Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
15.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nizozemska Arjen Robben Turčija Wesley Sneijder Robin van Persie Danny Blind

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 15.30

8 let

V enem letu od junakov do bedakov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tulipani na Nizozemskem v zadnjih mesecih venijo od sramote. Dežela številnih nogometnih zvezdnikov in ene najmočnejših ekip na svetu je na poti v Francijo zašla v slepo ulico.

Nogomet v kvalifikacijskem ciklusu za Euro 2016 piše nenavadne zgodbe. Islandija si je dva kroga pred koncem že zagotovila nastop na prvenstvu, Nizozemska pa trepeta za svojo usodo in ni več odvisna le od lastnih predstav, saj se je po visokem porazu v Turčiji znašla na za njo sramotnem četrtem mestu.

Še lani je Nizozemska pod vodstvom Louisa van Gaala navduševala ljubitelje nogometa in v Braziliji brez poraza (po rednem delu) osvojila tretje mesto. Dobro leto pozneje se je nogometno ozračje v deželi mlinov na veter dotaknilo dna, saj reprezentanci že dolgo ni šlo tako slabo.

Sneijder ne ve, zakaj igrajo tako slabo

Izkušeni zvezni igralec Wesley Sneijder je leta 2010 blestel na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki in spadal med najboljše igralce na svetu, štiri leta pozneje je s tulipani osvojil tretje mesto na SP v Braziliji, leto 2016 pa bi lahko prineslo obilno razočaranje, saj se spogleduje s tem, da bo izpustil največje nogometno tekmovanje, kar ga pozna Evropa. Čeprav se bo prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Franciji prvič v zgodovini tekmovanja predstavilo 24 udeleženk, kar je slaba polovica vseh sodelujočih v kvalifikacijskem ciklusu, Nizozemcem preti, da bodo ostali celo brez popravnega izpita, nastopa v dodatnih kvalifikacijah. Po osmih krogih so v skupini A le na četrtem mestu.

Pred dnevi so nepričakovano doma pokleknili proti Islandiji, ki si je v nedeljo po zgodovinski domači točki proti Kazahstanu že priigrala nastop na EP 2016, v nedeljo pa so v vročem turškem kotlu v mestu Konya izgubili z 0:3. "Kdor je videl le rezultat, bi lahko sklepal, da smo bili nadigrani. A nismo igrali tako slabo, saj smo si priigrali nekaj priložnosti," je pojasnil Sneijder, ki zadnja leta igra v Turčiji.

Z žalostjo je pripomnil, da se je usoda nizozemske reprezentance, ki je pred začetkom kvalifikacij veljala za absolutnega favorita skupine, hkrati pa spadala med osrednje kandidate za naslov evropskega prvaka, zdaj znašla v rokah tekmecev. "Za to lahko krivimo le sebe. Ne vem, kje tiči vzrok za takšen padec. To se lahko dogaja zaradi pomanjkanja kakovosti ali pa tudi premalo zbranosti, ki se je ne moreš priučiti, ampak je že v tebi. Morda nam je sreča obrnila hrbet ali pa smo premalo samozavestni," se sprašuje dirigent nizozemske zvezdniške ekipe.

Robin van Persie se počuti grozno

Nizozemska na gostovanju pri Ardi Turanu in soigralcih ni računala na pomoč poškodovanega Arjena Robbna, so pa vseeno za njo igrali mojstri takšnega kova, kot sta Robin van Persie in Memphis Depay. "Počutim se grozno. Naravnost grozno. Zdaj se bomo težko uvrstili na prvenstvo, a še imamo možnosti. Moramo se boriti do konca in dobiti obe tekmi," je za nizozemsko televizijsko postajo NOS dejal van Persie, ki se je pred kratkim iz Manchestra preselil v Istanbul.

Nizozemcem zdaj preostane le upanje, da jim naredijo uslugo tretjeuvrščeni Turki in na zadnjih dveh srečanjih osvojijo manj kot štiri točke. Pred tulipani imajo dve točki prednosti, do konca kvalifikacij pa se bodo pomerili še s Čehi in Islandci, ki so se že uvrstili na tekmovanje.

Blind ne razmišlja o odstopu

Selektor Danny Blind in njegova ožja sodelavca Marco van Basten in Ruud van Nisterlrooy ne morejo razumeti, zakaj gre vse narobe. Odkar je Blind zamenjal Guusa Hiddinka, je izgubil na obeh tekmah, njegova ekipa pa sploh še ni zadela v polno. Po tekmi je legendarni branilec Ajaxa, ki v izbrani vrsti vodi tudi sina Daleyja Blinda, pojasnil, da ne razmišlja o odstopu.

Ne spreglejte