Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
26. 5. 2015,
19.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Parma Sevilla

Torek, 26. 5. 2015, 19.34

7 let, 12 mesecev

Sevilla lahko na vrh postavi sebe in Španijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska nogometna liga, v kateri bomo v sredo zvečer dobili novega, morda tudi starega prvaka - Sevilla, ki je v finalu, je namreč branilka naslova -, ima bogato zgodovino.

Predhodnik evropske lige oziroma pokala UEFA, kot se je tekmovanje imenovalo do leta 2009, je bil pokal velesejemskih mest, a tekmovanja, ki je trajalo med letoma 1955 in 1971, v njem je leta 1967 zmagal tudi zagrebški Dinamo, ne štejemo kot del njene zgodovine.

Sezona evropske lige, ki je bo konec s sredinim varšavskim finalom med branilko naslova iz prejšnje sezone Sevillo in ukrajinskim Dniprom, je 44. po vrsti. Liga je do zdaj doživela že veliko sprememb. V 90. letih prejšnjega stoletja, ko se je pojavila liga prvakov, kot jo poznamo danes, je začela izgubljati veljavo, zato zdaj že nekaj časa velja za drugorazredno evropsko klubsko tekmovanje. Pa čeprav se vodilni ljudje evropskega nogometa trudijo, da bi bilo drugače.

Prihodnjo sezono še ena novost

Tudi z odločitvami, kot sta tista, da se tekmovanju priključijo klubi, ki izpadejo v tretjem, zadnjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, in tista, da se vanj v izločilnih delih uvrstijo tretjeuvrščeni udeleženci skupinskega dela elitnega evropskega tekmovanja.

Zagotovo bo k popularnosti tekmovanja, v katerem nastopajo moštva, ki se v državnih prvenstvih razvrstijo za mesta, ki vodijo v ligo prvakov, oziroma zmagovalci pokalnih tekmovanj, pripomogla tudi novost, ki bo začela veljati prihodnjo sezono. Zmagovalec evropske lige si bo namreč zagotovil nastop v ligi prvakov.

Od leta 1998 le ena tekma

Že pred tem, leta 1998, so za dvig popularnosti poskušali poskrbeti z odločitvijo, da je v finalu na sporedu le ena tekma. Kot tudi s tem, da so s sezono 1999/2000 ukinili pokal pokalnih zmagovalcev in klube združili v eno tekmovanje. Pa tudi s tem, da so poskrbeli za skupinski del tekmovanja, prej smo v tem tekmovanju poznali le izločilni del, ter s preimenovanjem in preobrazbo v evropsko ligo, kot jo poznamo danes. V tekmovanje, v katerem se vsako sezono meri 48 ekip, razdeljenih v 12 skupin.

Sevilla lahko postane rekorderka …

In kdo so najuspešnejši klubi v zgodovini tega tekmovanja? Eden izmed štirih, ki se lahko pohvali z rekordnimi tremi naslovi, je prav udeleženka letošnjega finala Sevilla, ki torej lahko postavi nov mejnik. Ob njej so se trikrat naslova veselili še pri milanskem Interju, torinskem Juventusu – oba italijanska predstavnika sta s štirimi finalnimi nastopi rekorderja – in Liverpoolu.

Kar osem ekip je v evropski ligi zmagalo dvakrat. Londonski Tottenham, Feyenoord IFK Göteborg, Parma, Porto ter madridska predstavnika, Atletico in Real. Na seznamu klubov, ki se lahko pohvalijo z eno lovoriko, je 14 ekip.

… ob njej pa tudi Španija

Rekorderke med državami z naslovi v tem tekmovanju so pričakovano tiste, ki se skozi zgodovino ponašajo z najboljšimi ligami na svetu oziroma v Evropi. Anglija, Nemčija, Španija in Italija, zadnja je z devetimi naslovi in skupaj 15 nastopi v finalu tudi najboljša. Španija bi jo z zmago Seville v tokratnem finalu ujela. Zanimivo, Francozi v tem tekmovanju niso zmagali še niti enkrat. V vseh štirih poizkusih v finalu so bili neuspešni.

Ne spreglejte