Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
10.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sporting Lizbona NK Maribor NK Maribor

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 10.36

7 let, 12 mesecev

Sporting pripravlja Mariboru zeleno-beli pekel

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Portugalski velikan Sporting si je pred tekmo lige prvakov, v torek bo v Lizboni gostoval Maribor, dvignil samozavest. V pokalu se je znesel nad tretjeligaškim tekmecem, blestel je Fredy Montero.

Če zeleno-beli levi iz Lizbone v portugalskem prvenstvu ne dosegajo rezultatov, ki so si jih pred sezono zastavili kot cilj, pa jim gre bolje v pokalu. Brez težav so se uvrstili v osmino finala, zdaj pa želijo dosežek ponoviti še v ligi prvakov, kar bo neprimerno težje. Imajo svoje načrte. Če v torek premagajo Maribor, Chelsea pa v Gelsenkirchnu upraviči vlogo favorita in ohrani nepremagljivi niz v tej sezoni, se bodo dokopali do drugega mesta in se spogledovali z napredovanjem. Če bodo želeli premagati slovenskega prvaka, ki jih je dobro namučil v uvodnem krogu in jim po zadetku Luke Zahovića v izdihljajih srečanja preprečil zmago, bodo morali pokazati boljše predstave, kot so jih v zadnjih krogih portugalskega prvenstva. Na začetku meseca so doživeli najhujši poraz v zadnjih letih, ko jih je Vitoria Guimaraes, nekdanji klub Zlatka Zahovića, premagala s 3:0, nato pa so pred zahtevnimi navijači, ki so vedno bolj nezadovoljni z rezultati, le remizirali s Pacos de Ferreira (1:1).

Kolumbijec po stopinjah svojih rojakov?

V prvenstvu so šele na osmem mestu, v desetih nastopih so kar petkrat remizirali, zmagali pa le štirikrat. Za tretjim mestom, ki omogoča kvalifikacije za ligo prvakov, zaostajajo pet točk, tako da bodo morali v nadaljevanju sezone prikazati več.

V pokalu in Evropi jim gre bolje. Sporting je na zadnji evropski tekmi s 4:2 strl odpor Schalkeja in dokazal, da lahko pomembne zmage dosega z raznovrstnim seznamom strelcev. Prvi zvezdnik ostaja Nani, navijači stiskajo pesti, da bi ostal v Lizboni kot posojeni igralec Manchester Uniteda do konca sezone, na zadnjih srečanjih pa se je v strelski vlogi izkazal Fredy Montero.

Kolumbijec je pred leti že nosil reprezentančni dres, potem ko je kariero nadaljeval v severnoameriški ligi MLS, pa ga kofetarji niso več vpoklicali v izbrano vrsto. Je 27-letni napadalec, na zadnjem pokalnem srečanju pa je mrežo Espinha zatresel dvakrat.

Na zadnjih sedmih tekmah dosegel pet zadetkov

V ekipo se vrača branilec Mauricio, ki je moral zadnjo evropsko tekmo s Schalkejem preskočiti zaradi kazni, začetno enajsterico na torkovi tekmi pa bi lahko sestavljali Patricio, Soares, Mauricio, Sarr, Nasciemento, Eduardo, Carvalho, Silva, Carrillo, Slimani in Nani. Trener Marco Silva bo tako Kolumbijcu verjetno ponovno namenil vlogo aduta s klopi.

"Zadetki mi dvigujejo samozavest. Rad bi se zahvalil navijačem za podporo. Naredili bomo vse, da uresničimo cilje v vseh tekmovanjih," je namignil Južnoameričan. Njegovi rojaki so prejšnji torek osvojili Stožice in premagali kar nekaj vijolic, ki so oblekle državni dres. Jih bo na kolena spravil tudi Montero, ki je na zadnjih sedmih tekmah dosegel pet golov in bil tudi strelec zadnjega zadetka v prvenstvu za Sporting?

Navijači zeleno-belih, ki nosijo ime Mladi levi, so prepričani, da prihaja tekma resnice. Štadion Jose Alvalade, ki sprejme okrog 50 tisoč gledalcev, pričakuje zmago nad Mariborom.

Velika večina izmed njih pa ne ve, da zeleno-bela barva v očeh mariborskih bojevnikov sproži stikalo za dodatno moč. Če bo tako tudi v torek, bo Evropa še enkrat doživljala Maribor kot senzacijo, ki dokazuje, da lahko v ligi prvakov štrene mešajo tudi "palčki".

Ne spreglejte