Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
11.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Mura Prva liga Telekom Slovenije Štefan Škaper Marcos Tavares

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 11.16

6 let, 7 mesecev

Marcos Tavares

Slovenija nanj čaka že 18 let

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Marcos Tavares | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Kapetan Maribora Marcos Tavares je v vijoličastem dresu izkusil že skoraj vse. Nastopil je v ligi prvakov, prezimil v Evropi, postal serijski zbiralec domačih lovorik, večkratni prvi golgeter 1. SNL in celo rekorder kvalifikacij evropskih tekmovanj. Ima pa še eno željo. Da bi prehitel Štefana Škaperja in popravil enega najbolj izstopajočih rekordov v zgodovini samostojne Slovenije. Potrebuje le še pet zadetkov!

Pred približno 18 leti, natančneje 29. avgusta 1999, je bila v sklopu 1. SNL v Velenju odigrana tekma med Rudarjem in Muro. To so bili malce drugačni časi. Damir Skomina je pri 23 letih še pridobival izkušnje in opravljal vlogo četrtega sodnika, Mura še ni vedela, kako je igrati v nižjih slovenskih ligah, v obeh ekipah pa na štadionu Ob jezeru ni manjkalo obetavnih imen, ki so pozneje naredila veliko kariero (Klemen Lavrič, Fabijan Cipot, Damjan Ošlaj …).

Le štiri dni po epski zmagi Maribora

Lyon je v sezoni 1999/2000 nepričakovano pokleknil pred Mariborom. Sloviti Brazilec Anderson je bil nemočen proti Marinku Galiću.  | Foto: Reuters Lyon je v sezoni 1999/2000 nepričakovano pokleknil pred Mariborom. Sloviti Brazilec Anderson je bil nemočen proti Marinku Galiću. Foto: Reuters V zraku se je čutila ljubezen do nogometa. To je bilo evforično obdobje slovenskega nogometa, saj je bilo srečanje v Velenju odigrano le štiri dni po nepozabni kvalifikacijski tekmi lige prvakov, na kateri si je Maribor v Ljudskem vrtu priigral mesto med elito. Slovenija je norela od navdušenja! Bogati Lyon je še drugič zapored prejel zaušnico od slovenskega prvaka.

To je bilo leto, ki je nekaj mesecev pozneje prineslo tudi snežno pravljico v Kijevu, prek katere je svet spoznal zlato Katančevo četo in moč o srčnosti slovenske reprezentance.

To pa je bilo tudi leto, ki je imelo prste vmes pri težko ponovljivem dosežku. Okrog tisoč gledalcev je 29. avgusta 1999 zaploskalo zmagi gostov iz Murske Sobote (1:2), ki so povedli že v 18. minuti. V polno je zadel kdo drug kot Štefan Škaper.

Štefan Škaper je v 1. SNL dosegel 130 zadetkov. Zadnjič je mrežo tekmeca zatresel v Velenju. | Foto: Sportal Štefan Škaper je v 1. SNL dosegel 130 zadetkov. Zadnjič je mrežo tekmeca zatresel v Velenju. Foto: Sportal Prekmurski Pišta, kralj slovenskih prvoligaških strelcev, je dosegel prvi gol v sezoni in rekordno letvico zadetkov v 1. SNL prestavil na okroglih 130. Pri 33 letih je bil zelo spoštovan rekorder, le malokdo pa si je takrat mislil, da bo Škaper po tem zadetku zaprl knjigo in se kmalu poslovil od prvoligaških igrišč. V tisti sezoni je odigral le še dve tekmi. Bolečine v hrbtenici so bile prehude, potreben je bil počitek.

V prvi ligi ni več zaigral, je pa ostal njegov mogočen rekord. Ni jih bilo malo, ki so bili prepričani, da se bo težko našel junak, ki bi lahko v 1. SNL ponovil njegovo statistiko. Upoštevati je bilo treba tudi dejstvo, da so najbolj izstopajoči strelci slovenskih klubov vselej hitro dobivali mikavne ponudbe iz tujine in jih je bilo težko zadržati na sončni strani Alp. Zato je dosežek Škaperja, ki se je pozneje preizkusil v trenerskem poslu, dobival posebno veljavo.

Najboljših 10 strelcev 1. SNL vseh časov:
  Nogometaš Goli
1. Štefan Škaper 130
2. Marcos Magno Morales Tavares 125
3.  Kliton Bozgo 109
4. Ermin Raković 108
5. Milan Osterc 106
6.  Damir Pekić 103
7. Marko Kmetec 95
8. Anton Žlogar 90
8.  Ismet Ekmečić 90
10. Ante Šimundža 87

Tavares zaostaja le še za pet

Rekord bo kmalu praznoval 18. rojstni dan. Konec meseca bo dopolnil polnoletnost, kar nazorno priča o tem, kako prav so imeli tisti, ki so sklepali, da bo Škaperjev dosežek težko ponovljiv. Nekaj razigranih strelcev je še prebilo čarobno mejo stotih zadetkov v 1. SNL, a se Škaperju kljub večjemu številu sezon v državnem prvenstvu niso resneje približali. Tako je bilo včasih.

