Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak infografika

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

6 let, 6 mesecev

Samir Handanović in Jan Oblak: kdo je boljši?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Samir Handanović in Jan Oblak. Ni dvoma, Slovenci se lahko pohvalimo z dvema nogometnima vratarjema, ki spadata v svetovni vrh. Kdo je boljši?

"Imeti dva tako dobra vratarja je velik privilegij, ki se ga Slovenci morda niti ne zavedamo dobro. Ko sem branil jaz, si česa takšnega nismo mogli niti predstavljati. Zgledovali smo se po vratarjih, ki so branili v Španiji, Italiji in drugod. Zdaj imamo dva, ki v teh ligah spadata med najboljše," je o asih, oba sta trenutno tudi najdražja in najbolj cenjena slovenska nogometaša, za začetek povedal Branko Zupan, nekdanji uspešni slovenski vratar in zdaj trener.

Številne podobnosti, a tudi razlike

Samir Handanović, ki je pred kratkim pri 31 letih končal reprezentančno kariero, zbral je 81 nastopov, je s tem odprl prostor za Jana Oblaka, ki bo prihodnji mesec dopolnil šele 23 let, ta je do zdaj zbral šele osem reprezentančnih nastopov in v izbrani vrsti nastopal predvsem takrat, ko devet let starejšega kolega ni bilo zraven.

Oba spadata v vrh evropskega nogometa, zgodbi obeh sta v marsičem podobni, a tudi različni. Handanović ima seveda veliko več izkušenj, a še čaka na prvo lovoriko, medtem ko je Oblak osvojil že štiri. Handanović je odigral veliko več evropskih tekem in nastopil tudi na svetovnem prvenstvu, a še ni nastopil v ligi prvakov, medtem ko si je Oblak kljub mladosti v elitni evropski nogometni ligi že nabral kar nekaj izkušenj in se lahko pohvali tudi s tem, da je branil v velikem finalu evropske lige, ki ga je leta 2014 z lizbonsko Benfico izgubil.

Oba sta v vseh selekcijah in tekmovanjih debitirala kot zelo mlada, a je Oblaku to povsod uspelo bistveno prej.V članski in mladi reprezentanci, v prvi slovenski ligi, v tujih ligah … V prid Oblaka govori tudi tržna vrednost. Z 20 milijoni evrov, kar je njegova najvišja cena do zdaj, je za četrtino dražji kot Handanović, a vrednosti 24 milijonov, kolikor je najvišja vrednost drugega, še ni dosegel.

Oba branita odlično v tej sezoni, a kdo je boljši?

Oba sta zamenjala že veliko število klubov. Handanović sedem, Oblak kljub mladosti kar osem. Oba sta pot do uveljavitve v tujini dočakala po tem, ko sta se krajši čas dokazovala kot posojena nogometaša. Prvi je v tujini igral samo v Italiji, drugi ob Španiji še na Portugalskem. Oba sta bila že izbrana za najboljša vratarja v ligah, v katerih sta branila. Handanović dvakrat, Oblak enkrat, a prav lahko se zgodi, da se bosta v bližnji prihodnosti oba lahko pohvalila z novima prestižnima priznanjema. V sezoni 2015/16 namreč branita odlično in sta s svojima kluboma v vrhu tekmovanj, v katerih nastopata. Handanović je z milanskim Interjem vodilni v prvi italijanski, Oblak je z madridskim Atleticom na drugem mestu v španski ligi.

Nekoliko boljšo individualno statistiko ima Oblak, njegova odstotek ubranjenih strelov in število prejetih zadetkov na tekmo sta boljša, a sta v svojih ligah oba najboljša. Podobno velja tudi za statistiko vseh sezon, ki so do zdaj za njima, a je treba upoštevati, da Handanović na najvišji ravni brani veliko dlje. V italijanski prvi ligi brani že več kot desetletje, tam je zbral že kar 311 nastopov, medtem ko je Oblak za zdaj pri 27 nastopih v prvi španski in 60 tekmah v portugalski ligi.

