Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
27. 9. 2013,
10.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Štefan Škaper NK Beltinci NK Zavrč

Petek, 27. 9. 2013, 10.14

7 let, 12 mesecev

Škaper: Vsi so bili ljubosumni na Beltince

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Fenomen Zavrča je obudil mit o najbolj nogometni vasi v Sloveniji, ki se je nekdaj oklepal Beltincev. Z zadetki ga je pomagal zgraditi Štefan Škaper, še danes najboljši strelec prve lige vseh časov.

"Bili smo mali bogovi," se spominja Štefan Škaper, nekdanji strah in trepet obrambnih igralcev. Na prvoligaških zelenicah je dosegel rekordnih 130 zadetkov, na večni lestvici pa bo moralo miniti še ogromno let, da kdo prehiti priljubljenega Pefa. "Največji klubi, Maribor, Olimpija in drugi, nas niso podcenjevali. Prej bi rekel, da so bili ljubosumni. Niso mogli verjeti, kako imamo lahko tako veliko gledalcev. Naše igrišče je bilo kot Wembley. Vse do takrat, ko smo ostali brez sponzorjev. Ko je propadel Potrošnik," je Sportalu pojasnil napadalec, ki je v Beltince prišel iz Murske Sobote, tam pa mu je postalo tako všeč, da si je zgradil družinski dom. Zdaj tradicijo Škaperjevih v mestecu, ki ga opevata Vlado Kreslin in znamenita Beltinška banda, nadaljuje 18-letni sin, ki se dokazuje med člani v tretji ligi. "Morda bo še boljši od mene. Ni mu lahko, mnogi ga primerjajo z menoj, a lahko rečem, da obeta," ga je pohvalil 46-letni oče. In zanimivo: čeprav Beltinci niso več v prvi ligi, dvoboje še vedno spremlja ogromno gledalcev. Tako so pred dvema tednoma v derbiju premagali Lendavčane, naslednike finančno obubožane Nafte. Dvoboj si je ogledalo tisoč gledalcev, od tega sto navijačev (Gorgon) iz Lendave. Bilo je pravo nogometno vzdušje, o katerem lahko marsikateri prvoligaš le sanja.

"Vsi so živeli za nogomet, vsa občina"

Vzporednica med Beltinci in Zavrčem se ponuja kar sama. Slovenska palčka sta bila vsak v svojem obdobju znana po polnih tribunah in imenitnem vzdušju, pa tudi po tem, da sta znala brez vrtoglavih denarnih vložkov povzročati težave največjim. Zavrč je danes najbolj nogometna slovenska vas. Nasledil je naziv, nekdanji srčni ponos Beltincev, prvovrstne slovenske senzacije. In ne pozabimo, Ljubljana ima uradno 3.400-krat več prebivalcev od Zavrča, pa Olimpija na lestvici še vedno gleda v hrbet novincu iz ene najmanjših slovenskih občin. Podobno je skoraj z vsemi prvoligaši, po enajstih krogih je izjema le favorizirani Maribor, ki vztraja na vrhu.

Če ima Zavrč tako malo prebivalcev, a vseeno ogromen obisk srečanj, lahko za Beltince trdimo podobno. "V Beltincih nas je 2.500, na derbijih pa se je zbralo tudi po pet tisoč gledalcev. Vsi so živeli za nogomet, vsa občina. Takrat so med seboj kar tekmovali, kdo bi lahko bolj pomagal klubu. To se je štelo v posebno čast, bilo je samoumevno. To je Beltince tudi povzdignilo na slovenski nogometni zemljevid," je z vedrim glasom pripovedoval Škaper, ko se je za trenutek preselil v prejšnje tisočletje. Poleg njega so rumeno-modre barve branili tudi Vlado Milošević, Dušan Kosič, Milan Osterc, Stanislav Kuzma, Boško Bošković, Goran Gutalj, Marinko Šarkezi in še kdo, ki je izstopal v Sloveniji, trenerji so bili Ivan Marković Đalma, Petar Nadoveza, Ivo Šajh (pripeljal je rusko karavano), Vojislav Simeunović, Borut Jarc, Jedinko Perica, Milovan Tarbuk …

