Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 12. 2007,
14.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 2. 12. 2007, 14.40

7 let, 12 mesecev

Slovenci spet brez kančka možnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska nogometna reprezentanca je v sredo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2008 izgubila v gosteh pri Romuniji z 0:2.

Slovenske nogometaše je na štadionu Dana Paltinisanuja pričakalo jasno in ne, kot je bilo napovedano, deževno vreme, prav tako pa objekt, ki sprejme nekaj več kot 30.000 navijačev, ni bil razprodan (zbralo se je približno 20.000 nogometnih navdušencev). Zato pa od napovedane postave ni odstopil gostujoči selektor Matjaž Kek in v 'ogenj' poslal štiri novince v primerjavi s celjsko tekmo. Tekmo so začeli Mitja Mörec v obrambi, Dare Vršič in Tonči Žlogar v zvezni vrsti ter Valter Birsa v napadu. Domžalčan Zlatan Ljubijankič je kot edini izmed devetnajsterice ostal na tribuni.

Peklenski začetek Romunov

Tekma se je začela hujše, kot bi si lahko zamislili največji pesimisti v slovenskih vrstah. Po globinski podaji sta v 18. sekundi preveč oklevala Mörec in Matej Mavrič, kar je izkoristil Adrian Mutu in pritekel sam pred vrata Samirja Handanoviča, a je slednji spet potrdil nesporno kakovost in ubranil strel. Že minuto kasneje je po predložku Florentina Petrea do strela s petih metrov prišel Iais Zicu, katerega poizkus je bil preslab in lahek plen za Handanoviča. Nato je silovit pritisk domačinov potihnil, gostje pa so strnili svoje vrste in pokazali nekoliko bolj pogumen obraz.

Handanovič prvo ime Slovenije

V 18. minuti so Slovenci izvajali prvi kot, a so Romuni predložek Nastje Čeha odbili in takoj izvedli protinapad, po katerem si je Bojan Jokič zaradi prekrška nad Ciprianom Marico prislužil rumeni karton. Šest minut kasneje je 'porumenel' še Mavrič, ki je na tla 20 metrov od slovenskega gola spravil Mutuja. V 30. minuti je izraelski sodnik Alon Yefet prvi rumeni karton pokazal še domačinu, prejel ga je Cosmin Contra zaradi prekrška nad Klemnom Lavričem. Takoj za tem so Romuni zatresli prečko Handanoviča, ko je po kotu najvišje pred slovenskimi vrati skočil Dorin Goian, ki pa je bil za las nenatančen. V 34. minuti so prvič na gol streljali Slovenci, ko je predložku Branka Iliča z volejem s 15 metrov poizkusil Lavrič, ki pa je meril čez gol.

Zasluženo vodstvo domačih

V naslednji akciji je Jokič naredil prekršek v nevarni coni, a Romuni s prostega strela s 25 metrov niso zadeli. Mutu je nastreljal 'živi zid' in izsilil kot, po katerem je bilo spet vroče. Na robu kazenskega prostora je do strela prišel Christian Chivu, močno udaril, a je žoga zletela malce mimo desne vratnice slovenskega vratarja. V 41. minuti je na tribunah završalo, ko je po predložku Codree najvišje pred vrati Handanoviča skočil Mutu in Romune zasluženo popeljal v vodstvo. Že v naslednji akciji bi lahko bilo 2:0, a je vratar italijanskega Riminija ubranil strel Goiana in žogo odbil v kot. Tik pred koncem polčasa je Handanovič spet reševal Slovence, ko je po novem predložku Codree z glavo poizkusil Marica, nato pa je sodnik prekinil nalet ekipe Victorja Piturce in odpiskal konec polčasa.

Slovenci zapravili 'smrtno' priložnost

Ob polčasu selektorja nista menjala in na igrišče poslala identični enajsterici kot v prvem polčasu. V 47. minuti je zaradi prekrška nad Mutujem 'porumenel' še tretji slovenski nogometaš, Vršič. Minuto kasneje se je osmešil Komac, ki je po katastrofalni napaki romunske obrambe prišel sam pred vrata Lobonta, a naredil šolsko napako in s petih metrov visoko žogo udaril tako slabo, da je počasi odšla v gol avt. V 55. minuti je gostujoči trener prvič menjal in namesto Birse v igro postavil Milivoja Novakoviča. Pet minut kasneje je reagiral tudi romunski selektor in naredil menjavo Zicu - Laurentiu Rosu. Minuto za tem so drugi rumeni karton dobili domačini, kaznovan je bil Gabriel Tamas. V 65. minuti je po novi napaki Mavriča z leve strani v kazenski prostor prišel Mutu, poslal žogo v sredino, a je bil Handanovič spet dovolj spreten in ustavil akcijo. Štiri minute kasneje je Mutu preigral nekaj slovenskih branilcev in z 18 metrov meril močno ter natančno, a se je Handanovič izkazal in žogo odbil v kot.

Po strelu iz kota je bilo 2:0. Mutu, ki je bil spet z naskokom najboljši posameznik tekme, je poslal visoko žogo na drugo stran roba kazenskega prostora, kjer se je Contra odlično znašel in z močnim strelom premagal Handanoviča. V 70. minuti je rumeno videl še četrti Slovenec, Žlogar. Pet minut kasneje je pri Romunih namesto Petreja v igro prišel Banel Nicolita, medtem ko je v slovenski vrsti Žlogarja zamenjal Goran Šukalo. V 78. Minuti je romunski selektor opravil še zadnjo menjavo in priložnost ponudil Mihaiti Plesanu, ki je nadomestil Codreo. Štiri minute za tem je sodnik pokazal nov rumeni karton Slovencem, prejel ga je Ilič. Šest minut pred koncem tekme je zadnjič menjal tudi Kek in namesto Jokiča na igrišče postavil Suada Filekoviča. Takoj za tem se je slovenska vratnica spet zatresla, po hitri akciji jo je z glavo s petih metrov nastreljal Marica po podaji Razvana Rata. Do konca tekme so imeli Romuni še nekaj priložnosti, a se izid ni spremnil, omeniti velja le, da je rumeni karton dobil še en gostujoči nogometaš, igralec nemškega Kölna Novakovič, medtem ko je Handanovič še zadnjič dokazal, da je trenutno najboljši posameznik slovenske vrste in ubranil stoodstotno priložnost Marice.

Četrto mesto bo velik uspeh

Slovenci so bili proti Romunom vnovič brez možnosti, zmaga domačinov bi lahko bila, podobno kot pred štirimi dnevi, še višja. Goste sta reševala sreča ter vratar Handanovič in vse bolj je jasno, da bo velik uspeh že, če bodo Slovenci v kvalifikacijski skupini G za nastop na evropsko prvenstvo 2008 osvojili četrto mesto za Romunijo, ki je trenutno na prvem mestu, Bolgarijo in Nizozemsko. Albanija in Belorusija v zadnjem času namreč kažeta boljše predstave od izbrane vrste s sončne strani Alp, medtem ko je Luksemburg še vedno 'avtsajder'.

Ne spreglejte