Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
27. 11. 2013,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Konstantin Vassiljev NK Maribor NK Maribor

Sreda, 27. 11. 2013, 10.10

8 let

Rubin proti Mariboru z rezervno postavo? Vassiljev je prikimal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maribor se je odpravil v Kazan. Kako je v teh dneh v Rusiji in kako zahteven izpit čaka vijolice, nam je pojasnil Konstantin Vassiljev, stari znanec slovenskih prvoligaških zelenic, ki igra za Amkar.

Se spominjate simpatičnega Estonca, ki je z nogometno žogo užival v dresu Nafte in Kopra? Ljubitelje nogometa v Sloveniji je v slabo voljo spravil le enkrat. Na reprezentančni kvalifikacijski tekmi v Stožicah, ko je leta 2011 premagal Samirja Handanovića in prispeval levji delež k odmevnemu estonskemu podvigu. Baltiško državico je senzacionalno popeljal vse do dodatnih kvalifikacij, Kekovi četi pa priprl vrata EP 2012. To je Konstantin Vassiljev, ki je leta 2011 prekinil dolgoletno slovensko izkušnjo in se iz sredozemskega Kopra podal v mrzlo Rusijo. Naravnost v oddaljeni Perm, kjer z Amkarjem presenetljivo uspešno kljubuje bogatejšim klubom. Predvsem tistim iz Moskve, ki imajo veliko več denarja pod palcem.

Amkar je na izvrstnem šestem mestu, za vodilnim Zenitom zaostaja le šest točk. Na lestvici je krepko pred Rubinom, kar je ogromno presenečenje, saj ima Kazan petkrat dražjo ekipo. In še večji motiv za četrtkovega mariborskega tekmeca, da na tekmi lige Europa s slovenskim prvakom varčuje z močmi, saj prihaja v ponedeljek v Tatarstan še Amkar. Ekipa z optimističnim Vassiljevim: "V ponedeljek bomo gostovali pri Rubinu. Prepričan sem, da bo zato proti Mariboru rotiral postavo in se ne bo predstavil z najmočnejšo postavo. V Evropi si je že zagotovil napredovanje, v prvenstvu pa mu ne gre najbolje, kar je za vse nas v Rusiji veliko presenečenje. Nihče ne ve, zakaj jim ne steče. Glede na odličen kader, vrhunskega trenerja in veličino kluba bi moral biti višje, a težko osvaja točke. Kdo bi si to mislil," se sprašuje dvakratni estonski nogometaš leta, ki je v tej sezoni za Amkar v ruskem prvenstvu odigral 12 tekem in se enkrat vpisal med strelce. Prepričan je, da bo Rubin v zaključku jesenskega dela, v Rusiji bosta odigrana še dva kroga, poskušal dati v višjo prestavo. "Želeli bodo osvojiti vseh šest točk, zato sem še toliko bolj prepričan, da Maribor v četrtek ne bo pričakala udarna enajsterica Rubina."

Tekmo med Mariborom in Amkarjem v Ljudskem vrtu je spremljal po televiziji, predstava vijolic, tedaj jih je vodil še Hrvat Ante Čačić, pa ga kljub porazu z 2:5 ni razočarala. "Ni bilo tako slabo, kot se je končalo. Sploh ne. Maribor je pokazal veliko kakovosti. V četrtek lahko preseneti Rubin, ki ne bo povsem pripravljen za borbo. Ne bi rekel, da bodo Rusi podcenjevali Maribor, a nogometaše Rubina bo zagotovo spremljal nek občutek, da so boljši. To pa bi lahko Maribor, ki ima lepe možnosti, izkoristil. Ne pričakujem pa, da bo Rubin doma brezglavo napadel od prve minute. Ima bolj ekipne kakovosti, tako da bomo spremljali taktičen dvoboj. Navijal bom za Maribor," pojasnjuje Estonec z ruskimi koreninami in slovenskim srcem.

Igrišče bo slabo, kar je priložnost za Maribor

Kakšne pogoje lahko Maribor pričakuje v Kazanu? Vassiljev je že igral v Tatarstanu: "V četrtek bo mrzlo, verjetno pod 0 stopinj, snega pa ne bo. Maribor bo naletel na težke pogoje. Ko sem igral v Sloveniji, nisem imel nikdar opravka s takim mrazom, kot vlada tukaj. Ampak po drugi strani pa je to lahko prednost za Maribor, saj je možnost izenačene igre v tako težkih razmerah večja. Igrišče bo verjetno slabo," je dejal nekdanji nogometaš Nafte in Kopra, ki bo na štadionu Rubina gostoval v ponedeljek, pred tem pa z velikim zanimanjem spremljal gostovanje slovenskega prvaka.

"Štadion ni tako velik, ima le malce večjo zmogljivost od Ljudskega vrta (tu je malce pretiraval, saj ima Centralni štadion 30.133 mest, op. p.). Je malce večji, bolj odprt. V Kazanu gradijo nov moderen štadion za svetovno prvenstvo leta 2018, ki pa še ni končan, tako da mora Rubin igrati na starem štadionu. Je star, a v dobrem stanju," je opisal objekt, ki se lahko pohvali z naravno travo. V Rusiji je nimata le dva štadiona, znameniti Lužniki v Moskvi in Amkarjev.

Kazan Arena sprejme več kot 45.000 gledalcev, svet pa jo bo temeljito spoznal čez nekaj let, ko bo Rusija gostila dve odmevni tekmovanji. Najprej pokal konfederacij, nato pa še svetovno prvenstvo, ki se bo tako po 12 letih vrnilo v Evropo.

V Permu je zadovoljen, tako s pogoji kot soigralci, a tudi pogreša Slovenijo. Ohranil je ogromno stikov s slovenskimi prijatelji. "Razmišljam o tem, da bi prišel še za kakšno sezono v Slovenijo. Ob tej priložnosti pozdravljam vse v Lendavi in koprski klub. Žalostno je to, kar se dogaja z Nafto. Upam, da se bo nekega dne postavila na noge in vrnila v prvo ligo. Prekmurje potrebuje dober klub. In tudi močno Muro. Gre pa, kakor slišim, vsaj boljše Kopru. Na Bonifiko imam čudovite spomine, Koper je prekrasno mesto," že komaj čaka na poletje 2014, ko bi se lahko po dolgem času mudil v Sloveniji. Tudi zaradi klubskih priprav, ki jih ruski prvoligaši pogosto opravljajo pod Alpami.

Ima pa še eno željo. Da morda ples kroglic na žrebu kvalifikacijskih skupin za EP 2016 združi Slovenijo in Estonijo. Če se mu bo želja izpolnila, bo imel razlog več, da se vsaj za nekaj dni vrne v Slovenijo, ki mu je ostala v tako prijetnem spominu. Bo Mariboru v prijetnem spominu ostal Kazan, slikovita prestolnica Tatarstana? Vassiljev meni, da ima zelo lepe priložnosti vsaj za točko, če ne celo tri.

Odgovor bo znan v četrtek malce pred 20. uro, ko se bo končal dvoboj v Kazanu.

Ne spreglejte