotovila sploh prvič v zgodovini. V deželi galskih petelinov bosta nastopili še dve slovenski sosedi. To sta Italija in Hrvaška, ki sta že navajeni rednih uvrščanj na velika tekmovanja. V tem prednjačilo zlasti azzurri, ki niso nastopa na evropskem prvenstvu izpustili vse od leta 1992, nazadnje pa so na Poljskem in v Ukrajini pokleknili šele v finalu in postali podprvaki.

Hrvaška že pri devetih, preostali nekdanji bratje skupaj le sedem

Hrvati so si po eni najbolj turbulentnih kvalifikacijskih ciklusov, ki so ga zaznamovale afera s podobo kljukastega križa na zelenici splitskega štadiona, odvzeta kazenska točka in neizprosen boj dela hrvaških navijačev z vodstvom krovne zveze, le priigrali udeležbo na največjem evropskem tekmovanju. S tem so nadaljevali tradicijo zaporednih nastopov na Euru, ki traja od leta 2004. Vse od takrat, ko so v dodatnih kvalifikacijah srečno izločili Prašnikarjevo četo.

Zanimivo je, da si je Hrvaška v obdobju državne samostojnosti zagotovila nastop že na devetih velikih tekmovanjih (pet EP in štirje SP). Prihodnje leto bo na Euru kot edina branila čast držav, zraslih na območju nekdanje Jugoslavije. To ne bo prvič, podobno je bilo tudi v letih 2012, 2008, 2004 in 1996.

Če se lahko kockasti pohvalijo že z devetimi velikimi tekmovanji, se lahko preostali nekdanji bratje skupaj le s sedmimi, kar nakazuje na ogromno prevlado in uspešnost hrvaškega reprezentančnega nogometa v tem delu Evrope. Tri od sedem zvezdic je prispevala Slovenija (EP 2000, SP 2002 in SP 2010), preostale pa ZR Jugoslavija (EP 2000), Srbija in Črna gora (SP 2006), Srbija (SP 2010) in BiH (SP 2014).

Štirje novinci, Nizozemska največje razočaranje

Čeprav bo Euro 2016 v Francijo odprl vrata kar 24 udeleženkam, tudi to ni zadoščalo, da bi si nastop priborilo nekaj izjemno močnih reprezentanc. Za razliko od EP 2012 v Franciji ne bo Nizozemske, Danske in Grčije, ki ne morejo biti zadovoljne s prikazanim v pravkar končanem ciklusu. Po drugi strani so si zgodovinski nastop priigrale številne reprezentance, ki pred začetkom tekmovanja niti pod razno niso spadale med favoritinje. Albanija, Islandija, Severna Irska in Wales bodo nastopili prvič med evropsko elito, kar bo poskrbelo za poživitev tekmovanja, saj bo francoske štadione obiskalo na tisoče njihovih privržencev.

Tam bodo tudi vsi slovenski sosedje, Katančevi izbranci, z njimi vred pa tudi domači nogometni navdušenci, ki so se izkazali na torkovi tekmi v Ljudskem vrtu, pa si bodo lahko v času tekmovanja privoščili daljši poletni odmor.

Ne spreglejte