SiolNET. Sportal Nogomet
1,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Sojenje Zdravku Mamiću

Modrić na sojenju Mamiću: Denar izplačeval na roke

1,95

termometer

 | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Hrvaški nogometni reprezentant in zvezdnik Reala iz Madrida Luka Modrić je danes na osiješkem sodišču pričal na sojenju nekdanjemu predsedniku hrvaške nogometne zveze in šefu nogometnega kluba Dinamo Zdravku Mamiću zaradi finančnih malverzacij in davčne utaje. Modrić je danes nekoliko spremenil zgodbo, ki jo je povedal tožilcem leta 2015.

Na Hrvaškem menijo, da bi bilo Modrićevo današnje pričanje lahko ključno pri odločitvi sodišča o morebitni odgovornosti Mamića, da je z bratom Zoranom Mamićem, nekdanjim glavnim direktorjem in članom uprave Dinama Damirjem Vrbanovićem in davkarjem Milanom Pernatom zagrebški klub oškodoval za najmanj 15,3 milijona evrov, da ni plačal davkov in drugih prispevkov v višini skoraj 1,6 milijona evrov ter da je prek "off-shore" podjetij od leta 2004 iz Dinama povlekel več kot deset milijonov evrov in pol milijona funtov.

Dvourno pričanje

Modrić je danes pričal približno dve uri, tožilstvo je predvsem zahtevalo, naj pojasni podrobnosti o finančnem delu svoje pogodbe iz leta 2008, ko je iz Dinama odšel v Tottenham Hotspur iz Londona. Tožilstvo meni, da so ob tem Dinamo oškodovali za več kot deset milijonov evrov.

Ob zasebni pogodbi še aneksi o razdelitvi zaslužka

Hrvaški nogometni reprezentant je povedal, da je kot 14-letnik prispel v Dinamo, je bilo slišati v neposrednem predvajanju današnje obravnave na regionalni televiziji N1. Takrat je ob navzočnosti staršev poleg zasebne pogodbe z Mamićem, s katero so uredili Mamićevo vlaganje v nogometni razvoj Modrića, podpisal tudi aneks o razdelitvi zaslužka od morebitnega prehoda v drug nogometni klub.

Luka Modrić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kot je dejal, je aneks predvideval, da bo dobil polovico zneska od prodaje, polovica pa bo pripadla Dinamu. Potrdil je, da je bila vrednost njegovega odhoda v Tottenham približno 21 milijonov evrov. Na vprašanje tožilstva, kako so razdelili denar, ki ga je nakazal londonski klub, je dejal, da je polovico pustil na svojem računu, drugo polovico pa je na zahtevo Zdravka Mamića izplačal na roke Zoranu Mamiću ali sinu Zdravka Mamića.

Tožilstvo je 31-letnega Modrića opozorilo, da je med preiskavo tožilcem v Zagrebu povedal, da je bil aneks pogodbe o razdelitvi denarja narejen, ko je že igral v Londonu leta 2008, medtem ko je datum na dokumentu iz leta 2004. "Nikoli nisem rekel tega," je zatrdil Modrić. Pojasnil je, da je med preiskavo mislil na aneks iz zasebne pogodbe, ki sta jo podpisala z Mamićem, ko je postal polnoleten, ne na pogodbo o transferju, ki jo je imel z Dinamom.

Vsega se ne spomni

Modrić je podpisal prvo zasebno pogodbo z Mamićem kot 14-letnik, drugo pa, ko je postal polnoleten leta 2004. Obakrat sta podpisala tudi aneksa pogodbe o razdelitvi denarja. Posebej je podpisal tudi profesionalno pogodbo z Dinamom, ki je prav tako vsebovala aneks o razdelitvi denarja. S prvo profesionalno pogodbo je imel zagotovljenih 132 tisoč evrov letne plače, je povedal. Na vrsto vprašanj je odgovoril, da se ne spomni, kaj se je zgodilo.

Zdravko Mamić je bil s pričanjem Modrića zadovoljen. | Foto: Reuters Zdravko Mamić je bil s pričanjem Modrića zadovoljen. Foto: Reuters Mamić zadovoljen z Modrićevim pričanjem

Hrvaški zvezdnik je še dejal, da je bil v zagrebškem klubu osem let. Krajši čas je kot posojeni igralec nastopal za Široki Brijeg v BiH in Inter iz Zaprešića na Hrvaškem. Od leta 2012 je v Realu iz Madrida.

Zdravko Mamić je bil po današnjem pričanju Modrića zadovoljen, česar ni skrival pred novinarji. Meni, da je Modrić danes govoril resnico, ne vidi nič spornega v tem, da je denar od transferja v Tottenham izplačal na roke.

Za sredo je napovedano pričanje še enega hrvaškega reprezentanta, vodje obrambe Liverpoola, 27-letnega Dejana Lovrena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin