Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
29. 3. 2011,
13.10

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Belfast Slovenija

Torek, 29. 3. 2011, 13.10

6 mesecev, 1 teden

'Slovencem vrniti za nespoštovanje'

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Severnoirska branilca Gareth McAuley in Jonny Evans sta pred srečanjem s Slovenijo spregovorila o ponižanju, ki sta ga doživela ob porazu v Mariboru (0:2). Prevladuje mnenje, da bo zmaga ostala doma.

Pod drobnogled smo vzeli osrednji severnoirski časnik Belfast Telegraph, ki je kvalifikacijski tekmi med Worthingtonovo in Kekovo četo posvetil veliko pozornosti. Pričakovano, saj je nogomet na Severnem Irskem zelo priljubljen, dvoboj na Windsor Parku pa bo neposredno odločal o možnostih za osvojitev končnega drugega mesta, ki še ponuja dodatne kvalifikacije. Severni Irci so prepričani, da ne bodo izgubili. Še več, napovedujejo zmago, ki bi pozdravila še sveže beograjske rane in ''zeleno-bele'' Otočane povzdignila na lestvici. Recept za uresničitev cilja tiči v uspešnih domačih nastopih. ''Doma igramo še tri tekme. S Slovenijo, Srbijo in Estonijo. Če bi dobili vse, bi se približali drugemu mestu,'' dvigujejo optimizem Severni Irci, ki bi v primeru, če bi se dvoboj med Estonijo in Srbijo končal brez zmagovalca, sami pa bi stopili na prste Kekovim izbrancem, skočili na drugo mesto.

Worthington: McAuley je rojeni vodja

Selektor Nigel Worthington je pred prihodom Slovenije ostal brez petih pomembnih igralcev (Hughes, Healy, Lafferty, Davis in Taylor). ''Ne preostane mi drugega, kot da še naprej verjamem in zaupam mojim fantom, saj si ne morem privoščiti, da bi imel na razpolago 10 milijonov funtov, s katerimi bi lahko poiskal primerne zamenjave,'' je izpostavil razliko med selektorskim delom v reprezentanci ter trenersko vlogo v klubu.

''Prav nam bo prišel zagrizeni borec, vedno nasmejani Warren Feeney, Gareth McAuley pa je rojeni vodja, zato si zasluži kapetanski trak,'' je še dodal. Na Severnem Irskem vlada prepričanje, da bi lahko v dvoboju dveh majhnih držav odločale malenkosti. Aduti za zmago gostiteljev naj bi bili samozavest, ponos in kanček sreče. Slednja je pomagala že 1. aprila 2009, ko je Robert Koren zatresel okvir vrat, na drugi strani pa je Feeney odločil zmagovalca iz ene redkih polpriložnosti, ki so se sploh nasmehnile Ircem.

Slovenci trkali na vrata slačilnice Severnih Ircev

''Ne bomo izgubili,'' napovedujeta McAuley, strelec edinega zadetka na petkovem gostovanju v Beogradu (1:2) ter Jonny Evans, branilec Manchester Uniteda. Novopečeni kapetan se še spominja prizorov po edinem porazu s Slovenijo. V kvalifikacijah za SP 2010 so v Ljudskem vrtu izgubili z 0:2, oba zadetka pa prejeli v zadnjih sedmih minutah. ''Slovenci so bili po zmagi zelo glasni, nato pa celo v zanosu trkali na vrata naše slačilnice. To je bilo nespoštljivo z njihove strani,'' pravi McAuley, zgodbo pa je za resnično označil tudi Evans. ''Ne vem, zakaj so to Slovenci počeli, a to je vrglo s tira nekaj mojih soigralcev. Mogoče jim pa vrnemo na podoben način po zmagi v Belfastu,'' namiguje ''rdeči vrag''.

Njegov brat Corey je pred šestimi meseci zavil Maribor v črno. Klubski kruh si služi v Hullu, kjer deli slačilnico tudi s slovenskim kapetanom Robertom Korenom. Prav slednjega so novinarji časnika Belfast Telegraph uvrstili v trojico najbolj nevarnih slovenskih igralcev. Poleg Korena bodo najbolj pazili še na Miša Brečka (med opisom so postregli s podatkom, da je član Kapfenberga - kluba Mateja Mavriča) ter Milivoja Novakoviča, za katerega bo zadolžen Stephen Craigan. Korena pozna odlično tudi Chris Brunt, saj sta skupaj branila barve WBA: ''Slovenija verjetno ni najbolj zadovoljna z dosedanjim izkupičkom. To je zelo dobra reprezentanca. Nenazadnje je nastopila na SP 2010, a sem prepričan, da jo lahko premagamo. Še enkrat,'' je povedal Brunt in le potrdil prepričanje, ki stanuje v Belfastu: ''Slovenija je zrela za poraz.'' Ker pa so Severni Irci v zadnjih petih domačih srečanjih ostali brez zmage, se lahko njihove napovedi hitro porušijo. Sploh s kakšnim zadetkom v mreži Leeja Campa.

Ne spreglejte