Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2009,
10.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 27. 8. 2009, 10.01

6 let, 6 mesecev

Viole brez opravka s češko policijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Prago se je na tekmo četrtega predkroga lige Europa podalo okrog 200 mariborskih navijačev. Bodo imeli manj opravka s češko policijo kot privrženci zagrebškega Dinama in beograjske Crvene zvezde?

Sodeč po nedavni izkušnji Viol na "mirnem" gostovanju v Zürichu, ki ni postreglo z neprimernim načinom izliva navijaških strasti, se pripadnikom češke policije ni potrebno bati, da bi se danes v Pragi ponovili že videni dogodki. Lanskoletnega oktobra oziroma letošnjega avgusta so bile praške ulice namreč pred evropskima tekmama preplavljene s pripadniki specialnih enot policije, ki so se spustili v odprt obračun s člani dveh navijaških skupin, še kako poznanih na tleh nekdanje Jugoslavije (Bad Blue Boys in Delije).

Tekma med praško Sparto in zagrebškim Dinamom (končala se je s 3:3, kar je hrvaškemu prvaku zagotovilo vstop v skupinski del takratnega pokala UEFA) je v minuli sezoni postregla z velikimi neredi. V začetku oktobra 2008 je češko prestolnico obiskalo več kot tisoč privržencev BBB. Hoteli so obračunati z domačimi navijači, ki so jih na začetku sezone šokirali s predstavitvijo transparenta, na katerem je bilo zaslediti znak podpore srbskima vojnima zločincema, Radovanu Karadžiću in Ratku Mladiću. Zagrebčani so to smatrali kot neposredno žalitev, niso pa vedeli, da je želel del navijačev Sparte s tem izraziti le odpor proti metodam Evropske unije, nikakor pa ne neposredno provocirati Hrvate. Do bližnjih stikov večjih razsežnosti med navijači Sparte in Dinama vendarle ni prišlo, so pa izbruhnili največji neredi v centru mesta, kjer se je okrog 200 pripadnikov BBB srečalo z domačimi specialci. Hrvaški navijači, ki so bili vpleteni v nerede, so bili kasneje pridržani, tako da so Prago zapustili šele dan po tekmi. Zabeležen je bil še nemil dogodek na postaji praške podzemne železnice Vltavska, ki je bila dodobra uničena, hrvaški navijači pa so ostali vsakodnevnim turistom v Pragi v spominu tudi po nespodobnem uriniranju v ožjem delu centra ter izražanjem nacističnih pozdravov.

Obračun češke policije in navijačev Dinama:

Nedavno so Prago obiskali tudi navijači Crvene zvezde. Beograjski klub, ki je v drugem predkrogu lige Europa izločil velenjski Rudar, se je nameril na praško Slavio. Pripadniki skupine Delije so kmalu po prihodu zanetili spor s češko policijo. Zaradi napada na turiste je bilo pridržanih 126 srbskih navijačev, dan pred tekmo pa je moralo češko državo zaradi kraje na bencinski črpalki predhodno zapustiti 29 privržencev Delij. Slavija je nekdanje evropske prvake ugnala kar s 3:0.

Obračun češke policije in navijačev Crvene zvezde:

Se bodo v "neslavni" luči predstavile tudi mariborske Viole? V vrstah navijačev Sparte mrgoli nekaj skupin, ki iščejo skupne točke s pojavom huliganizma (Rafani, Falanga, Prague boys in City boys), a imajo v zadnjem času izjemne težave z "delovanjem", saj češka policija slovi po zelo represivnih ukrepih. Pred tekmo v Ljudskem vrtu se je za trenutek zaiskrilo v centru Maribora, kjer je pred gostinskim lokalom prišlo do kratkega obračunavanja navijačev. Poleteli so tudi stoli. Bo v Pragi vendarle bolj mirno?

Ne spreglejte