Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
8. 10. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Srečko Katanec Stožice Škotska Gordon Strachan kvalifikacije za SP 2018 škotska nogometna reprezentanca

Nedelja, 8. 10. 2017, 11.00

6 let, 6 mesecev

Selektor Gordon Strachan pred tekmo s Slovenijo

Rožnate Škote zasuli s sporočili

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Škotska Slovenija Trening Stožice | Foto Reuters

Foto: Reuters

Škotski selektor Gordon Strachan je pred odločilnim dvobojem v boju za dodatne kvalifikacije SP 2018, ki se bo začel ob 18. uri v Stožicah, izpostavil nepopisno nogometno vročico v domovini. Na to ga opozarjajo sporočila podpore, ki prihajajo od vsepovsod.

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes odigrala zadnjo tekmo skupinskega dela kvalifikacij za SP 2018 proti Škotski. Dvoboj, na katerem bo slovenski kapetan Boštjan Cesar vpisal jubilejni stoti nastop za izbrano vrsto in še lovil možnost, da Slovenija nastopi v dodatnih kvalifikacijah, se bo na štadionu Stožice začel ob 18. uri.

Nogometna Škotska je odločena, da danes proslavi imeniten uspeh, nastop v dodatnih kvalifikacijah za SP 2018, na katerih bi bila od največjega podviga po letu 1998 (nastop na SP v Franciji) oddaljena le še korak. Če bodo Otočani v današnji tekmi premagali Slovenijo, jim drugega mesta ne more več vzeti nihče.

Na zadnjih petih tekmah osvojil 13 točk!

''Zavedamo se, kako pomembna tekma je pred nami. Na to nas opominjajo sporočila podpore, ki jih prejemamo po telefonu in elektronski pošti od prijateljev, pa tudi ljudi, s katerimi nismo bili že dolgo v stiku,'' po poročanju BBC pred najpomembnejšo tekmo leta razmišlja Gordon Strachan.

Fotogalerija
1 / 13

Legendarni nogometaš Aberdeena, Manchester Uniteda in Leeds Uniteda je bil po štirih krogih, v katerih so Škoti osvojili le štiri točke, že v izgubljenem položaju. Nato pa si je v naslednjih petih srečanjih priigral kar 13 točk in se prebil na drugo mesto! Zdaj so izpostavljeni posebnemu pritisku, saj odločajo sami o svoji usodi. Selektor Strachan je prepričan, da jih nogometna vročica ne bo vrgla s tira.

Slovenci niso močni le v obrambi

V Stožicah se bo danes zbralo več kot 5 tisoč škotskih navijačev. | Foto: Reuters V Stožicah se bo danes zbralo več kot 5 tisoč škotskih navijačev. Foto: Reuters Zdajšnjega stanja noče opisati kot evforijo, ki se v športu pogosto izkaže za dvorezen meč in poskrbi, da manj izkušeni igralci poletijo v zrak in izgubijo občutek za realnost. Posledice škotskega izjemnega niza ne smatra za evforijo, ampak jo doživlja kot zadovoljstvo. ''Ne pojemo, ne plešemo, ne pozdravljamo se s 'petko' (poseben pozdrav z roko, op. p.). Nismo evforični, ampak zadovoljni. Na tih način,'' umirja strasti škotski strateg.

Škotska je na nogah, v Stožicah pa bo dvoboj spremljalo več kot 5 tisoč gostujočih privržencev. Otoški novinarji opozarjajo, da Slovenija v tem kvalifikacijskem ciklusu v Stožicah sploh še ni prejela zadetka.

Fotogalerija
1 / 1

''Pred nami je najtežji dvoboj. Slovenija ni močna le v obrambi, ampak povsod na igrišču. Fizična pripravljenost je na visoki stopnji, prav tako tehnična podkovanost igralcev. Slovenci imajo nevarne igralce v napadu, poskrbijo pa tudi, da v zvezni vrsti ni veliko prostega prostora,'' je 60-letni škotski strateg opisal današnjega tekmeca, ki ima še teoretične možnosti za napredovanje, a so pičle in skoraj simbolčne.

Slovenci v modrih, Škoti v rožnatih dresih

Strachan bo danes vodil nogometaše v rožnatem dresu. | Foto: Reuters Strachan bo danes vodil nogometaše v rožnatem dresu. Foto: Reuters Na zadnji tekmi je dočakal zlata vredno zmago nad Slovaško (1:0). Škoti so slabo uro igrali z nogometašem več, na koncu pa prednost na Hampden Parku kronali s pomočjo slovaškega branilca Martina Škrtela, ki je v predzadnji minuti po strelu Chrisa Martina zatresel lastno mrežo. Ponovil se je scenarij z letošnje tekme s Slovenijo, kjer so zmagoviti gol dosegli v zadnjih minutah.

Nogometaši Škotske bodo danes igrali v rezervnem rožnatem dresu. Na zadnji tekmi, ko so jih nosili kot gostitelji, saj je bila to najboljša možnost za striktno razlikovanje s slovaškim dresom, so bili prav tako rožnati. Škoti verjamejo, da je določena simbolika tudi v tem in da bodo v rožnatih dresih prehud zalogaj tudi za Slovence.

Pričakujejo, da bo obramba pod vodstvom slavljenca Boštjana Cesarja, ki se bo vpisal v klub nesmrtnih igralcev z vsaj 100 nastopi za reprezentanco, klonila vsaj enkrat. Bradati kapetan ima drugačne načrte …

Ne spreglejte