Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
12. 9. 2012,
6.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Slaviša Stojanović

Sreda, 12. 9. 2012, 6.19

8 let

Statistika: Stojanović doslej najslabši selektor

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slaviša Stojanović po dveh kvalifikacijskih tekmah ostaja brez točk, v dosedanjih šestih tekmah v vlogi selektorja Slovenije je zmagal le enkrat. Dvakrat je remiziral in trikrat izgubil.

Še noben izmed slovenskih selektorjev v kvalifikacijski ciklus ni štartal s porazom. Zdenko Verdenik je daljnega leta 1994 osvojil točko proti takratnim svetovnim podprvakom Italijanom, Srečko Katanec je leta 1998 osvojil točko v Grčiji, Bojan Prašnikar je leta 2004 visoko zmagal doma proti Malti, Branko Oblak je na podoben način pred domačimi navijači prišel do zmage nad Moldavijo. Slaviša Stojanović je bil prvi, ki je na štartu izgubil, v petek proti Švici doma. Nekdanji trener Domžal je brez točke ostal tudi na drugi tekmi. S statistiko, ki jo ima v vlogi vodje strokovnega štaba izbrane vrste, zagotovo ne moremo biti zadovoljni. Ne mi, ne on sam. Ob dveh kvalifikacijskih porazih rezultatsko ni bil najbolj prepričljiv niti na prijateljskih tekmah. Remija, zmaga in poraz.

Če pogledamo v odstotkih osvojenih točk (če tudi prijateljske tekme ovrednotimo s točkami), je daleč najmanj uspešen slovenski selektor doslej. Osvojil je vsega 27,8 odstotka točk, kar je celo krepko za drugim najbolj uspešnim selektorjem iz zgodovine Slovenije, Brankom Oblakom. Ta je v 23 tekmah, kolikor jih je vodil, osvojil 36,2 odstotka točk. Najbolj uspešen še vedno ostaja Srečko Katanec (49,6 odstotka točk). Nekdanjemu selektorju, ki je Slovenijo popeljal na svetovno in evropsko prvenstvo, sledijo Matjaž Kek (46,9%), Bojan Prašnikar (okroglih 40) in Zdenko Verdenik (36,2).

Statistika zdajšnjega selektorja je slaba, a potrebno je biti objektiven in priznati dve stvari. Prvič, za njim je mnogo manj tekem, kot so jih vodili njegovi predhodniki. Drugič, doslej je Slovenijo vodil na tekmah proti kakovostnim reprezentancam. ZDA, Škotska, Grčija, Romunija in naposled Švica ter Norveška so pač mnogo boljše ekipe od tistih, proti katerim so se, predvsem v prijateljskih tekmah, merili njegovi predhodniki. Priložnost za popravljanje vtisa bo že prihodnji mesec, ko Slovenijo čakata tekmi proti Cipru in Albaniji. In prepričani smo, da bo Stojanović dočakal tudi prvo kvalifikacijsko zmago, ne le točko.

Ne spreglejte