Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
22.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 22.39

8 let

Tekmeci pod drobnogledom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska nogometna reprezentanca se bo v kvalifikacijah potegovala za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2010 v družbi Češke, Poljske, Severne Irske, Slovaške in San Marina.

O kakovosti tekmecev smo povprašali znana nogometna imena, ki so v karieri že izkusila moč omenjenih tekmecev na zelenici.

Andrej Pečnik o Češki

V vrstah češkega nogometnega prvoligaškega kluba Sigma Olomouc je prebil leto in pol. ''Češki nogomet rad spremljam. Osebno sem se spoznal tudi z nekaterimi člani reprezentance. Marek Heinz je bil moj sosed v Olomoucu, Tomaš Ujfaluši in Radoslav Kovač pa sta opravila nekaj treningov s Sigmo. Čehi so zelo močni na vseh položajih, najbolj pa so nevarni spredaj. Večina igra v odličnih klubih. So zelo disciplinirani ter močni ob prekinitvah, upoštevati pa je treba tudi individualne kakovosti Rosickega in Baroša. Tudi Koller je neugoden, prav tako njihova čvrsta obramba. Omeniti velja tudi izvrstnega vratarja Petra Čecha. Ni kaj, težko bo,'' je povedal za Sportal Andrej Pečnik, ki je bil v času zadnje prijateljske tekme med Slovenije in Češko (0:3 v Celju) ravno na klubskih pripravah v Cipru, češki soigralci pa so ga po visokem porazu ''zbadali''. ''Na Češkem je nogomet najbolj priljubljen šport. Ko je kakšna zimska olimpijada ali svetovno prvenstvo v hokeju, se stvari obrnejo, drugače pa je nogomet številka ena.''

Kako štirikratni slovenski reprezentant ocenjuje žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2010? ''Favoriti so zagotovo Čehi, takoj za njimi pa so Poljaki. Slovenija bi se lahko kosala s Slovaki in Severnimi Irci, čeprav so slednji bolj izkušeni od nas. Vseeno se jih da premagati. Tudi Češko, zakaj pa ne. Možnosti so male, a če se ponovi scenarij s tekme v Celju proti Italiji ... Če imajo Čehi malce slabši dan, tebi pa gre vse notri, bi bilo možno prirediti presenečenje,'' je še pripomnil član Maribora.

Sead Zilić o Poljski

V poljskem prvenstvu je branil barve prvoligaškega kluba Wisla Plock. ''Pri igranju za Wislo Plock sem se prepričal, da je poljsko prvenstvo po mojih izkušnjah zelo kvalitetno, veliko bolj kot slovensko. V ligi je tudi veliko Brazilcev, ki so poskrbeli za dodatno zanimanje. V reprezentanci bi izpostavil mojega nekdanjega soigralca na Poljskem Ireneusza Jelena, ki sedaj uspešno nastopa za Auxerre, prvi zvezdnik pa je Eusebiusz Smolarek. Poljaki imajo tudi zelo kvalitetne vratarje,'' je dejal za Sportal Sead Zilić, ki ne skriva reprezentančnih ambicij, saj bi zelo rad zaigral v slovenskem državnem dresu. ''Slovensko državljanstvo imam že dve leti, zato si zelo želim nastopati za Slovenijo. Zavedam se, da v prvem delu sezone nisem pokazal vsega kar znam, zato verjamem, da se bo že spomladi obrnilo na bolje," je izpovedal željo 25-letni napadalec Drave, sicer rojen v Bosni in Hercegovini, ki se je pred leti preizkusil tudi v Italiji in Nemčiji.

Kako strelec štirih zadetkov v PrviLigi Telekom Slovenije v tej sezoni ocenjuje žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2010? "Slovenija je bila izžrebana v težko skupino. Poljaki imajo zelo dobro reprezentanco, kar so dokazali v zadnjih kvalifikacijah, ko so bili uvrščeni pred Portugalsko in Srbijo. Slovenija bo zato morala na vsaki domači tekmi skušati osvojiti tri točke. Pomembna pa bo tudi vsaka točka, osvojena na gostovanju''.

Miran Burgič o Severni Irski

Napadalec AIK-a iz Stockholma se je v minuli sezoni poslovil od dresa HiT Gorice ravno po tekmi prvega predkroga lige prvakov z Linfieldom iz Severne Irske. ''Tekmo bom ohranil v lepem spominu, saj smo se uvrstili naprej, sam pa sem dosegel dva zadetka. Je pa klubska raven v Severni Irski veliko slabša od reprezentance, kar je vidno tudi pri rezultatih. Klubi v Evropi vedno izpadejo v prvem krogu, reprezentanca pa je v zelo težki skupini ugnala doma Španijo, Švedsko in Dansko. Ogledal sem si obe tekmi švedske izbrane vrste proti Severnim Ircem in prišel do zaključka, da izkoristijo prav vsako priložnost. Izjema je le napadalec David Healy, ki je zatresel švedsko mrežo celo iz 'nepriložnosti'. Opazil sem, da so poizkušali igrati po tleh, tako da ni bilo niti sledu o tistem staromodnem nabijanju, ki je nekoč krasil otoške ekipe. Healy je prvo ime reprezentance. V kvalifikacijah je dosegel 13 zadetkov, vsi ostali pa skupaj le 4. So pa dobri tudi ostali, saj nastopajo v močnih angleških klubih,'' je zaupal za Sportal Miran Burgič, ki vneto pričakuje vrnitev na igrišče. Petega januarja se vrača v Stockholm, kjer bo opravil meritve, nato pa tudi pričel s treningom. Do začetka švedskega prvenstva, ki se prične aprila, naj bi bil že povsem nared.

