Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2013,
20.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 10. 5. 2013, 20.42

8 let

Srbi vodijo kolo v ''ligah petke''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V klubih petih najmočnejših lig sveta nastopa devetdeset nogometašev s prostorov nekdanje Jugoslavije, najštevilčneje zastopani pa so Srbi, ki jih je skoraj 40 odstotkov.

Največ igralcev v prvenstvih Anglije, Španije, Italije, Nemčije in Francije ima Srbija – 35, sledi Hrvaška z 22 nogometaši. Srbija, Hrvaška in BiH so tudi edine tri države, nastale z razpadom SFRJ, ki imajo predstavnike v vseh omenjenih ligah.

Črnogorcev je sedem, državljanov Makedonije pet, en ''predstavnik'' balkanske šole pa prihaja s Kosova. V elitni družbi sta tudi dva trenerja, Vladimir Petković (BiH) vodi italijanski Lazio, Srb Miroslav Đukić pa je šef strokovnega štaba v španskem Valladolidu.

V zibki nogometa, Angliji, si kruh služi deset igralcev iz regije, slovenske barve zastopa Haris Vučkić (Newcastle United). V Premiershipu je sicer največ Srbov (4).

"Balkanska kolonija" v Nemčiji

Nemška Bundesliga je raj za nogometne ''gasterbajterje'', saj jih v 12 od 18 klubov nastopa kar 27. Največ jih je v HSV-ju (5), štirje pa so na seznamu Werderja. V nemškem elitnem tekmovanju prednjačijo Hrvati (11).

Balkancev ni samo v Sieni in Parmi

Italijanska Serie A je liga z največ igralci z Zahodnega Balkana. V 16 od 18 klubov se jih je razporedila lepa četica (37), le v Sieni in Parmi začuda ni nikogar. Vodilni so Srbi (15), Hrvatov je na Apeninskem polotoku šest, Italija pa je zelo privlačna tudi za slovenske nogometaše, saj jih ima pogodbe kar deset, med njimi tudi dva vratarja (Samir Handanović in Vid Belec). Sicer pa na mediteranskih zelenicah brcajo še Maks Barišič (Catania), Bojan Jokić in Boštjan Cesar (Chievo), Rene Krhin (Bologna), Valter Birsa (Torino), Luka Krajnc (Genoa) in Jasmin Kurtić ter Josip Iličić (Palermo).

Med francoskimi ''trikolori'' trenutno nastopa devet igralcev iz jugovzhodne Evrope, Srbov je več kot vseh ostalih skupaj, za Bordeaux pa igra tudi naš rojak Ažbe Jug.

Ne spreglejte