Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
26. 9. 2014,
13.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dejan Djuranović NK Maribor NK Maribor

Petek, 26. 9. 2014, 13.01

8 let

Schalke ne bo pomagal Radomljam

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kdor čaka, dočaka. Nogometaši Radomelj so čakali deset tekem, nato pa v velikem slogu šokirali Koprčane in se z Bonifike vrnili z zgodovinsko zmago. V soboto jih čaka poslastica, prihaja Maribor.

Radomlje, za slovenske razmere bogato naselje med Domžalami in Kamnikom, so se v sredo vpisale na seznam prvoligaških zmagovalcev. V Kopru so z 2:1 spravile kanarčke v veliko zagato, prvoligaški javnosti pa dokazale, da so porodni krči že preteklost. "Ni časa za slavje, v soboto nas čaka nova tekma, že tretja ta teden. Do decembra niti ni smiselno kaj proslavljati," je ponosen na fante Dejan Djuranović, ki je dočakal tako želeno prvo zmago.

"Vsi skupaj se lahko že veselimo tekme z Mariborom. To bo velik izziv za naše fante, da zaigrajo tako dobro, kot so na prvi tekmi z Mariborom v Ljudskem vrtu (izgubili so z 2:3, do 84. minute je bil rezultat 1:1, op. p.)," je napovedal nekdanji slovenski reprezentant. Tudi zanj je to prva sezona s trenersko taktirko v prvi ligi. Podobno kot njegovi izbranci je tudi on potreboval čas, da ujame ritem in se navadi na prvoligaški vsakdan, ki se bistveno razlikuje od tistega v drugi ligi.

Mariborčani bodo naleteli na samozavestne Radomlje

Za klub, ki prihaja iz naselja z nekaj več kot 1.500 prebivalci, bo sobotno gostovanje Maribora ogromna čast. Na tribunah domžalskega objekta bi se lahko zbralo več gledalcev kot Radomlje premorejo prebivalcev, na spektakel nestrpno čakajo tudi člani navijaške skupine Mlinarji. "Z nami so bili tudi v Kopru. Pričakujem podobno vzdušje kot na tekmah z Olimpijo in Domžalami, ko smo lahko vsi skupaj uživali," je dejal Primorec, pozabil pa dodati, da so Radomlje na obeh omenjenih tekmah ostale brez točk.

Po zmagi v Kopru si je Djuranović pošteno oddahnil. Vedel je, da njegovi izbranci zmorejo več, a so se porazi nizali do osmega kroga. Ko je na gostovanju v Novem mestu pokazal zobe Krki in osvojil zgodovinsko točko, se je odprlo novo poglavje. "Nizali smo poraze, a smo na vseh tekmah imeli priložnosti. Po prikazanem smo dobili zagotovilo, da nam ne manjka veliko. V igri se je počasi vse uredilo, fantje so delali manj napak kot prej in na zadnjih dveh tekmah smo postali bogatejši za štiri točke. Zdaj smo bolj samozavestni," je strateg prvoligaškega novinca našteval spremembe, ki ne bodo pogodu Mariborčanom.

Da so Radomlje vse prej kot naiven tekmec, so se na lastne oči prepričali že v 2. krogu, ko so v Ljudskem vrtu stežka ugnali goste s 3:2, z dvema zadetkoma pa je srečanje odločil Luka Zahović.

Nagrada in praznika za fante

Lahko Radomlje po Kopru, slovenskem podprvaku, na kolena spravijo še aktualnega prvaka? "O Mariboru ne gre izgubljati besed. V zadnjih letih dominira v slovenskem prostoru z izkušnjami, ki jih pridobiva v evropskih tekmovanjih. Moji fantje bodo dobili primerjavo, kako se lahko merijo z ekipo, ki nastopa v ligi prvakov. To je nagrada in praznik za fante, Mariboru bomo skušali povzročiti čim več preglavic. Želimo ostati neporaženi," Djuranović ne skriva cilja.

Točka bi bila za Radomlje visoka kot Triglav, Mariboru, velikemu favoritu srečanja, pa ne bi prinesla veliko zadovoljstva, saj bi mu lahko vodilni Domžalčani ušli na še večjo razliko.

In še nekaj je. Maribor čaka v torek gostovanje v ligi prvakov. Odšel bo v Nemčijo k Schalkeju, a Djuranović tega ne vidi kot prednost, ki bi Radomljam olajšala pot do presenečenja. "Maribor dobro ve, da mora za to, če hoče prihodnje leto spet igrati s Schalkejem, nabirati točke v domačem prvenstvu. Ker zaostaja za Domžalami, ne sme varčevati z močmi, tako da bo šel v Domžalah na tri točke. Tekma v Gelsenkirchnu ne bo igrala vloge," je prepričan nekdanji kapetan vijolic.

Najlepše obdobje vsakega nogometaša

Spominja se dogodkov izpred 15 let, ko je Mariborčane s kapetanskim trakom popeljal na evropske zelenice v ligi prvakov, a tudi spoznal, da nastop na dveh frontah ne prinaša takšnega bremena, da bi izostalo prvo mesto v državi. "To je najlepše obdobje vsakega nogometaša. Priprave ne morejo biti lepše, ko je prisoten adrenalin tekme na vsake tri dni. To je res nekaj najlepšega," je obujal spomine na prvi evropski čudež vijolic.

Kot trener se je dvakrat pomeril z Mariborom in še čaka na prvo zmago. V prejšnji sezoni je v Domžalah izgubil na pokalni tekmi, v tej pa na prvenstveni v Ljudskem vrtu. Na obeh tekmah so bile Radomlje večino srečanja konkurenčne, Maribor pa si je zmago priigral v zadnjih minutah. Bo v soboto drugače? "Upajmo, morda se pa izpolni pravilo o tretji sreči," se je nasmejal Djuranović. Popoldan ga čaka še zadnji trening, nato pa prestižna prvoligaška naloga. Ponuja se skalp njegovega nekdanjega kluba, s katerim se bo jeseni pomeril tudi v pokalu. To bi šele bilo presenečenje …

Ne spreglejte