Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 9. 2021,
11.36

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

UEFA FIFA Aleksander Čeferin Gianni Infantino

Četrtek, 9. 9. 2021, 11.36

2 leti, 7 mesecev

svetovno prvenstvo na dve leti?

Šef Fife obljubil odločitev o SP do konca leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Gianni Infantino | Predednik Fife obljublja da bo odločitev glede SP na vsake dve leti znana že kmalu. | Foto Reuters

Predednik Fife obljublja da bo odločitev glede SP na vsake dve leti znana že kmalu.

Foto: Reuters

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je v sredo obljubil, da bo odločitev o kontroverznem predlogu organizacije svetovnega prvenstva na vsaki dve leti "znana do konca leta". Predsednik krovne evropske organizacije Uefe Aleksander Čeferin ostro nasprotuje morebitni organizaciji mundiala na vsaki dve leti.

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin še enkrat z odločnim "ne"

Načrt, ki ga podpira tudi nekdanji trener Arsenala Arsene Wenger, zdaj direktor razvoja pri Fifi, bi bil del obsežne prenove sistema in bi končno izločil, kot je dejal Infantino, "preveč nesmiselnih tekem".

"Moramo imeti preprost in jasen sistem, ki ga vsi razumejo in ki jasno opredeljuje, kdaj so tekme reprezentanc in kdaj klubske tekme," je Infantina v intervjuju za SNTV povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Obstoječi mednarodni koledar tekem se konča leta 2024, zato "moramo sprejeti nekaj odločitev do konca tega leta", je dejal.

Predsednik Uefe projekta ne podpira. | Foto: Reuters Predsednik Uefe projekta ne podpira. Foto: Reuters Aleksander Čeferin projekta ne podpira

Medtem je predsednik Uefe Čeferin ta teden na generalni skupščini Združenja evropskih klubov (Eca) v Ženevi med svojim govorom znova izrazil ostro nasprotovanje predlogu in opozoril, da bi na tak način "razvrednotili tekmovanje in da bi še bolj obremenili že tako preveč obremenjene igralce.

"Več ni vedno bolje," je v zvezi s tem odločno dejal 53-letni Slovenec na čelu Uefe.

Predlogu nasprotujejo tudi navijači po vsem svetu. | Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida Predlogu nasprotujejo tudi navijači po vsem svetu. Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida Proti tudi navijači

Tudi navijači po vsem svetu predlogu nasprotujejo. "Velika večina navijačev nasprotuje mundialu na vsaki dve leti in če bi se Fifa pred tem predlogom posvetovala kaj tudi s svojimi članicami, bi ji bilo tudi to jasno," je 58 držav članic Fife iz šestih svetovnih konfederacij zapisalo v torkovi skupni izjavi za javnost.

"Zakaj opustiti skoraj stoletno tradicijo zgolj zaradi muhe ene osebe in brez dokazov, da bo predlog izboljšal kakovost nogometa po svetu?" se še sprašujejo članice v odprtem pismu.

Tudi združenje profesionalnih nogometnih lig je dodalo svoj glas proti predlogu, še poroča AFP.

nogometna žoga
Sportal Japonska odpovedala organizacijo klubskega SP
Ne spreglejte