Neumorni strelec NK Maribor, kapetan, gostinec in večkratni oče si je po slabem desetletju, odkar igra za Maribor, prislužil naziv žive legende. | Foto: Vid Ponikvar Neumorni strelec NK Maribor, kapetan, gostinec in večkratni oče si je po slabem desetletju, odkar igra za Maribor, prislužil naziv žive legende. Foto: Vid Ponikvar

V zadnjih sezonah, ko smo spremljali vijoličasto simfonijo, v njej pa je bil seznam za strelce zadetkov ponavadi največkrat rezerviran za kapetana Marcosa Tavaresa, se je nekaj predramilo. Rekord Škaperja, ki se je zdel domala neulovljiv, je iz meseca v mesec bližje. Po novem golu - tega je nasmejani Brazilec s slovenskim potnim listom dosegel v Dravogradu, njegov Maribor pa je premagal Ankaran s 5:1 in se prebil na vodilno mesto - njegov strelski opus zajema že 125 zadetkov. 125!

Veliko darilo za gorečega vernika

V 1. SNL so ga soigralci in tekmeci večkrat izbrali za najboljšega. | Foto: Vid Ponikvar V 1. SNL so ga soigralci in tekmeci večkrat izbrali za najboljšega. Foto: Vid Ponikvar Od absolutnega rekorda, ki pripada Pefu, tako ga kličejo prijatelji, in še vedno polni srca prekmurskih ljubiteljev nogometa, ga loči le še pet zadetkov. Če bo nadaljeval v takšni strelski formi, kot to počne v zadnjem času (na zadnjih petih srečanjih v vseh tekmovanjih se je med strelce vpisal štirikrat), bo Slovenija novega rekorderja pozdravila še pred božičnimi prazniki.

To bi bilo veliko darilo za Tavaresa, gorečega vernika, ki se ob vsaki priložnosti za svoje nogometne uspehe zahvali bogu. Vse večje strelske rekorde v zgodovini NK Maribor je že popravil, zdaj pa se je zelo motivirano lotil še tistega, ki se nanaša na prvoligaške zadetke.

Strelski kralj evropskih kvalifikacij

Bo tudi letos zaigral v ligi prvakov, enem izmed redkih tekmovanj, v katerih še ni dosegel zadetka (v skupinskem delu)? | Foto: Grega Valančič/Sportida Bo tudi letos zaigral v ligi prvakov, enem izmed redkih tekmovanj, v katerih še ni dosegel zadetka (v skupinskem delu)? Foto: Grega Valančič/Sportida Če se je leta 1999, ko je Škaper zaokrožil svojo zbirko na 130, dogajala prva mariborska evropska pravljica, bi se lahko 18 let pozneje, ko obstaja velika možnost, da bo njegov rekord izboljšal 33-letni Tavares, zadeva ponovila. Maribor je od novega nastopa v skupinskem delu lige prvakov oddaljen le še en korak. Če bo izločil izraelskega prvaka Hapoel Be'er Shevo, se bo znašel med elito in napolnil blagajno z več kot 15 milijoni evrov nagrade, ki jih bo prejel od Evropske nogometne zveze (Uefa).

Prav zadnja je pred mesecem postregla s podatkom, da je Tavares prvi strelec kvalifikacij v zgodovini evropskih tekmovanj. V sezono je vstopil pri 17 tovrstnih zadetkih in si delil prvo mesto. Nato je pošteno paral živce privržencem Zrinjskega in FH Hafnarfjordurja, dosegel še tri evropske zadetke in se zasidral na prvem mestu.

Je ljubljenec navijačev Maribora. Zelo ima rad navijaške pesmi, ki si jih prepeva na vsakem koraku. | Foto: Grega Valančič/Sportida Je ljubljenec navijačev Maribora. Zelo ima rad navijaške pesmi, ki si jih prepeva na vsakem koraku. Foto: Grega Valančič/Sportida

To je očitno leto, ko si bosta Maribor in njegov kapetan podajala imenitne dosežke in razvajala občinstvo. Kako velik dosežek naskakuje Brazilec, dokazuje že to, da je Škaperjev rekord v resni nevarnosti. Po 18 letih se je našel junak, ki misli resno in zadržuje strelsko formo na zavidljivi ravni. To je osrednja moč Tavaresa, njegovo glavno orožje. Zadetki, zadetki in zadetki. Ravno letos, ko je zakorakal v Kristusova leta. Očitno kot nalašč za doseganje prav posebnih rekordov.

Pet najlepših zadetkov 4. kroga:

Ne spreglejte