Statistična primerjava Samirja Handanovića in Jana Oblaka:

Kaj pravi strokovnjak Branko Zupan?

Oba je primerjal tudi naš sogovornik, ki je s Handanovićem sodeloval, ko je bil selektor mlajših reprezentanc Slovenije. "Samirjevo pot zelo dobro poznam. Že kot selektor reprezentance do 18 let sem v njem prepoznal talent, ki ga je imel. Dobil je ustrezno zaupanje in hitro debitiral v mladi, potem pa tudi članski reprezentanci. Kot zelo mlad je šel v tujino in tam dobil ustrezno podporo, se razvil in napredoval do ravni, na kateri je zdaj. Janova pot je šla navzgor hitreje. Do statusa, ki ga uživa, je prišel še hitreje," je povedal Zupan, nekdaj dolgoletni vratar slovenskih prvoligaških klubov in tudi reprezentant.

"Handanović zelo dobro sodeluje v igri in ocenjuje določene situacije. Ima zelo dobre reflekse in je močan v situacijah ena na ena. Je delavec in zelo nadarjen. Je visok, gibljiv, eksploziven. Hitro je osvojil italijanski slog branjenja in žogo napada s težiščem, nagnjenim naprej. Razvil se je v kompletnega, vrhunskega vratarja. Oblak brani na podoben način, a je mogoče malo bolj miren, hladen. Ne obremenjuje se z napakami in ni preveč občutljiv. Tudi on je zelo eksploziven in tehnično podkovan. Morda je še malo bolj drzen v situacijah ena na ena – tudi če je napadalec zelo blizu njega, ohranja zbranost in ima oči na žogi –, več uporablja noge in je drznejši pri izhodih iz vrat," je značilnosti obeh strokovno opisal Zupan in skušal najti še največje razlike.

"Največja razlika je starost. Samir je starejši in veliko bolj izkušen, postal je tudi specialist za branjenje enajstmetrovk, ki jih je očitno zelo dobro naštudiral in je pri tem morda celo najboljši na svetu. Ima določene podatke, ki jih drugi nimajo. Jan zelo mlad in še raziskuje svoje možnosti, pripravljen je tudi tvegati. Zdi se mi tudi, da je Jan bolj odprt za kritike, ki na Samirja pogosto preveč vplivajo," je še povedal 51-letni vratarski strokovnjak.

Ko bo slabo, bomo videli, iz kakšnega testa je

Prepričan je tudi o tem, da imata oba še rezerve. "Vedno se da bolje. Predvsem pri kritičnih žogah imata rezerve. Občutek, kako se odzvati v kritičnih situacijah, lahko dobiš ali pa ne. S tem je podobno kot pri smučarjih skakalcih. Treba je najti ravnovesje," je povedal.

"Oblak bo zagotovo prišel v obdobje, ko mu bo šlo slabše. Takrat bomo videli, iz kakšnega testa je. Če bo prebrodil težave, ki bodo prišle, bo še boljši in bo s tem napredoval. Je še zelo mlad, lahko še zelo napreduje. Handanović si je s tem, ko se je odločil, da ne bo več branil v reprezentanci, zaprl vrata za dodatno raziskovanje in premikanje meja. Ni več tako zelo mlad, a ima tudi on še možnosti za napredovanje. Bomo videli. Že zdaj spadata med najboljše na svetu. Če želita postati najboljša, pa bosta morala razviti svoj slog in postati unikatna. Ko ju bodo posnemali drugi, bosta najboljša," je za konec slovenski vratarski strokovnjak z ogromno trenerskimi in tudi igralskimi izkušnjami povedal svoje. Pomagate si lahko tudi s statistikami in se odločite, kdo je boljši. Samir Handanović ali Jan Oblak?

Ne spreglejte