Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
6. 2. 2008,
21.56

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 21.56

8 let, 2 meseca

Tudi Kek stopil na dansko mino

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska nogometna reprezentanca je vstopila v leto 2008 s porazom na prijateljski tekmi proti tradicionalno neugodni Danski. Slednja ostaja nočna mora za Slovenijo.

Selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek je tekom tridnevnih priprav na Obali naznanil, da bo v sredo podal priložnost nekaterim novim obrazom v izbrani vrsti. V skladu z napovedmi je našel mesto v začetni postavi ''Koprčan'' Amer Jukan, nekoliko presenetljivo pa je dočakal prvenec na velikem odru med prvih enajst tudi Mirnes Šišič, medtem ko se je vnaprej najavljeni Dalibor Stevanovič znašel na klopi. Podobno kot kapetan Klemen Lavrič, ki je prepustil mesto v konici napada Milivoju Novakoviču, slednji pa je združil moči z ''ljubljencem'' goriškega občinstva Valterjem Birso. Tako je prevzel kapetanski trak najstarejši član Kekove čete Tonči Žlogar. Ob odsotnosti Bojana Jokiča se je znova preizkusil na levem bočnem položaju Mišo Brečko, njegova ''naravna'' desna stran pa je bila rezervirana za Branka Iliča. Odlično pripravljena (in ohranjena) zelenica v novogoriškem Športnem parku je ob zavidljivo jasnem vremenu pričarala idealne razmere za igro. Ob 20. uri je podal prvi sodnik Nemec Thorsten Kinhöfer znak za začetek.

Začetno otipavanje moči

Začetno otipavanje moči na obeh straneh je v 5. minuti prekinil prodor Brečka po levi strani. Žoge se je v mrtvem kotu dokopal Birsa in podal nevaren predložek, ki pa ga je danski vratar z nekaj težavami le ukrotil. Tri minute kasneje je pokazal imeniten smisel za preigravanje novopečeni član Olympiakosa Šišič. Nesebično je podal Novakoviču, ki je z velike oddaljenosti sprožil proti vratom, a je njegov strel končal v varnem naročju Thomasa Sorensena. Gostje so pokazali zobe v 15. minuti, ko je poslal ''bombo'' s 30 metrov William Kvist, močno ''pospešena'' žoga pa je švignila mimo desne vratnice. V 28. minuti je poizkušal Birsa s strelom z levega roba kazenskega strela, a žoga ni končala v okviru vrat.

Darilo nemšega sodnika

Nato pa je poskrbel za koncert žvižgov s tribun nemški delivec pravice. Čeprav je Boštjan Cesar znotraj kazenskega strela zaustavil prodor hitrega in nepredvidljivega Nicklasa Bendtnerja na pravilen način, se je oglasila piščalka. Zelo dvomljivo odločitev, saj o prekršku ni bilo ne duha ne sluha, je v 30. minuti pretopil v vodstvo gostov Jon Dahl Tomasson, ki je s strelom z bele točke prelisičil nemočnega Samirja Handanoviča. Pripetilo se je nezasluženo vodstvo Dancev. Selektor Kek je v Strunjanu opozarjal na nebogljenost njegovih izbrancev po prvem prejetem zadetku na tekmah v kvalifikacijskem ciklusu. Takrat so po njegovem mnenju v igri nerazumljivo padli. Se bo vse skupaj ponovilo v Novi Gorici? Očitno ne ...

Novakovič po 307 minutah

Le sedem minut kasneje se je namreč na semaforju v mestu ''vrtnic'' zasvetil rezultat 1:1. Danski branilci so skušali žogo izbiti iz kazenskega prostora. Srečno se je odbila od Šišiča, v osrčju ''vročega'' prostora pa jo je na pravem mestu ob pravem času pričakal ''Nova-gol'' in z izjemnim strelom iz 12 metrov zatresel mrežo nekdanjih evropskih prvakov.

Po 307 minutah medsebojnih dvobojev je tako uspelo Sloveniji spraviti žogo izza danskega vratarja. Izenačenje je prebudilo uspavano občinstvo, pa tudi uradne gostitelje. V 40. minuti smo bili priča lepemu prostemu strelu Šišiča. Po prekršku nad razigranim Andražem Kirmom je skušal 26-letni Velenjčan presenetiti tekmeca z lepo odmerjenim strelom v levi spodnji kot, a je bil Sorensen na mestu. Aplavz gledalcev, namenjen predstavi slovenskih nogometašev (predvsem ob zaključku polčasa), ki so tokrat zaigrali v zeleni opremi, sicer namenjeni gostovanjem v kvalifikacijah za SP 2010 ter nesramežljivi žvižgi, ki so iskali naslov pri nemški sodniški trojki, so pričali o zadovoljnih obrazih v Novi Gorici po uvodnih 45 minutah.

Danci znova v vodstvu

Danski selektor se je ob polčasu odločil za tri menjave, Matjaž Kek pa je še naprej zaupal začetni postavi. V 48. minuti je ''osmoljenec'' Cesar reševal slovensko ''kožo'' tik pred vratarjevo črto in pred nevarnim Bendtnerjem še pravočasno poslal žogo v kot. Debitanta Jukana je v 53. minuti zamenjal Stevanovič, dve minuti kasneje pa je vstopil v igro še ''povratnik'' Matej Mavrič. Nekdanji branilec HiT Gorice je zamenjal Cesarja, ki je imel z dobro tehnično podkovanimi tekmeci kar nekaj težav. Med njimi je prevladoval Bendtner, ki je 62. minuti znova priigral vodstvo Dancem. Z roba kazenskega prostora je streljal Leon Andreasen, nič kaj nevarna žoga pa se je od nesrečnega Mavriča odbila do mladega napadalca Arsenala, ki se je znašel sam pred Handanovičem in z lahkoto zastresel mrežo.

Medli napadi v zaključku

Bo Sloveniji znova uspelo vstati od mrtvih? Danska obramba je z organizirano igro in zgoščeno postavitvijo zgledno zaustavila vse poizkuse slovenske reprezentance, ki so se končali še pred kazenskim prostorom ''rdeče-belih''. Rumena kartona sta zaradi nepotrebnih prekrškov prejela Šišič in Stevanovič. Slovenski selektor je v 74. minuti opravil še tretjo menjavo. Namesto še drugega današnjega debitanta Šišiča je stopil na igrišče Dejan Rusič in povečal število slovenskih napadalcev na tri. Sprememba ni obrodila sadov, saj je igra še naprej potekala na sredini igrišča.

V 77. minuti je ''začasnega'' kapetana Žlogarja zamenjal Luka Žinko, kapetanski trak pa je romal na roko prvega vratarja Udineseja. V igro sta vstopila še Aleš Kokot (namesto Iliča) in Klemen Lavrič (namesto Birse), razen dveh poizkusov iz prostih strelov, poizkusila sta Stevanovič in Novakovič, pa so ostali gledalci prikrajšani za resnejše priložnosti. Danski gol je ostal do konca začaran, skandinavski tekmec pa je še četrtič zapored ugnal Slovenijo.

Ne spreglejte