SiolNET. Sportal Nogomet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Srečko Katanec: Ne bo drastične pomladitve

0

termometer

 | Foto:
Slovenska nogometna reprezentanca bo leta 2016 vstopila v nov kvalifikacijski ciklus. Pred tem bo odigrala vsaj tri prijateljske tekme. Selektor Srečko Katanec bo dal priložnost nekaterim novincem.

Novo pripravljalno središče na Brdu pri Kranju je ena najlepših pridobitev slovenskega nogometa v zadnjih desetletjih. V sredo so jo obiskali vsi selektorji in selektorice, ki vodijo domače nogometne izbrane vrste, ob prijetnem klepetu in druženju s predstavniki sedme sile pa so se vodilni nogometni delavci tako poslovili od iztekajočega se leta 2015 in vsem zaželeli srečno novo leto 2016.

Športno oazo bodo po napovedih vodstva Nogometne zveze Slovenije (NZS) sčasoma začeli spoznavati (in uporabljati) tudi tujci. Slavnostno odprtje, ki se ga bosta udeležili tudi močni delegaciji Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in Evropske nogometne zveze (Uefa), je predvideno za 6. maj 2016. Takrat bo simbolično prerezan rdeči trak pridobitve, ki jo je slovenski nogomet krvavo potreboval.

Slovenija nima od pet do šest takšnih mladih igralcev

Za zdaj so igralne površine Nacionalnega nogometnega centra Brdo preizkusili le članski reprezentanti in bili navdušeni nad vadbenimi razmerami. Nekoliko manj je bil selektor Srečko Katanec navdušen, ko je opozarjal na težavo, s katero se spopada, ko pomisli na pomladitev izbrane vrste.

O tem je bilo po koncu kvalifikacij za EP 2016, v katerih je njegovim izbrancem spodrsnilo na zadnji stopnički, tako da je ostala brez velikega tekmovanja, veliko govora.

Nekateri starejši reprezentanti so spregovorili o tem, da prihaja idealno obdobje za menjavo generacij in za to, da se ponudi priložnost mlajšim kandidatom. Bo res tako? Katanec meni, da bo to skoraj nemogoče.

"Preprosto bi bilo menjati, če bi imeli plejado mladih igralcev, ki bi igrali kontinuirano. Potem bi se pod narekovaji dala narediti resna strategija pomladitve. Žal pa nimamo od pet do šest takšnih mladih igralcev, ki bi ves čas igrali na določeni ravni, potrebni za igranje v reprezentanci," je opozoril selektor slovenske izbrane vrste, ki bo prihodnjo jesen vstopila v nov kvalifikacijski ciklus ter se potegoval za vstopnico na SP 2018 v družbi Anglije, Slovaške, Škotske, Litve in Malte.

Primer Krhina in Lazarevića, slišal se je le s Pečnikom

Svojo misel o tem, da primanjkuje mladih kandidatov, ki bi lahko vskočili namesto izkušenejših rojakov, je podkrepil s primeroma Reneja Krhina in Dejana Lazarevića. Velika prijatelja in zvesta sostanovalca na reprezentančnih akcijah sta pred leti skupaj igrala že v mladi izbrani vrsti.

"Da bodo ljudje videli, s kakšnimi težavami se ukvarjamo, vam dam za primer Krhina. Po zadnji reprezentančni tekmi ni odigral več nobene tekme, Lazarević, ki je recimo med mlajšimi, čeprav ni več toliko mlad (čez sedem mesecev bo dopolnil 26 let, op. p.), je tudi poškodovan. Z reprezentanco je treba nekaj narediti, a vidim, da drastične pomladitve ne bo, saj nimamo toliko mladih igralcev," ugotavlja Ljubljančan, ki se je na temo morebitne reprezentančne upokojitve slišal le z Nejcem Pečnikom.

Z drugimi kandidati, ki so po tekmi v Mariboru z Ukrajino namignili, da bi se lahko poslovili, se še ni pogovarjal, je pa resno razmišljal o tem, ali bi bilo smiselno za reprezentančne akcije še naprej klicati igralce, ki igrajo na Japonskem. Poleg Pečnika sta bila v deželi vzhajajočega sonca v prejšnji sezoni aktivna še Milivoje Novaković, ki trenutno išče nov klub, in Zlatan Ljubijankić.

Razveselil bi se igralca, ki igra kot Borja Valero

Marca bo Slovenija odigrala dve prijateljski tekmi. Najprej bo na Bonifiki gostila Makedonijo, ki jo je Katanec vodil pred leti, nato se bo odpravila na gostovanju v Belfast k udeleženki EP 2016 Severni Irski.

"Na prijateljskih tekmah bomo videli, ali lahko mlajši igralci nastopajo na želeni ravni. Dal bom priložnost Šporarju in še komu drugemu, nato pa bomo videli, ali lahko septembra z njimi začnemo kvalifikacije za SP 2018 ali ne," je dobro razpoloženi Srečko Nazionale na Brdu pri Kranju napovedal, da bo marca, če vmes ne bo nezaželenih zdravstvenih težav, prvi vpoklic v člansko reprezentanco dočakal novi napadalec Basla Andraž Šporar, ki ga bo v spomladanskem delu pogrešal jesenski prvak 1. SNL Olimpija.

Katanec bo iskal nova imena, ki bi okrepila konkurenco na položaju bočnih branilcev, tako levem kot desnem, še vedno pa ni našel prave rešitve za položaj zadnjega zveznega igralca.

"Vesel bi bil, če bi se pokazal kak zvezni igralec, kot sta Borja Valero ali Milan Badelj (Španec in Hrvat, ki igrata skupaj z Iličićem pri Fiorentini, op. p.), in bi znal zadržati žogo, hkrati pa bil samozavesten. Marsikaj nam še manjka," je dejal slovenski selektor, ki si v kvalifikacijah za SP 2018 želi boljšega sojenja, pa tudi večje objektivnosti medijev pri ocenjevanju, kje smo.

"To je zelo pomembno. Velja na vseh ravneh, ne samo športni," je na zadnjem letošnjem srečanju z novinarji dejal selektor, ki je Slovenijo popeljal na dve veliki tekmovanji.

Pogajanja še potekajo

S kom se bo Slovenija pomerila junija – v igri je prijateljska tekma z zelo zvenečim evropskim tekmecem –, bo odločeno v bližnji prihodnosti. "Pogajanja še potekajo," je pojasnil generalni sekretar NZS Aleš Zavrl, še kako ponosen, da bo slovenski reprezentančni nogomet v prihodnje tesno sodeloval s središčem NNC.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin