Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
14. 12. 2012,
20.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Milenko Ačimović Zlatko Zahović Slaviša Stojanović Robert Koren Boštjan Cesar

Petek, 14. 12. 2012, 20.02

8 let

S Katancem se nihče ne bo zafrkaval

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dogajanje okoli imenovanja novega selektorja pozorno spremlja tudi Milenko Ačimović. Tudi on svoj glas daje Srečku Katancu, s katerim je dosegal največje uspehe.

S 74 nastopi v dresu Slovenije je še vedno na drugem mestu večne lestvice po številu nastopov v zgodovini izbrane vrste. Kar 41 od teh je zabeležil pod vodstvom Srečka Katanca. Nekdanjega selektorja, ki je v igri, da nasledi neuspešnega Slavišo Stojanovića, ki se je od selektorskega stolčka poslovil pred kratkim. Zato ne čudi, da tudi nekdanji zlati deček slovenskega nogometa, ki je poskrbel za nekaj najbolj nepozabnih trenutkov v zgodovini reprezentance – neverjeten gol v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2000 proti Ukrajini, gol v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002 proti Romuniji -, meni, da je Katanec najbolj primeren kandidat za mesto selektorja. ''Govorimo o človeku, ki je Slovenijo popeljal na evropsko in potem še svetovno prvenstvo. Brezpredmetno je izgubljati besede o njegovih trenerskih sposobnostih. Je selektor, ki je do zdaj na klopi Slovenije brez dvoma naredil največ. Dosegel je rezultate, ki jih je, kot vidimo zdaj, skorajda nemogoče ponoviti. Sam najbolj ve, kaj bo naredil in kako se bo odločil. Je dovolj pameten, da ve, kaj je zanj najbolje. Upam, da bo on tisti, ki bo sedel na trenutno zelo vroč selektorski stolček,'' je brez ovinkarjenja odgovoril Milenko Ačimović. ''Katanec je brez dvoma prava odločitev. Če se bodo na Nogometni zvezi Slovenije odločili zanj, se ne bodo zmotili. Zagotovo ne,'' je še dodal.

Nekateri so prišli na počitnice

In kaj je tisto, s čimer je Katanec najbolj prepričal Ačimovića? Skupaj sta sodelovala štiri leta, zato naš sogovornik dobro ve, kako poteka delo pod vodstvom najbolj uspešnega slovenskega selektorja. ''Predvsem veliko disciplino. Z večino držav je tako, da nogometaši, ki igrajo v tujini, v reprezentanco ne pridejo preveč motivirani. Da prihod v domače okolje izkoristijo za sprostitev in druženje z družino, prijatelji. Plačujejo jih klubi, zato pazijo, da se v izbrani vrsti ne bi poškodovali. Predvsem pri tistih, ki so že kot zelo mladi prišli do dobrih pogodb, je tako, da so preveč sproščeni. Da niso dovolj motivirani. Pri Katancu tega zagotovo ne bo. Od zbora, prvega sestanka in prvega treninga je vse na najvišjem nivoju. Od prve sekunde pa vse do tekme Srečko ustvarja vzdušje, v katerem so vsi naelektreni. V katerem ni prostora za popuščanje. Pod njegovim vodstvom se zagotovo ne bo nihče zafrkaval. Če se bo, se mu ne piše dobro. To je tisto, kar je pri njem najbolj pomembno,'' je podrobno razložil nekdanji športni direktor Olimpije, ki, odkar je zapustil zaposlitev pri edinem ljubljanskem prvoligašu, uživa v brezdelju in prosti čas namenja predvsem družini.

Slovenci nismo realni

Odkar je prenehal z igranjem nogometa in se vrnil po vrsto letih igranja v tujini, podrobno spremlja tudi slovensko reprezentanco. In ugotavlja: ''Ljudje v Sloveniji so nerealni. To, da smo si za cilj postavili uvrstitev na svetovno prvenstvo v Braziliji, je neumnost. Kako? Glede na to, kako majhni smo, je kaj takega nerealno pričakovati. Pa tudi sicer so naši najboljši nogometaši trenutno v veliko slabši formi, kot so bili pred tremi leti. Niti enega našega igralca ni v ligi prvakov, mi pa pričakujemo, da se bo reprezentanca kar tako uvrstila na svetovno prvenstvo? Ne, ne. Tako enostavno to pač ni.''

