Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 12. 2012,
20.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Srečko Katanec Slaviša Stojanović slovenska nogometna reprezentanca

Nedelja, 9. 12. 2012, 20.32

8 let

Stojanović se je poslovil, prihaja Katanec?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Srečko Katanec je nazadnje slovensko izbrano vrsto vodil leta 2002. Zgodba o njegovi vrnitvi na mesto slovenskega selektorja je zaživela v zadnjih tednih. Slaviša Stojanović namreč ni več selektor.

Slovenska nogometna reprezentanca pod vodstvom Slaviše Stojanovića, ki jo je prevzel novembra 2011 in vodil na devetih tekmah, ni upravičila pričakovanj. Jesenski kvalifikacijski ciklus je zaključila na skromnem predzadnjem mestu, navijače pa je bolj bolelo dejstvo, da ni bilo tako točk, kot tudi zadovoljive in povezane igre, ki bi slutila na boljši jutri. Po še enem razočaranju, porazu v ''eksperimentalni'' prijateljski tekmi z Makedonijo, je predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) še vedno javno podpiral Stojanovićevo poslanstvo na odgovornem mestu in napovedoval, da izbrana vrsta do spomladanskega nadaljevanja potrebuje predvsem mir in manj vročih glav, ko pa je prišlo pred dvema tednoma do sestanka, na katerem sta predsednik in selektor ocenjevala storjeno v tem letu, pa sta se oba zavila v javni molk. V nedeljo zvečer ga je prekinila NZS z obvestilom o predčasni prekinitvi pogodbe s Stojanovićem. S krovne organizacije so sporočili, da bodo novega selektorja imenovali v čim krajšem času.

Zgodba nekoliko spominja na tisto pred petimi leti, je pa seveda tudi prisotna razlika, saj je letos dejansko prišlo do spremembe. Resda se še ne ve ime Stojanovićevega naslednika, a vseeno. Med kandidati je tudi Srečko Katanec. Vrnimo se v zaključek leta 2007. Takrat je Matjaž Kek komaj dobro obul selektorske čevlje, ko je po slabem letu delovanja in skromnih dosežkih že prevladala ideja, da bi se na prestol vrnil Katanec. Navijači so bili navdušeni, a je tik pred takratnim novoletnim srečanjem NZS sporočila, da je idejni vodja ''zlate'' generacije sporočil, da bo raje ostal zvest delu v Makedoniji, vzporedno pa je sprejel še vlogo svetovalca pri Interblocku. V tem obdobju je bilo najtežje Keku, ki je počasi že pospravljal kovčke, nato pa vendarle dobil še eno priložnost, ki jo je sčasoma pretopil v zlato. Ker se je Stojanović že poslovil, ne bomo nikoli izvedeli, ali bi sledil podoben scenarij in bi morda Ljubljančan na evropsko prvenstvo leta 2016 (takrat bo nastopilo že 24 udeležencev) popeljal tudi Slovenijo. Katanec je po poročanju časnika Delo s predsednikom Čeferinom opravil že dva pogovora. Vsebina naj se ne bi povsem dotikala temeljnega vprašanja, ki v zadnjih tednih buri Slovenijo, ali bi bil v času, ko je že dalj časa ''nezaposlen'', pripravljen opravljati vlogo slovenskega selektorja. A, kjer je dim, tam je zagotovo ogenj. Katanec pred petimi leti ni sprejel priložnosti, še nedavno pa je tudi v pogovoru za Sportal zatrdil, da ga kaj takega niti pod razno ne zanima, saj bi se odločil za trenersko delo le v okolju, kjer je ''nalito čisto vino'', pogoji pa omogočajo borbo za najvišja mesta. V zadnjih letih je največji trenerski pečat v Sloveniji pustil strateg Maribora. Darko Milanič pa je že priznal, da bi ponudbo, če bi jo s strani NZS tudi sprejel, zavrnil, saj vidi prihodnost (vsaj v letu 2013) še vedno na ''vijoličasti'' klopi. Katanec je trenutno brez dela, tako da s tem ne bi imel težav. Odlično pozna tudi Stojanovića, s katerim je sodeloval v ZAE. Bi tako ''učitelj'' lahko zamenjal ''učenca''?

Ne spreglejte