V Sloveniji je temačna liga

Beltinci so v prvi ligi vztrajali devet let. V uvodnih sezonah so se počutili sanjsko, saj ni bilo finančnih težav. Lahko so uživali v blagostanju najbolj vročega nogometnega prizorišča v Sloveniji. "Brez težav si se lahko ubadal le z nogometom. Danes je povsem obratno, zdaj se razmišlja o tisočih stvareh, šele nato pride na vrsto nogomet. Saj igralci včasih nimajo niti za bencin, da pridejo na trening. To je temačna liga. Zato je Zavrč pri vrhu, samo zaradi tega. Mi smo imeli srečo, da je bil predsednik Viktor Ketler. Zame ostaja pozitiven lik. Vse, kar je povedal, je držalo. Nikoli se ni zlagal, znal je podati kritiko. Takšen bi moral biti vsak predsednik," meni nekdanji slovenski reprezentant, ki je prepričan, da bi lahko Beltinci še kdaj stopili na pot stare slave. "Lahko se ponovi, zakaj pa ne? Zavrč je pokazal, da je vse mogoče. V Sloveniji so drugi klubi slabi, to je težava. Je pa urejen klub, to je treba priznati, igralci se borijo, tako da jim lahko damo kapo dol," je načel razmišljanje o Zavrčanih, ki so se kot drugoligaški prvaki s pomočjo hrvaške kolonije znašli na visokem drugem mestu. "Priznam. Slabo spremljam prvo ligo, v Zavrču nisem bil še nikoli, a se vidi, kako močna je liga in kdo ima denar. Če je liga slaba, se lahko hitro napravi dober klub. Če ne bi bilo takšno stanje, tega Zavrč ne bi bil zmožen narediti," razmišlja podobno kot veljaka pri Zavrču, brata Miran in Roman Vuk, ki sta prav tako priznala, da njunemu klubu dobro uspeva tudi zaradi tega, ker so med Mariborom in hrvaško Koprivnico ugasnili številni prvoligaški centri (Murska Sobota, Ptuj, Lendava, Čakovec, Varaždin) in je bilo lažje sestaviti ekipo.

Močni Beltinci so pred nekaj desetletji nasledili Beltinko. Nekdaj povprečen klub, ki pa se je s pomočjo pokrovitelja Potrošnika povzpel med najboljše. "To se je dalo čez noč. Prišlo je osem igralcev iz Mure. Ko se je Slovenija osamosvojila, je bila prisotna evforija. Vsi smo bili veseli, da imamo lahko svojo ligo. Prav tako je bilo pri drugih športih. Bilo je veliko več gledalcev kot danes. Še danes, ko Beltinci nastopajo v tretji ligi, na vsako tekmo pride vsaj 600 gledalcev, kar je še vedno več kot v prvi ligi. Prekmurje je pač tako, da ima vsaka vas nogomet. Res je, po svoje je preveč nogometa, žal pa ni denarja in ne moreš storiti več kot priti do tretje lige. Dlje ne gre. Nihče si ne upa v drugo ligo, ko si prvi. Sploh si ne upaš, kar je res žalostno. Zavrč? Ko bosta šefa rekla ne, bo spet igral v peti ligi. To so zame umetni klubi, ki delujejo od danes na jutri. Kje pa imajo pionirje, mladino?" se je spraševal o zmožnostih Zavrča, ki piše nogometno pravljico, a je tudi odvisen od pozitivne bilance podjetja RM Vuk Holding. Tako kot so bili Beltinci nekoč od Potrošnika. In njegova zgodba se je končala žalostno. Najprej s prvoligaškim izpadom leta 2000, šest let pozneje pa je ugasnil še klub …

Ne spreglejte