Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
5. 11. 2015,
18.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 5. 11. 2015, 18.59

8 let

Slovenci lahko postanejo prvi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnji teden v soboto bo Slovenija prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 proti Ukrajini odigrala v Lvovu. Tam, kjer njen nasprotnik do zdaj še ni izgubil.

Podobno kot Slovenci bodo tudi Ukrajinci domačo tekmo dodatnih kvalifikacij za prihodnje veliko nogometno tekmovanje namesto na veliko večjem Olimpijskem štadionu v Kijevu, ki sprejme čez 70 tisoč navijačev, odigrali drugje. Na manjšem objektu, v Areni Lvov v istoimenskem mestu.

Ta zelo moderen štadion iz leta 2011 je bil zgrajen za evropsko prvenstvo 2012, ki sta ga gostili Ukrajina in Poljska – zanimivo, Ukrajina takrat na njem ni odigrala nobene tekme. Stal je 211 milijonov evrov, je dom ukrajinskega prvoligaša Karpatija, katerega barve je dolgo časa uspešno branil občasni reprezentant Slovenije Gregor Balažic, predvsem pa so Ukrajinci prepričani, da jim prinaša srečo – podobno kot naj bi jo Ljudski vrt Slovencem. Zato ne čudi, da so se odločili tako, kot so se.

Statistika pravi, da imajo prav

Sprehod skozi statistiko tekem, ki so jih odigrali na njem, jim pritrjuje. Do zdaj tam še sploh niso izgubili na sedmih tekmah, kolikor so jih odigrali. Zabeležili so pet zmag in dvakrat remizirali.

Resda nasprotniki niso bili tisti, ki spadajo v najvišji evropski kakovostni razred, a dosežek Ukrajine je vseeno spoštovanja vreden. Prvo tekmo na tem štadionu so odigrali novembra leta 2011, ko so na prijateljski tekmi odpravili Avstrijo z 2:1. Zmagali so v sodnikovem podaljšku.

Nekaj maj kot leto pozneje je sledila nova prijateljska tekma, takrat s Češko. Končala se je z remijem brez zadetkov. Septembra 2013 so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 San Marino odpihnili kar z 9:0 in dosegli rekordno zmago.

V teh kvalifikacijah tri tekme in tri zmage

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 so v Lvovu igrali kar trikrat in vselej zmagali. Oktobra lani so bili od Makedonije boljši z 1:0, junija letos so premagali Luksemburg s 3:0 in tri mesece pozneje, septembra, s 3:1 odpravili še Belorusijo. Vmes so marca letos na istem štadionu igrali še proti nasprotnici Slovenije v teh kvalifikacijah, Litvi, in z njo remizirali z 1:1. Pa še to po tem, ko so gostje izenačujoči gol dosegli globoko v sodnikovem podaljšku.

Omeniti velja tudi to, da je bilo na vseh teh tekmah na tribunah štadiona, ki sprejme 34.915 gledalcev, vedno krepko čez 30 tisoč navijačev, kar pomeni, da imajo Ukrajinci v Lvovu odlično podporo. Proti Sloveniji bo štadion seveda razprodan. Vstopnice so šle za med.

Skratka, statistika pravi, da bo Slovenija v Lvovu težko zmagala, a verjamemo, da lahko varovanci Srečka Katanca končajo lvovski niz Ukrajine in postanejo prvi, ki so tam premagali Ukrajince. Zakaj pa ne?

Ne spreglejte