Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2008,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 22. 5. 2008, 7.53

8 let

Sreča je bila na strani "rdečih vragov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Manchester Uniteda so novi evropski prvaki. V finalu letošnje lige prvakov v Moskvi so po streljanju 11-metrovk premagali Chelsea s 7:6.

Nogometaši Manchester Uniteda so dobili prvi angleški finale v zgodovini lige prvakov. V izenačeni, dinamični in borbeni tekmi so imeli več sreče od Chelseaja. Ne samo zaradi dejstva, da so si naslov priborili po streljanju enajstmetrovk, ampak tudi zaradi tega, ker je tekmeca sreča zapustila že v rednem delu, ko je dvakrat zadel okvir vrat. V loteriji z enajstmetrovkami se je zmaga najprej nasmihala Chelseaju, saj bi po zgrešenem strelu Cristiana Ronalda John Terry lahko rešil tekmo, a je zadel le vratnico. Nekaj trenutkov pozneje pa je vratar Manchester Uniteda Edwin Van de Sar ubranil še poskus Nicolas Anelke in poskrbel za evforijo na delu stadionu, na katerem so bili privrženci angleških prvakov, ki so letos Chelsea po enajstmetrovkah premagali tudi v pokalu.

V rednem delu je vsakemu moštvu pripadel po en polčas. V prvem, ki se je začel z igro med obema kazenskima prostoroma in razživel šele po prvem golu, so bili gospodarji igralci Manchestra. Potem ko pravih priložnosti na začetku ni bilo, so svojo premoč kronali v 26. minuti. Po lepi akciji Paula Scholesa in Wesa Browna je po podaji slednjega Ronaldo ostal nepokrit in je z natančnim strelom z glavo premagal Petra Čecha. Nekaj minut pozneje bi lahko vragi" vodstvo povišali.

V enem napadu so si pripravili kar dve priložnosti, najprej je Čech ubranil strel Carlosa Teveza, nato pa češkega vratarja ni znal ukaniti niti Michael Carrick. Tevez je imel do konca še eno priložnost, vendar je pri podaji Wayna Rooneyja z desne strani zamudil z reakcijo. Kazen je sledila v zadnji minuti prvega dela. Michael Essien se je odločil za strel od daleč, žoga je zadela Ria Ferdinanda, prišla do Franka Lamparda, ki mu je ni bilo težko poslati v mrežo.

Gol je dal dodatno spodbudo Londončanom. Ti so v nadaljevanju zagospodarili na igrišču. Čeprav so večinoma prihajali do kazenskega prostora in poskušali s streli od daleč (razmerje strelov je bilo na koncu 24:12 v njihovo korist, razmerje strelov v okvir vrat pa so s 5:3 dobili nogometaši Manchestra), pa so vendarle imeli tudi nekaj polpriložnosti. Najlepšo v 78. minuti, ko se je Didier Drogba nenadoma odločil za strel, vendar mu je veselje preprečila vratnica. Pred tem so bili iz dokaj ugodnih položajev nenatančni tudi Essien, Michael Ballack in Terry.

V podaljšku sta bili obe moštvi po enkrat blizu zadetka. Essien je najprej z obrata zadel prečko, Terry pa je po strelu Ryana Giggsa, ki je z vstopom v 87. minuti postal igralec z največ nastopi v zgodovini moštva iz Old Trafforda (759), žogo izbil z golove črte. Pet minut pred koncem dodatnega dela je na igrišču prišlo do gneče, ki se je končala z rdečim kartonom Drogbaja. A Manchestru je za izkoristek številčne prednosti zmanjkalo časa, za čemer pa ne bodo žalovali, saj jim je bil sreča naklonjena tudi pri streljanju enajstmetrovk.

Ne spreglejte