Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
1.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Josip Iličić Robert Berić

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 1.50

7 let, 12 mesecev

Srečka Katanca ne razvajata le vratarja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec bo danes ob 13. uri v Ljubljani predstavil seznam kandidatov za kvalifikacijsko tekmo z Anglijo, ki bo 14. junija v Stožicah.

Slovenski reprezentančni legionarji so v Evropi že končali klubske obveznosti, a se še ne bodo odpravili na dopust. Čaka jih še posladek, reprezentančna tekma leta na slovenskih tleh. Štirinajstega junija bo v Stožicah, ko bi lahko bile tribune polne do zadnjega kotička, gostoval nekdanji svetovni prvak Anglija. Trije levi so v kvalifikacijski skupini za EP 2016 na prvem mestu, Slovenija pa se jim bo s pomočjo domačega občinstva želela maščevati za lanski poraz na Wembleyju (1:3) in tako ohraniti možnosti za neposredno uvrstitev na tekmovanje, ki ga bosta deležni najboljši reprezentanci.

Iličič ne pomni tako razigranega obdobja

Selektor Srečko Katanec pred odmevnim srečanjem nima večjih skrbi z zdravstvenimi težavami izbrancev. V zadnjih mesecih ga nista razvajala le najboljša vratarja Samir Handanović (Inter) in Jan Oblak (Atletico Madrid), zaradi katerih se lahko Slovenija pohvali z enim izmed najmočnejših vratarskih dvojčkov na svetu, ampak so ga razveselili tudi številni zadetki legionarjev.

Med strelci se je v zadnjem času zelo pogosto izpostavljalo Josipa Iličića. Na zadnji kvalifikacijski tekmi proti San Marinu je kot prvi zatresel mrežo in slovesno odprl strelski festival soigralcev (6:0), v nedeljo pa je v polno zadel za Fiorentino in dosegel že sedmi zadetek na zadnjih osmih tekmah. Tako razigranega obdobja, odkar se je preselil v Toskano, Kranjčan ne pomni, njegove mojstrovine pa bi prišle zelo prav, ko se bo Slovenija pomerila s trdno angleško obrambo.

Berić zadeva kot za stavo, a prihajata tudi "Japonca"

Izmed slovenskih legionarjev je imel pozno spomladi boljše povprečje le Robert Berić. Najboljši napadalec dunajskega Rapida je na zadnjih petih nastopih dosegel kar sedem zadetkov, končal tekmovanje kot drugi strelec avstrijskega prvenstva (27 golov) in potrdil izvrstno formo. V reprezentanci Berić še išče svoj prostor pod Katančevo streho, vsaj kar zadeva izbor začetne enajsterice. Prvi napadalec ostaja 36-letni mladostni veteran Milivoje Novaković, ki je zelo motiviran in želi Sloveniji pomagati do preboja na evropsko prvenstvo, na Japonskem pa je v zadnjih tednih nekoliko izgubil strelski kompas, saj je na zadnjih enajstih srečanjih dosegel le en zadetek. V prvenstvu kaže veliko bolje njegovemu nekdanjemu soigralcu Zlatanu Ljubijankiću, ki je z Urawa Reds na vodilnem mestu, v soboto pa se je kot rezervist dvakrat vpisal med strelce, kar je odlična napoved za Anglijo, reprezentanco, katere mrežo je že zatresel.

Matavž zagotovil Evropo, Bezjak se je preselil bližje

Pri napadalcih se je ob pravem času vrnil Tim Matavž in z zlata vrednim zadetkom na tekmi zadnjega kroga nemške bundeslige Augsburgu pomagal do zgodovinskega uspeha in uvrstitve v Evropo. To so štirje napadalski kandidati za dvoboj z Anglijo, ki bi lahko prišli v poštev za dvoboj z močno Anglijo.

Med slovenskimi strelci, ki si služijo kruh v tujini, izstopata še nekdanji mladi reprezentant Elvis Bratanović (praški Bohemians na Češkem) in Haris Vučkić, ki je z nekdanjim velikanom Glasgow Rangers neuspešno lovil preboj v elitno škotsko premierligo. Na svojo priložnost pa čaka tudi Roman Bezjak, ki je nastopil na zadnji reprezentančni tekmi v Katarju. Poslovil se je od bolgarskega prvaka, v novi sezoni pa bo nosil dres Kekove Rijeke, tako pa bo tudi bližje očem slovenskih ljubiteljev nogometa. Korošec v zadnjih tednih ni veliko igral za Ludogorec.

Se bo Jokić po dolgem času pridružil reprezentanci?

V obrambi se je konkurenca za igralna mesta nekoliko povečala. Rekorder po številu nastopov Boštjan Cesar bi lahko v ožjem delu obrambe sodeloval z Brankom Ilićem, ki je s Partizanom osvojil naslov srbskega prvaka, v izbrano vrsto bi se lahko vrnil Miral Samardžić (Rijeka), tu pa so še Dominic Maroh (Köln), Siniša Anđelković (Palermo) in mladi Luka Krajnc, ki je s Ceseno izpadel v drugo ligo. Andražu Struni, ki se je proti San Marinu kot levi bočni branilec vpisal med strelce, bi se lahko pridružil končno zdravi in izkušenejši "rumeni podmorničar" Bojan Jokić, medtem ko je desna stran rezervirana za Miša Brečka, ki s Petrom Stojanovićem in Martinom Milcem dobiva vedno resnejša tekmeca.

Birsa, Kurtić in Lazarević pogrešajo minute

V zvezni vrsti bo Kevinu Kamplu po naporni sezoni dobro del kratek počitek, posledica neigranja v finalu nemškega pokala zaradi prejetega rdečega kartona na polfinalnem srečanju v Münchnu. Samozavest si je na Cipru z zadetki polnil Andraž Kirm, Valter Birsa pri Chievu redko odigra tekmo od prve do zadnje minute, več minut bi si želela tudi Jasmin Kurtić (Fiorentina) in Dejan Lazarević (Sassolo), na Japonskem pa se v drugi ligi uspešno dokazuje Nejc Pečnik, ki se je hitro vklopil v novo okolje. Za mesto v zvezni vrsti bi lahko prišel v poštev tudi kdo od kandidatov iz domačih klubov, recimo Aleš Mertelj ali pa Damjan Bohar. Željko Filipović ima težave s poškodbo hrbta. Proti Katarju sta v dresu s podobo Triglava na prsih debitirala Benjamin Verbič, ki so ga stanovski kolegi izbrali za najboljšega nogometaša Prve lige Telekom Slovenije, selektor pa ga je v živo spremljal tudi na finalu pokala Slovenije, in Nik Omladič, ki je lahko zadovoljen s prvo nemško "polsezono".

V Rusiji dobro kaže Daliborju Stevanoviću, ki igra redno za moskovski Torpedo, v Turčiji pa je Rajko Rotman deležen vedno manj priložnosti, kar ni dober obet za nadaljevanje. Selektor Katanec bo danes predstavil imena 23 kandidatov. Okostje je znano in naj ne bi deležno izrazitih sprememb. Dvoboj z Anglijo je tako pomemben, da proti Otočanom ne bo časa za eksperimentiranje, zato velja pričakovati, da bo 51-letni Ljubljančan 14. junija v ogenj poslal predvsem izkušene prvokategornike.

Ne spreglejte