Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
15. 5. 2013,
20.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak Miral Samardžić

Sreda, 15. 5. 2013, 20.01

7 let, 12 mesecev

Samardžić se je pridružil Kamplu in Oblaku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropski seznam dobitnikov lovorik se polni. Med najboljšimi so tudi trije Slovenci. Državno krono so že osvojili Jan Oblak (Benfica), Kevin Kampl (Salzburg) in Miral Samardžić (Šerif).

Z izjemo prvoligaških tekmovanj v nekaterih skandinavskih državah ter še nekaj manjših, ki zaradi specifičnih podnebnih razmer prisegajo na igranje v "toplejših" mesecih, se bo ligaško in pokalno dogajanje za večino Evrope v drugi polovici maja. V mnogo državah potekajo razburljivi zaključki, v najmočnejših ligah pa sta si novo zvezdico do zdaj priigrala le Bayern München in Juventus. Nemški prestol je pod vodstvom Josepa Guardiole zasedel že sedem krogov pred koncem ligaške sezone, kar je novi "hitrostni" rekord, stara dama je novo zvezdico vpisala po nedeljskem porazu Rome, PSG pa bi lahko v Franciji odprl šampanjec v sredo. V Angliji in Španiji bo očitno napeto do zadnje sekunde.

Oblak v igri še za tri lovorike, Kampl v polfinalu pokala

Državno zvezdico, svojo prvo v karieri, sta v tej sezoni dočakala mlada slovenska dragulja. Jan Oblak je pomagal Benfici do portugalskega naslova, Kevin Kampl, po mnenju mnogih najboljši posameznik avstrijskega prvenstva, pa je premočno osvojil bundesligo pri slovenskih severnih sosedih. Oba zvezdnika slovenskega nogometa se potegujeta tudi za pokalno lovoriko, Benfica celo za dve (tako v državnem kot ligaškem finalu, na obeh tekmah bo nasproti stal Rio Ave Etiena Velikonje), orli pa ostajajo tudi v igri za najboljšega v ligi Europa.

Četrtič zapored je postal najboljši v Moldaviji Miral Samardžić, njegov Šerif iz Tiraspola je razred zase v prvenstvu, dosegel je 94, prejel pa le 14 zadetkov, v igri pa je tudi za dvojno krono. "Vsako leto je težje osvajati lovorike. Veliko tekmecev se je okrepilo, a naši cilji so vedno najvišji," je po novem uspehu za stran Evropske nogometne zveze (UEFA) povedal Jeseničan.

S tem pa se slovenski seznam prvakov v tujih ligah še ne končuje. Tik pred ubranitvijo naslova je Ludogorec Razgrad Romana Bezjaka v Bolgariji, tudi Korošcu se nasmiha dvojna krona, saj se je Ludogorec že uvrstil v finale pokala. V Srbiji kaže imenitno Stojanovićevi Crveni zvezdi, kjer igrata Nejc Pečnik in Dejan Kelhar, na Madžarskem je v vodstvu Debrecen Reneja Miheliča, tik za njim pa branilci naslova Györ Roka Kronavetra.

Iličić in Džinić sta ostala praznih rok

Pokalna tekmovanja bi lahko osrečila ogromno slovenskih src. Kekova Rijeka je v igri za hrvaško pokalno lovoriko, graški Sturm Darka Milaniča in Roberta Berića je v avstrijskem pokalnem tekmovanju v polfinalu, izjemno čast bo doživel nekdanji kapetan slovenske reprezentance Robert Koren, ki se bo 17. maja na veličastnem Wembleyju s Hull Cityjem pomeril proti Arsenalu v finalu angleškega pokala FA.

Dva slovenska legionarja sta žal ostala brez pokalne lovorike. Josip Iličić je s Fiorentino izgubil finale italijanskega pokalnega tekmovanja proti Napoliju (1:3), Kranjčan pa je prispeval podajo za edini gol vijolic, nato pa zapravil lepo priložnost za izenačenje na 2:2, Zagłębie Lubin Elvedina Džinića pa je na Poljskem ostal brez pokalnega naslova po loteriji kazenskih strelov.

V Sloveniji je pet krogov pred koncem v najboljšem položaju branilec naslova iz Maribora. Vijolice imajo pred Velenjčani in Koprčani osem točk prednosti, v igri so tudi za pokalni naslov. V pokalu jim lahko načrte prepreči Gorica, finale bo 21. maja na koprski Bonifiki.

Ne spreglejte