Ačimović je prepričan, da je najboljša pot za prihodnost slovenske reprezentance tista, po kateri se bo delalo predvsem dva koraka naprej. ''Treba je začeti graditi za naslednji kvalifikacijski ciklus. Če bo pred novega selektorja postavljen cilj, da se mora uvrstiti že na naslednje svetovno prvenstvo, bo to neodgovorno in smešno. Seveda je treba, dokler obstajajo tudi najmanjše teoretične možnosti, verjeti v uspeh, a bolj realno je, da se pripravimo na naslednje kvalifikacije. Verjamem, da se Katanec, če bo izbran, tega dobro zaveda in v zgodbo ne bo šel, če ta ne bo zasnovana na realnih temeljih,'' je opozoril nekdanji reprezentant. Danes 49-letni Katanec je sicer, odkar je po svetovnem prvenstvu 2002 po znamenitem sporu z Zlatkom Zahovićem zapustil klop Slovenije, vodil še grški Olympiacos iz Pireja, Makedonijo in bil v nazadnje selektor Združenih arabskih emiratov. Vmes je minilo kar nekaj let, ko se ni posvečal trenerskemu poslu, s slovenskim nogometom ni bil preveč v stikih. Bo, če se bo odločil za povratek, na selektorsko mesto sedel nepripravljen? ''Ne. Do marca in nadaljevanja kvalifikacij bo imel dovolj časa, da zbere vse potrebne informacije. To je človek, ki ve, kakšna je formula za uspeh. Ne dvomim v to, da v nadaljevanje kvalifikacij ne bi vstopil pripravljen,'' je prepričan Ačimović.

Samir Handanović? Ne smemo ponoviti napake

In kaj je tisto, kar je bilo po mnenju Ačimovića odločilno pri padcu rezultatske krivulje slovenske izbrane vrste v zadnjih letih? ''Robert Koren in Milivoje Novaković. Prehitro in na prelahek način smo jima odrekli. To sta odlična nogometaša, kakršnih je v Sloveniji malo. Mi pa smo se ju odslovili, čeprav bi bila lahko v veliko pomoč še vsaj en kvalifikacijski ciklus. Velika napaka. Šele zdaj lahko vidimo, koliko sta Sloveniji pomenila,'' se je razgovoril nekdanji nogometaš Olimpije, Crvene zvezde, londonskega Tottenhama, Lilla in dunajske Austrie, ki se boji, da bi se zdaj podobno zgodilo tudi s Samirjem Handanovićem. Vratar milanskega Interja je pred časom prav v intervjuju za Sportal prvič namignil, da se utegne kmalu posloviti od izbrane vrste. Kar malce presenetljivo so se pojavile celo trditve, da bi bilo morda tako celo najbolje. Da je zdajšnji kapetan Slovenije tisti, ki je v marsičem vplival na spremembe v reprezentanci in posledično tudi slabe rezultate. ''Podobno je bilo pred leti z menoj. Tudi jaz sem nekaj časa namigoval, da se bom poslovil, pa sem potem tudi se. Res upam, da se tokrat zgodba ne bo ponovila. Govorimo o enem izmed najboljših vratarjev na svetu in najboljšem, kar jih je Slovenija kdajkoli imela. O nogometašu, ki igra za največji klub od vseh, v katerih je v času slovenske samostojnosti igral katerikoli slovenski nogometaš. In kot takšnega bi ga lahko izgubili, starega šele 28 let. V času, ko je pred njim še vrsta let igranja na najvišji ravni. Vse moramo narediti, da tega fanta ne izgubimo,'' se je o dolgoletnem slovenskem reprezentantu, ki je pod vodstvom zdaj že nekdanjega selektorja Slaviše Stojanovića prejel tudi kapetanski trak, razgovoril Ačimović. ''Koren, Novaković, Cesar in Handanović so bili tisti, ki so nam prinesli svetovno prvenstvo leta 2010. Bili so daleč najbolj pomembni členi ekipe, ki je dosegla velik uspeh. Bili so tisti, ki jim je sledil preostanek ekipe. Bili so zlata vredni. Dvema smo se že prehitro odrekli, moramo narediti vse, da napake ne ponovimo,'' je za konec še dodal. Ga bodo tisti, ki vlečejo najbolj pomembne poteze v slovenskem nogometu, poslušali?

Ne spreglejte