Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ljubljana Maribor Murska Sobota Celje Domžale Nova Gorica Kranj Koper

Torek, 22. 3. 2016, 19.00

6 mesecev, 2 tedna

Slovenska kokoška znesla deset jajc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
SLO nogometna reprezentanca novi dresi

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo odigrala 94. domačo tekmo v obdobju državne samostojnosti. Tekmece je gostila v osmih mestih na desetih štadionih. Največ tekem je bilo v Ljubljani.

Članska izbrana vrsta se na Primorskem pripravlja na sredino tekmo z Makedonijo. Z nekdanjimi brati iz časov skupne Jugoslavije se bo pomerila na Bonifiki v Kopru, ki bo najboljše slovenske nogometaše gostila že četrtič.

Z večjim številom nastopov slovenske reprezentance se lahko na sončni strani Alp pohvalijo le štirje objekti. Največ tekem je bilo odigranih v trdnjavi zlate generacije, ki je nastopila na EP 2000 in SP 2002. Najlepše uspehe je praznovala na dotrajanem štadionu za Bežigradom, ki je izgubljal bitko s časom in udobnostjo gledalcev, a (p)ostal nepozaben simbol Zlatka Zahovića, Aleša Čeha in druščine.

Slovenska reprezentanca je na domačih tleh odigrala 93 tekem. Za nogometno evforijo je skrbela v osmih mestih, v Ljubljani pa se je predstavila na treh različnih štadionih. Dvakrat je nastopila v Spodnji Šiški na štadionu ŽAK, kjer je 7. aprila 1993 odigrala krstno domačo tekmo proti Estoniji, v zadnjih šestih letih pa je dejavna le še v Stožicah. Na tribunah je več kot 16 tisoč sedišč, tako da je stoženski štadion v tem trenutku največji nogometni objekt v Sloveniji.

Ko bo slovenska nogometna reprezentanca v Mariboru odigrala še pet tekem, bo Ljudski vrt, ki je leta 2007 zasijal v prenovljeni podobi, na razpredelnici najpogostejših prizorišč domačih srečanj zagospodaril na vrhu. Štajerska prestolnica je člansko izbrano vrsto gostila 23-krat, slovenska izbrana vrsta pa se v njej počuti tako dobro, da je nanizala že 15 zmag. Za Bežigradom, kjer je odigrala štiri tekme več, se je veselila le 14 zmag.

Celje izkoristilo vrzeli v Ljubljani in Mariboru

Pred desetletjem sta največji slovenski mesti začasno ostali brez primernega štadiona, ki bi gostil uradne reprezentančne tekme. Ko bežigrajski štadion ni več ustrezal vedno strožjim merilom vodilnih nogometnih zvez (FIFA in UEFA), v mestu ob Dravi pa so v Ljudskem vrtu in okolici brneli gradbeni stroji, je vskočilo Celje. Reprezentanca je v knežjem mestu odigrala 17 tekem, kar zadošča za tretje mesto na lestvici najpogostejših prizorišč.

Manj kot trikrat so slovensko izbrano vrsto gostili štirje objekti. Dvakrat se je članska reprezentanca mudila v Novi Gorici, Murski Soboti in na štadionu ŽAK v Ljubljani, po enkrat pa je osrečila ljubitelje nogometa v Domžalah in Kranju. 

Na Gorenjskem so najboljši slovenski nogometaši nastopili le enkrat, daljnega leta 1993, ko so si privoščili visok poraz. Izgubili so z 1:4, na drugi strani pa je bila ravno reprezentanca Makedonije, s katero se bo Katančeva četa pomerila v sredo. Prijateljski dvoboj na Bonifiki, na katerem bo selektor Srečko Katanec predstavil nekaj novih kandidatov, se bo začel ob 18. uri.

Ne spreglejte