Kako dvakratni slovenski reprezentant ocenjuje žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2010? ''Slovenija je dobila zahtevno skupino. Čehi in Poljaki so zelo dobri, kar so pokazali tudi v kvalifikacijah za EP 2008. Žal skupina po imenih ni atraktivna, če pa bo izbrana vrsta zaigrala tako, kot je sposobna, se lahko enakovredno kosa tako s Poljsko, Slovaško in Severno Irsko''.

Dare Vršič o Slovaški

V vrstah slovaškega prvaka MSN Žilina je prebil dve slabi leti in v tem obdobju dosegel okrog 20 zadetkov: ''Slovaška reprezentanca je zelo dobra. Nosilca sta izkušena Marek Mintal in Robert Vittek, ki sta tudi vodilna igralca pri Nürnbergu, hkrati pa so priključeni še obetavni igralci, ki so se pred leti izkazali v dresu mlade reprezentance. Slovaška je trda in disciplinirana ekipa. V Žilini sem si ogledal prijateljsko tekmo proti Bolgariji (3:1) in se prepričal, da so dobri na vseh pozicijah. Nekdanji soigralec Stanislav Šestak, ki je blizu začetne postave, se je iz Žiline prodal v Bochum, z menoj je igral tudi zadnji vezni igralec Zdeno Štrba. In še nekaj jih je bilo. Dejstvo je, da je nogomet na Slovaškem bolj cenjen kot pri nas, več se tudi vlaga, je pa tudi res, da velja tam za prvi šport hokej na ledu. Velik je tudi obisk tekem. V Žilini jih je bilo vedno na naših tekmah okrog 10.000 gledalcev, v Trnavi pa tudi med 15.000 do 20.000,'' je bil zgovoren za Sportal slovenski reprezentant Dare Vršič, ki ni zaigral vse od 22. septembra zaradi nevšečnega zloma desne mečnice.

Kako petkratni slovenski reprezentant ocenjuje žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2010? ''Smo v težki skupini. Namesto Češke sem si želel Hrvaško ali pa Italijo, tako pa so Čehi absolutni favoriti. Kar se tiče nas, sem prepričan, da ne moremo več igrati tako nemotivirano. Zdaj bo druga zgodba, v kateri bomo dokazali, da se lahko kosamo s tekmeci. Nekateri so nas že na začetku odpisali, pozabljajo pa, da zadnje tekme niti približno niso pokazale realne slike naše generacije,'' je zatrdil strelec častnega zadetka na celjski tekmi proti Romuniji, ki je te dni v Temišvarju kar osem ur na dan na vadbi v fitnesu. V ponedeljek bo odpotoval na rehabilitacijo v Bologno, vmes preživel novo leto v domovini, nato pa ostal v Italiji do 15. januarja, kjer bo že opravljal fizične priprave z žogo. ''Verjamem, da bom že povsem pripravljen za spomladanski del, ki se v Romuniji prične 24. februarja,'' je optimistično napovedal za konec.

Slaviša Stojanovič o San Marinu

Nogometaši Domžal so se v svojem ''zgodovinskem'' evropskem prvencu v prvem predkrogu pokala UEFA (v sezoni 2005/06) pomerili proti Domagnanu iz San Marina. ''Na to ekipo imamo lepe spomine, saj smo jih v kvalifikacijah za pokal UEFA izločili s skupnim izidom 8:0. V ekipi igra praktično 80 odstotkov reprezentantov, ki so praktično 'polprofesionalci'. Gojijo italijanski način igranja in so taktično zelo disciplinirani. Mislim pa, da bi Slovenija morala iz teh dveh tekem odnesti šest točk," je zaupal Sportalu trener Domžal Slaviša Stojanovič, ki je z zanimanjem spremljal žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2010 v južnoafriškem Durbanu.

Kako trener slovenskih prvakov ocenjuje žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2010? "Skupina, v kateri se nahaja Slovenija, je 'ugodno-neugodna', če se lahko tako izrazim. Razen Čehov ni nobene velesile, zato tekmeci niso tako atraktivni. Mislim, da se lahko borimo za drugo in tretje mesto, ne bi pa bilo dobro, če bi kvalifikacije končali mesto ali dve nižje. Ob nepravilnem pristopu bi si znali zelo otežiti delo, saj napredujejo Severni Irci iz leta v leto, Poljaki imajo v svojih vrstah igralce, ki v klubih igrajo pomembne vloge, na njihovi klopi pa je Leo Beenhakker z znamenito nizozemsko šolo,'' je še dodal domžalski ''profesor'', ki je bil v začetku leta 2007 resen kandidat za naslednika Branka Oblaka na selektorskem stolčku slovenske reprezentance.

Ne spreglejte