Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
4. 9. 2014,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Konstantin Vassiljev slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec Tim Matavž Samir Handanović Zlatan Ljubijankić Josip Iličić Valter Birsa

Četrtek, 4. 9. 2014, 12.01

8 let

Še sreča, da ne bo Estonca, ki govori tekoče slovensko

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko se nogometaši pod vodstvom Srečka Katanca zagrizeno pripravljajo na prvo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2014, smo mi pokukali v Estonijo.

Tam se je na naš klic z veseljem odzval Konstantin Vassiljev, najboljši estonski nogometaš zadnjih let, ki na srečo Slovencev v ponedeljek, takrat bodo ti gostovali v Talinu v prvi tekmi novega kvalifikacijskega cikla, ne bo igral. "Ne, na zadnji tekmi sem se poškodoval. Imam natrgane kolenske vezi. Počivati bom moral od štiri do šest tednov," je poklapano ugotovil nogometaš, ki je bil za Slovence že usoden.

Septembra 2011 je zadel za nepričakovano zmago Estoncev v prejšnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo z 2:1 sredi Ljubljane. Prav to je bil spodrsljaj, ki je Matjaža Keka in njegove nogometaše takrat stal uvrstitve na novo veliko tekmovanje.

"Te tekme se zelo rad spominjam. Seveda si vsi skupaj želimo, da bi bilo tudi tokrat podobno, a ne bo lahko. Zadovoljni bomo že, če bomo osvojili točko. Začetek kvalifikacij je zelo pomemben. Poskušali bomo izpolniti cilj, a bo težko," pravi 30-letni nogometaš. "O uvrstitvi na evropsko prvenstvo ne razmišljamo, saj bi bilo to preveč. Se pa zdaj, ko v dodatne kvalifikacije vodi že tretje mesto, seveda spogledujemo s tem. Toda vseeno se dobro zavedamo, da so vsaj tri reprezentance v naši skupini boljše od nas," je priznal.

Ne vedo še prav ničesar

Estonce po novem vodi Magnus Pehrsson. Kakšne so novosti, ki jih je prinesel 38-letni Šved? "Že dolgo reprezentanca ni bila tako spremenjena, kot je zdaj. Nekateri so se poslovili od igranja v izbrani vrsti, nekateri smo poškodovani. Zraven je kar nekaj novih, mladih nogometašev. Nihče ne ve, s kakšno postavo in postavitvijo bomo igrali. Več bo znanega že danes," je prepričan Vassiljev. Danes namreč Estonce čaka prijateljska tekma proti Švedski v Solni.

"Sicer pa v estonski vrsti nikoli niso bili v ospredju posamezniki. Uspehe smo gradili na timskem delu. Tudi v prihodnosti bo tako, zato bi težko govoril o tistih, ki naj bi bili najboljši. Tako ali tako pa sem prepričan, da Srečko Katanec estonsko reprezentanco pozna do obisti," pravi Estonec, ki si kruh po novem služi na Poljskem.

Samir Handanović med najboljšimi tremi na svetu

Slovenijo zelo spoštuje. "Kako je tudi ne bi? Slovenci imate res dobre nogometaše, predvsem v napadu. V prvi vrsti bi opozoril na Valterja Birso in Josipa Iličića, potem sta tu še Tim Matavž in Zlatan Ljubijankić. Bral sem tudi, da Samir Handanović ostaja številka ena. To za nas seveda ni dobra novica. Po mojem mnenju je eden izmed treh najboljših vratarjev na svetu. Kot tak bo seveda težko premagljiv," je vratarju milanskega Interja polaskal Vassiljev, ki v ponedeljek na štadionu Le Coq Arena, ta sprejme nekaj več kot deset tisoč gledalcev, pričakuje približno sedem tisoč navijačev.

Prisiljen se je bil naučiti

Z njim je bil pogovor prijeten in tekoč. Potekal je v slovenščini. Te se je naučil med letoma 2008 in 2011, ko je igral v Sloveniji. Bil je član lendavske Nafte in Kopra. "Na to obdobje imam zelo lepe spomine. Še zdaj se, kadar le imam možnost, vrnem tja. Tudi letos poleti sem bil. Jezik? Naučil sem se ga, ko sem bil v Lendavi. Soigralci niso govorili angleško, zato mi drugega ni preostalo," se je zasmejal nogometaš, ki se lahko pohvali s kar 18 zadetki v izbrani vrsti Estonije.

Slovenijo nosi v srcu

"Kdo ve, morda se v Slovenijo še vrnem. Nad tem se prav gotovo ne bi pritoževal. Slovenijo nosim v srcu," je prijeten pogovor zaključil nogometaš, ki bi bil v ponedeljek prav gotovo največja nevarnost za slovenska vrata. Seveda mu želimo, da čim prej okreva po poškodbi, a smo hkrati zelo veseli, da ga tokrat ne bo zraven.

Ne spreglejte