Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
3. 7. 2018,
19.45

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

Natisni članek

hrvaška nogometna reprezentanca FIFA SP 2018 Danijel Subašić

Torek, 3. 7. 2018, 19.45

5 let, 10 mesecev

Čustven odziv Danijela Subašića

Velikega hrvaškega junaka v Rusiji oblile solze

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39
Danijel Subasić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vratar Danijel Subašić, junak hrvaške zmage nad Dansko v osmini finala svetovnega prvenstva v Rusiji, ni mogel brzdati čustev, ko je na novinarski konferenci v Sočiju prejel vprašanje o majici, ki jo na vsaki tekmi nosi pod dresom. Ko se je spomnil na žalostno usodo nekdanjega prijatelja in soigralca Hrvoja Ćustića, ki je umrl na nogometni tekmi v Zadru, so mu po licu stekle solze.

Hrvaška nogometna reprezentanca se v Sočiju pripravlja na sobotni vrhunec, ko se bo v četrtfinalu svetovnega prvenstva pomerila z gostiteljico Rusijo. Na današnji novinarski konferenci se je pred mikrofoni pojavil tudi veliki junak sobotne zmage nad Danci, prvi vratar hrvaške reprezentance Danijel Subašić.

Visoki Dalmatinec je sprva v šali pojasnil, da nekateri mediji po nepotrebnem napihujejo zgodbe o tem, da večina vratarjev na svetovnem prvenstvu v Rusiji ne spoštuje pravil, saj se še pred strelom izvajalca pomaknejo z golove črte, veliko bližje izvajalcu in mu s tem skrajšajo pot. Tuji novinarji poročajo o tem, da se je pravil na tem prvenstvu držal le Španec David de Gea.

Danijel Subasić
Sportal Tragična zgodba, ki daje moč velikemu hrvaškemu junaku

Padel je kot hruška

Tako Danijel Subašić kot Luka Modrić prihajata iz Zadra. | Foto: Reuters Tako Danijel Subašić kot Luka Modrić prihajata iz Zadra. Foto: Reuters V šali je pojasnil, kaj se je zgodilo med slavjem po zmagi nad Dansko, ko se je znašel na ramenih soigralca Domagoja Vide, nato pa izgubil ravnotežje in končal na tleh. "Nič, padel sem kot hruška," je bil dobro razpoložen v družbi sedme sile.

V nadaljevanju je pojasnil, o čem je razmišljal, ko je potekalo dramatično izvajanje strelov z bele točke. "Bil sem miren. Dan pred tekmo smo na treningu izvajali najstrožje kazni. Ubranil sem jih pet, šest. Takrat sem si zaželel, da bi mi bog priskoči na pomoč in da bi kaj ubranil tudi na tekmi proti Danski. In to takrat, ko bo to potrebno. Hvala bogu in vsem soigralcem, ki so zadeli v polno. Bil je velik pritisk, a smo ga zdržali. Najpomembneje je, da smo se uvrstili v četrtfinale," je dejal 33-letni vratar Monaca, ki se je na tekmi z Dansko vpisal v zgodovino. Postal je šele drugi vratar v zgodovini SP, ki je pri loteriji kazenskih udarcev ubranil kar tri strele.

Sportal Hrvati bi mu postavili spomenik, Srbi bi si ga prisvojili #video

Skušal je pojasniti, a so ga oblila čustva

Proti Danski je ubranil kar tri kazenske strele. | Foto: Reuters Proti Danski je ubranil kar tri kazenske strele. Foto: Reuters Sobotnemu tekmecu v četrtfinalu je namenil pohvale. "Rusija je dobra ekipa, ki računa na veliko podporo navijačev. Pričakujem še en zahteven dvoboj. Ne vem, kako bodo Rusi igrali proti nam, saj nisem njihov trener, a pričakujem njihovo napadalno igro. Vendarle so gostitelji. Če bo tako, nam bodo ponudili kar nekaj praznega prostora," je pojasnil, da od domačinov prvenstva, ki bodo v Sočiju računali na bučno podporo navijačev, pričakuje veliko bolj ofenzivno igro, kot so jo Rusi pokazali v osmini finala proti Špancem.

Nato so nekateri izmed tujih novinarjev želeli pojasnilo, zakaj na vsaki tekmi nosi prav posebno majico. Gre za majico s fotografijo Hrvoja Ćustića, nekdanjega soigralca pri Zadru, ki je pred desetimi leti umrl, ko je na nogometni tekmi na štadionu Stanovi v Zadru z glavo nesrečno zadel v betonski zid. Subašić je takrat branil za Zadar.

Christian Eriksen
Sportal Zaradi zapravljene 11-metrovke proti Hrvaški bo še dolgo trpel

Kot njegov velik prijatelj na vsaki tekmi v spomin nanj nosi majico z njegovo podobo. V spomin na velikega prijatelja. Novinarjem je dejal: "To je … Bilo je …" Za tem mu je zastal dih in premagala so ga čustva. Po licih so mu stekle solze, soigralec Domagoj Vida, ki je v Sočiju tudi odgovarjal na novinarska vprašanja, ga je skušal potolažiti, Subašić pa ni mogel nadaljevati odgovora.

Ni Srb, ampak Hrvat

Subašića so si v zadnjih dneh privoščili srbski mediji, saj so po zmagi Hrvaške nad Dansko večkrat poudarili, da je ognjene do preboja med najboljših osem popeljal Srb. Subašićev oče Jovo je pravoslavni Hrvat, mati pa katoličanka. Ko je branil še na Hrvaškem - klubski vrhunec je doživel med vratnicama splitskega Hajduka -, je Subašić večkrat poudaril, da je tudi sam katoličan, da je Hrvaška njegova domovina in da se ima za Hrvata.

Ne spreglejte