Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
20.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Benjamin Verbič NK Celje Simon Rožman Miha Zajc Rajko Rep Robert Koren

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 20.07

8 let

Tako mlad, pa je že prerasel slovensko ligo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V 15. krogu Prve lige Telekom Slovenije se je izkazal Benjamin Verbič. Mrežo Radomelj, zadnjeuvrščenega kluba, ki je pred tedni v zagato spravil Maribor, je zatresel trikrat. Kdo je sploh junak kroga?

V Celju v tem stoletju ni manjkalo zgodb uspešnic o mladih nogometaših, ki so zmogli zgraditi vrhunske kariere ter pozneje pustiti odličen vtis v tujini. Imena, kot so Robert Koren, Nejc Pečnik ali Dare Vršič, povedo veliko. Bi se jim lahko na seznamu pridružil tudi 20-letni mladenič, ki je v soboto v pičlih osmih minutah poskrbel za enega od najhitrejših hat-trickov na slovenskih zelenicah?

O tem smo najprej vprašali njegovega trenerja, ki Benija, tako kliče Benjamina, pozna že skoraj desetletje. Ko je vodil zasedbo celjskih upov do 12 let, je prvič opazil, s kakšnim talentom ima opraviti. ''Že dolgo se srečujeva, zelo dobro poznam tudi njegovo osebnost. Je eden od največjih potencialov v slovenski ligi. Ima nekaj več. Zaveda se svojih kakovosti, veliko vlaga v sebe, izredno trenira in opravlja vse individualne naloge, postaja pa vedno bolj osebnostno zrel. Ni več otročji, ampak trdo trenira. Če vprašate mene, je to ligo že prerastel,'' nam je Simon Rožman natrosil veliko lepega o mladem varovancu.

Mladi celjski trener želi, da bi Beni nadaljeval takšno delo. Verjame, da se mu bo prej ali slej ponudila priložnost igranja v tujini, v to, da bi pred tem okrepil kakšnega izmed slovenskih klubskih velikanov, na primer Maribor, pa ne verjame. Kot strateg je najbolj ponosen na to, da Verbič dobre predstave ponavlja iz tedna v teden ter izkazuje stalno formo.

''Ima kontinuiteto. Tekmeci imajo z njim težave na vsaki tekmi. Vedno je nevaren,'' poudarja strateg, ki nam je pred tedni razkril poslanstvo napadalne filozofije Celja, s katero želi napraviti dober vtis na tuje snubce, saj se zaveda, da je prodaja mladih biserov še kako potrebna za nadaljnji obstoj in delovanje celjskega prvoligaša. Verbič je ena izmed poglavitnih trofej, o katerih razmišljajo agenti, vse pogosteje se odločajo za ogled srečanj na celjski Areni.

Verbič: Poleti bi bil pravi čas za odhod

Kaj pa o tem, ali je resnično prerasel slovensko prvoligaško okolje, meni Benjamin, ki ima s celjskim klubom sklenjeno pogodbo do leta 2016? ''Poleti bi bil pravi čas za odhod. Tri leta sem že član, redno igram in mislim, da bom prej ali slej odšel ven,'' meni strelec šestih zadetkov in štirih podaj, ki v primerjavi s trenerjem ni kategorično zavrnil možnosti, da se pred tujino ne bi ustavil še v katerem bogatejšem slovenskem klubu. ''Če bo prava ponudba in bo zadovoljen drugi klub, bi se lahko zgodilo tudi to, zato tega ne izključujem,'' se je skrivnostno zazrl v prihodnost.

Poleti ni manjkalo veliko, pa bi se Verbič že lahko poslovil od celjskega dresa. Domovino bi zapustil pri 20 letih, a dogovora med celjskim klubom in snubci nazadnje ni bilo. ''Prihajali so iz Češke in Italije, a nismo našli skupnega jezika. Bomo videli, kako bo v prihodnje, in koliko bo zahteval celjski klub za odškodnino. Ko poleti nisem odšel v tujino, sem bil kar malce razočaran, po drugi strani pa sem lahko zadovoljen, da sem ostal, saj dosegamo izvrstne rezultate,'' je dejal mladi reprezentant, ki zase pravi, da bi rad nekoč zaigral kot krilni mojstri sodobnega nogometa, Arjen Robben, Franck Ribery (oba Bayern) in Eden Hazard (Chelsea).

Benjamin, ki je prve nogometne korake naredil v Vojniku, bo čez mesec dni dopolnil 21 let, število prvoligaških nastopov pa se že približuje okrogli stotici. Za zdaj jih je zbral 86 in jih začinil z 20 zadetki. Kar pet jih je dosegel proti Radomljam, ki so očitno njegova najljubša stranka. ''To je le naključje. Sem pa resnično dolgo čakal , da sem prebrodil strelski post,'' si je oddahnil po dvomesečnem čakanju na zadetek. Vse od gostovanja v Domžalah, kjer so Celjani prepričljivo opravili prav z Radomljami.

''Ko sem prvič zadel v polno, sem si oddahnil, po drugem golu sem dobil občutek, da bo vse, kar bom udaril, končalo v mreži, po tretjem pa sem že letel po igrišču,'' se je smejalo mlademu junaku 15. kroga, ki je po sanjski predstavi, obdržal je lahko tudi nogometno žogo, povabil soigralce na pijačo in z njimi delil srečo.

Z najmlajšim trenerjem se čutijo povezane

Ozračje v celjski slačilnici je izjemno. Ekipa diha kot ena, neporažena je že 13 krogov. Zanimivo je, da so Celjani v sezono vstopili z dvema porazoma, a sta se razlikovala od tistih, po katerih bi navijači dvignili roke od optimističnih napovedi Rozmanovih izbrancev. ''Na uvodni tekmi proti Zavrču smo pokazali najboljšo predstavo v tej sezoni, a nesrečno izgubili (Verbič je zapravil tudi 11-metrovko, op. p.). To se nam je vrnilo v pokalu (Celjani so na dobri poti, da izločijo Zavrč, op. p.),'' se spominja prvega poraza, ki ga ni zaskrbel.

Nato so Celjani tesno izgubili še z vodilnimi Domžalami, zatem pa se je zgodila celjska rezultatska rapsodija. Sedem zmag, šest remijev in nič porazov. Kar neverjeten dosežek za zasedbo, ki ji poveljuje 31-letni trener in se ne more pohvaliti z veliko izkušnjami. "Nekateri so imeli pripombe zaradi njegove starosti, a vsak lahko dobi priložnost. Je mlad in nas razume, že na začetku sezone pa smo se strinjali z njegovo taktiko, ko nam je v glavo vcepil nov koncept. Čutimo se povezane,'' je pohvalno spregovoril o trenerju.

Ne spreglejte