Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
23. 12. 2015,
18.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Krunoslav Jurčić Gregor Bajde Marcos Tavares Agim Ibraimi

Sreda, 23. 12. 2015, 18.20

6 let, 7 mesecev

Slaba polovica sezone, a miren zimski spanec

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po slabem začetku sezone in evropskem šoku je Maribor izplaval iz rezultatske krize in v leto 2016 odhaja dobro razpoložen.

Maribor je v sezono 2015/16 popeljal Ante Šimundža, ki je Mariborčane v prejšnji sezoni povedel do državnega naslova in navdušil predvsem v Evropi, v Slovenijo je po 15 letih čakanja prinesel ligo prvakov. Tudi v tej sezoni so imeli vijoličasti visoke ambicije, a jim je spodrsnilo že na prvi stopnički. Izločil jih je kazahstanski prvak Astana.

Ta spodrsljaj je legendarni trener mariborskega kluba še preživel, a ko je moštvo pod njegovim vodstvom slabo štartalo še v prvenstveno sezono, je bilo preveč. Po šestem prvenstvenem krogu in porazu v Ljudskem vrtu na derbiju z 0:3 se je moral po nekaj manj kot dveh letih posloviti od mariborske klopi. V sedmem krogu je Mariborčane vodil njegov pomočnik Saša Gajser, v osmem je s prepričljivo zmago v Novi Gorici že debitiral Krunoslav Jurčić.

Tudi Hrvatu na začetku ni šlo najbolje, remiziral je proti Rudarju, Krki in Domžalam, izgubil pa proti Zavrču, zaostanek za vodilno Olimpijo je bil takrat za Mariborčane že zaskrbljujoč, S sijajnim koncem sezone in dvema zmagama s skupnim izidom 11:0, spodrsljaji Olimpije in z dobro igro je poskrbel, da je Maribor, uvrstil se je tudi v polfinale pokala, na zimski premor odšel z zgolj tremi točkami zaostanka za prvim mestom in dobro razpoložen. Predvsem v zadnjem krogu, ko je zmagal v Kopru s 5:0, je navdušil.

"Zadnje tekme so vedno nepredvidljive, saj so misli včasih že pri premoru, sploh pri tujcih, a smo vseeno odigrali zrelo tekmo, s popolnim nadzorom nad dogajanjem. Videli smo nekaj lepih akcij, golov, ob tem Koper ni imel resnejše priložnosti," je bil po zadnji tekmi v letošnjem letu zadovoljen 46-letni trener, ki je na klopi Maribora v vseh tekmovanjih doživel en poraz, ob tem štirikrat remiziral in devetkrat zmagal.

Pripravlja jih za nekaj več

"Ko se pogovarjam z igralci, jim pravim, da jih ne pripravljam za slovensko ligo, ampak za nekaj več. Verjamem, da bo naša ekipa igrala na visoki ravni. To je test resnosti, nogometne discipline. Zakaj bi se prehitro sproščali in ne bi bila izvedba do konca na visoki ravni. Res je bilo veliko zadev, ki jih želimo izpeljati na igrišču in smo jih. Naša zgodba gre v to smer, ki si je želimo. Zelo pomembne pa bodo zimske priprave, med katerimi bomo lahko dodali tisto, kar ekipa še potrebuje," je povedal trener Mariborčanov, ki se bodo spet zbrali 11. januarja prihodnje leto in začeli s pripravami na drugi del sezone.

Z jesenskim delom sezone je nekdanji trener zagrebškega Dinama zadovoljen. "Tudi po tej plati sem zadovoljen. Ko sem prevzel ekipo, je bila samozavest igralcev na nizki ravni in ob takšnem stanju se ne da izpeljati želenih zadev. Bili smo v neprijetnem položaju, najprej je bilo treba ustaviti drsenje navzdol. Ustavili smo naraščanje razlike na lestvici za vodilno ekipo in jo zdaj tudi zmanjšali, tako da je ocena pozitivna," je povedal in odgovoril še na vprašanje, ali je škoda, da je prišel premor, saj je Maribor v zadnjem času kazal zelo dobre predstave in je bil očitno v odlični formi.

"Ne vem, kaj bi se dogajalo, če bi še igrali. Nisem prerok. Ne smemo pa biti prezahtevni, ostati moramo skromni in še naprej trdo delati. Ko smo mi dobri, drugi nimajo vpliva na naše predstave. In po opravljenih skupnih pripravah bo na igrišču še boljši Maribor," je obljubil trener, ki je v Ljudski vrt prinesel veliko taktično novost. Prejšnji sistem 4-2-3-1, ki je bil vrsto let zaščitni znak prvakov, je spremenil v 4-3-3. Novost, ki se je v štajerskem nogometnem hramu zelo dobro obnesla.

Težave v obrambi in učinkovitost napadalcev

Maribor je imel v prvi polovici sezone težave predvsem v obrambi. Po odhodu dolgoletnega člana mariborske družine, Brazilca Arghusa, ob njem je šel še mladi napadalec Luka Zahović, in poškodbi stebra obrambe Aleksandra Rajčevića, na katerega bodo lahko v drugem delu sezone računali in bo za ekipo prav gotovo velika okrepitev, so morali luknje v zadnji vrsti krpati tudi z vezisti.

Najučinkovitejši nogometaši ekipe so kar trije. Francoz Jean-Philippe Mendy, Marcos Tavares in Agim Ibraimi so v prvenstvu zadeli desetkrat. Zadnja dva sta se izkazala tudi s podajami. Skupaj sta jih zbrala enajst (Brazilec pet in Makedonec šest). Zelo se je izkazal tudi mladi Gregor Bajde, ki je v klub prišel pred začetkom sezone. Zadel je devetkrat. Med najbolj standardnimi v moštvu je bil izkušeni vratar Jasmin Handanović, ki je edini odigral vse prvenstvene minute.

Ne spreglejte