Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
9. 9. 2015,
14.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Niko Kovač Hrvaška Davor Šuker Ante Čačić

Sreda, 9. 9. 2015, 14.39

7 let, 12 mesecev

Šuker šokiral Kovača in ga odpustil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometna reprezentanca Hrvaške išče novega selektorja. Niko Kovač je zaradi slabih rezultatov - na zadnjih tekmah v Azerbajdžanu in na Norveškem je osvojil le točko - preteklost.

Hrvaški reprezentančni nogomet so v tem letu zaznamovale afere in kadrovske spremembe. Najprej je afera svastika, podoba kljukastega križa na zelenici praznega splitskega štadiona med srečanjem z Italijo, poskrbela za odvzem ene točke, sledil pa je skromen izkupiček s septembrskih gostovanj v Bakuju in Oslu.

Hrvaško reprezentanco sestavljajo številni zvezdniki, ki si nogometni kruh služijo v zvenečih evropskih klubih (Real Madrid, Barcelona, Juventus, Inter …), a jim to ni pomagalo do želenega števila osvojenih točk. Na srečanjih z Azerbajdžanom in Norveško je bila Hrvaška izrazita favoritinja, saj je omenjena tekmeca v kvalifikacijah za EP 2016 pred domačim občinstvom pomendrala s 6:0 in 5:1, v gosteh pa se je zalomilo.

Hrvaška je v Azerbajdžanu osvojila le točko (0:0), na Norveškem pa izgubila z 0:2 in na lestvici kvalifikacijske skupine padla na tretje mesto. Tako ji grozi, da se bo morala za nastop na EP 2016 v Franciji potegovati v dodatnih kvalifikacijah. Do konca skupinskega dela se bo pomerila še z Bolgarijo in Malto ter poskušala osvojiti vseh šest točk, na pomoč pa ji lahko priskočijo Italijani. Če bi v zadnjem krogu prekrižali načrte vikingom iz Skandinavije, bi lahko Hrvaški na lestvici omogočili dvig na drugo mesto, ki pelje neposredno na veliko tekmovanje v Franciji.

Pogovorila sta se kot prijatelja

Navijači so ogorčeni, saj so od nogometnih zvezdnikov v kockastih dresih, ki v svojih klubih uživajo ogromen ugled in iz tedna v teden navdušujejo javnost, pričakovali več. Mnenja so, da je nekaj hudo narobe, ceno za slabo vzdušje in razočaranje navijaške množice pa je plačal Niko Kovač. Zaradi slabih rezultatov in nesoglasij z igralci, ki jim je po zadnjem porazu v Oslu očital pomanjkanje želje, je prejel nezaupnico izvršnega odbora Hrvaške nogometne zveze (HNS). ''Pogovorila sva se kot dva prijatelja. Niko je bil malce šokiran, a odločitev sprejel zelo uglajeno,'' je povedal predsednik krovne zveze Davor Šuker. Hrvaško reprezentanco želi na vsak način gledati na EP 2016.

Največ možnosti imata Čačić in Gračan

Najboljši strelec SP 1998 je napovedal, da bo na izpraznjen selektorski stolček sedel Hrvat. S tem se bo nadaljevala tradicija, saj Hrvaška v nogometni zgodovini selektorskega mesta ni še nikdar zaupala strokovnjaku iz tujine. Tujec naj ne bi prišel v poštev niti tokrat, razlog je v omejenih finančnih sredstvih, med kandidati za Kovačevega naslednika, ki so jih v zadnjih dneh v hrvaških medijih največkrat omenjali, pa izstopata trener zagrebške Lokomotive Ante Čačić in selektor mlade izbrane vrste Nenad Gračan. Oba sta delovala tudi v slovenskem nogometu. Zagrebčan Čačić je bil trener Maribora, Rečan Gračan, nekdanji jugoslovanski nogometni reprezentant, pa je deloval pri Muri v Murski Soboti. Med navijači je na zelo dobrem glasu nekdanji selektor Zlatko Kranjčar, ki si trenutno nogometni kruh služi v Aziji.

Ne spreglejte