Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 11. 2014,
7.00

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petar Stojanović NK Maribor NK Maribor

Sreda, 19. 11. 2014, 7.00

8 let, 3 mesece

Tako mladega na tem delu Evrope še ni bilo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je v zadnjih dneh dobila dva rekorderja. Boštjan Cesar je s prestola izpodrinil Zlatka Zahovića in dočakal rekordni 81. nastop za reprezentanco, zdaj pa smo dobili še najmlajšega debitanta.

To je postal 19-letni Petar Stojanović, eden najmlajših udeležencev lige prvakov, ki se lahko pohvalijo s standardnim mestom v začetni postavi. Nastopa v dresu Maribora, v katerem je tako prepričljiv, da se zanj zanima vedno več oglednikov evropskih klubov, še posebej radi ga omenjajo v angleških medijih.

Po krstnem reprezentančnem nastopu, na prijateljski tekmi proti Kolumbiji je odigral drugi polčas, bo zanimanje še večje. Verjetno z naskokom najbolj priljubljeni ljubljanski najstnik v Mariboru je namreč postal najmlajši Slovenec, ki je kadarkoli oblekel državni dres.

Na dan srečanja s Kolumbijo je štel 19 let, en mesec in 11 dni, usoda pa je hotela, da si je minute na dvoboju na položaju desnega bočnega branilca razdelil z Martinom Milcem. Z dobrim prijateljem, s katerim si je še v prejšnji sezoni delil slačilnico v Ljudskem vrtu, zaradi njegove prisotnosti in zasedenosti igralnega položaja pa se je za nekaj mesecev odpravil k drugoligašu Veržeju in nabiral izkušnje.

Prvi dres bo v spomin obesil doma, govorice o prestopu ga ne motijo

Kako prav so mu prišle, dokazuje v tej sezoni. Za Evropo pomeni odkritje, Slovenija pa je o njegovih dometih vedela ogromno že prej. "Zelo sem vesel. Potihoma sem pričakoval debi. Tudi če ne bi prejel vpoklica, bi še naprej trdo delal. Dres, svoj prvi v reprezentanci, bom obesil doma, da bo med družino. To bo prekrasen spomin na prvi nastop. Hvaležen sem selektorju, pred katerim se bom skušal dokazati, da me bo uvrščal na seznam tudi v prihodnje."

Selektor Srečko Katanec se je odločil, da bo v prvem polčasu dobil prednost starejši Milec, v drugem pa je težko pričakovani prvenec doživel Stojanović.

V Ljubljani, rojstnem mestu, kjer je naredil prve nogometne korake, nato pa se kot srednješolec odpravil na Štajersko, je zaigral proti Kolumbiji. "Videli smo, kako vrhunske igralce ima, a z njo ni bilo nekih večjih težav. Kar zadeva moje predstave, sem dobil neko samozavest, ki je najpomembnejša pri nogometu. Tako moram nadaljevati, še naprej se bom trudil," je priznal, da ga je učna ura v Londonu z zvezdniki Chelseaja, prednjačil je Belgijec Eden Hazard, še bolj učvrstila, saj mu je dala pošteno misliti.

Koliko pa mu dajejo misliti govorice o prestopih? Bliža se zimski prestopni rok, Stojanović pa na nogometni borzi kotira kot eno najbolj vročih mariborskih imen. Predstavlja zgodbo o uspehu, ki bi lahko v primeru odhoda mariborsko blagajno napolnila s velikimi milijoni. Je zaradi tega kaj obremenjen?

"Sploh ne. Name to sploh ne vpliva. Kot da se sploh ne bi dogajalo. Imam dobrega agenta, ki se ukvarja s tem, in mu popolnoma zaupam. Vesel sem, da se o meni dobro piše, ne čutim pa nobenega pritiska. Vse je posvečeno Mariboru," je dejal novopečeni reprezentant, ki se je vpisal tudi v zgodovino mariborskega kluba, saj je postal najmlajši vijolični debitant v prvi ligi. Vloge rekorderjev pri debitantih so mu torej usojene.

Reneja Miheliča je prehitel za manj kot teden

Ko je na njegov naslov prispela ponudba iz Maribora, Petar je imel takrat 16 let in bil podmladek Interblocka, se ni obotavljal. Začutil je, da je napočil idealen čas za selitev. "Sploh nisem razmišljal o čem drugem, ampak si samo rekel, da grem v Maribor. Prišel sem v najboljši slovenski klub, ki ima dobre pogoje tako v mladinskih vrstah kot pri članih.

Njegov mladostni rekord najmlajšega debitanta bo očitno veljal še kar nekaj časa, saj na vidiku še ni tako mladega in obetavnega kandidata, ki bi popravil Stojanovićev podvig. Lahko bi ga sicer premagal klubski soigralec Luka Zahović, najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije, ki je malce mlajši od njega, a ni prišel v poštev za zadnjo reprezentančno akcijo letos, tako da bo obveljalo pri torkovem dosežku. Petar je prejšnjega rekorderja, nekdanjega kapetana mariborskega kluba Reneja Miheliča, prehitel za pičlih šest dni. Naslednji na lestvici so Krhin, Semler, Vučkić …

Ne spreglejte