Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
4. 5. 2011,
7.35

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Maribor Olimpija derbi

Sreda, 4. 5. 2011, 7.35

8 let, 5 mesecev

Štiri petarde v mreži Olimpije, nazadnje 0:0

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Danes bo veliki derbi slovenskega nogometa med Mariborom in Olimpijo. Drugič v tej sezoni v Ljudskem vrtu. Kako so se razpletli dosedanji obračuni teh dveh tekmecev v hramu štajerskega nogometa?

Danes ob 18. uri bo v Ljudskem vrtu večni derbi slovenskega nogometa. Pomerila se bosta Maribor in Olimpija. V štajerski prestolnici sta se v času samostojne Slovenije ta dva tekmeca doslej v prvenstvu udarila v 24 tekmah. Pričakovano so bolj uspešni Mariborčani. Zabeležili so 14 zmag in šestkrat remizirali. Le štirikrat se je polnega izkupička veselila Olimpija. Nazadnje v zadnjem derbiju pred propadom takratne Olimpije, ki je svojo pot na novo začela v peti ligi. Takrat so Ljubljančani zmagali s 3:0, junak je bil Sebastjan Cimerotič z dvema goloma. Enega pa je zabil kasnejši kapetan Maribora Zoran Pavlovič.

Zadnja petarda leta 2002

Sicer pa so Ljubljančani doslej že kar nekajkrat na gostovanjih v Mariboru doživeli pravcate katastrofe. Nazadnje aprila 2002, ko so vijoličasti zmagali kar s 5:0. Prvi gol na tej tekmi je že na samem začetku zabil madžarski napadalec Barnabas Sztipanovics, pozneje pa sta po dva gola pristavila še bosanski vezist Samir Duro in zdajšnji napadalec Domžal Damir Pekič.

Z istim rezultatom so Mariborčani zmagali tudi maja 1999, ko so Olimpiji že v prvem polčasu ''nasuli'' štiri gole. Na tisti tekmi je prva dva gola zabil nepozabni hrvaški napadalec Dalibor Filipović, potem pa so se med strelce vpisali še Kliton Bozgo, Marinko Šarkezi in Gregor Židan. Še tretjič so Mariborčani pet golov v mrežo Ljubljančanov zabili maja 1997, ko so jih premagali s 5:2 (strelci Gregor Židan, Franc Fridl, Viktor Pačo, Damjan Gajser in Oskar Drobne).

Kek zaključil spektakel

S 5:1 so Mariborčani zmagali avgusta 1995, ko so zadeli Alojz Fricelj, Židan, Ratko Pejovič, Amir Karič in Marinko Galič, kar tri gole pa so vijoličasti zabili z igralcem več (izključen je bil vratar Mladen Dabanovič).

Zagotovo najbolj spektakularna tekma pa se je zgodila maja 1998, ko sta se ekipi razšli brez zmagovalca, gledalci pa so videli kar osem golov. Ljubljančani so takrat vodili z 1:0, s 3:1 in 4:2, a se nato morali zadovoljiti s točko. Končni rezultat je postavil zdajšnji selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek, ki bo tudi v soboto skorajda zagotovo na tribunah Ljudskega vrta. In bržčas se ne bi pritoževal, če bi bila tekma podobno spektakularna.

Nazadnje bližje zmagi Olimpija

Nazadnje sta se večna tekmeca v Mariboru pomerila v 13. krogu te sezone 16. oktobra lani.

Takrat je bila Olimpija celo zadnja na lestvici, medtem ko so bili vijoličasti tako kot zdaj na prvem mestu, a premoč na igrišču ni bila razvidna. Približno 8.000 gledalcev ni videlo zadetka, tekma se je končala z nepriljubljenim izidom 0:0. Bližje so bili zadetku gostje, a je v vratih domačinov blestel Matej Radan, ki je zaustavil dve izjemni priložnosti Davorja Škerjanca.

Ne spreglejte