Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
23. 4. 2016,
15.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

NK Celje Robert Pevnik Kei Hoshikawa Simon Rožman Iztok Kapušin Prva liga Telekom Slovenije pokal Slovenije NK Maribor NK Maribor

Sobota, 23. 4. 2016, 15.21

6 let, 6 mesecev

Celjani so lahko srečni, da se mu je lani rodil sin

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Slovenski nogometni trener Robert Pevnik je deloval v številnih klubih tako doma kot tudi v tujini. Pred tedni se je odločil, da raznovrstno zbirko oplemeniti še z vlogo trenerja Celja. Za zdaj mu gre odlično, saj je klub popeljal v finale pokala.

Če se dan pozna po jutru, bo Robert Pevnik s Celjem dosegel veliko lepega. Na prvih štirih tekmah, na katerih je vodil rumeno-modre grofe, sploh ni izgubil. V prvenstvu je remiziral pri Krki in doma visoko odpravil Koprčane, v pokalu pa je dvakrat premagal Domžale in Celjane popeljal v veliki finale. "Je to šokterapija ali kaj drugega? Tega ne vem. V ospredje bi postavil igralce, ki so hitro sprejeli moje zahteve. Odlično sodelujemo in napredujemo. Imamo še dosti rezerv, a si tekme sledijo druga za drugo, tako da nimam časa popravljati veliko stvari," je izjemno zadovoljen z opravljenim v tako kratkem času.  

Lahko bi ostal na Poljskem, a je dobil sina

Vodstvo kluba je v tej sezoni zamenjalo že dva trenerja. Jeseni se je poslovil Simon Rožman, pred tedni pa še njegov naslednik Iztok Kapušin. Za oba so bili usodni skromni rezultati v prvenstvu, ki so Celjane spravili v kočljiv položaj, saj se jim obeta krčevit boj za obstanek med elito. Zagotoviti jim ga bo pomagal 47-letni Polzelan, ki se je še lani dokazoval na Poljskem.

Nekdanji nogometaš Celja, Kopra, Olimpije, Rudarja, Korotana in Beltincev je kot trener popeljal Celjane v finale pokala Slovenije. | Foto: Nekdanji nogometaš Celja, Kopra, Olimpije, Rudarja, Korotana in Beltincev je kot trener popeljal Celjane v finale pokala Slovenije.

''Lahko bi ostal na Poljskem, a se mi je 3. junija rodil sin. Kmalu bo dopolnil eno leto. Zato smo se vrnili v Slovenijo. V Velenju sem prevzel vodenje nogometne šole, nato pa je prišla ponudba iz Celja, o kateri nisem veliko razmišljal. Celje je klub, za katerega sem odigral največ prvoligaških tekem,'' je Pevnik razkril navezanost na klub, ki v 1. SNL nastopa od prvega do zadnjega dne. S takšnim podvigom se lahko na sončni strani Alp pohvalita le še Maribor in Gorica.

O Mariboru sploh ne razmišlja

Nogometaši Celja so se s prebojem v finale pokalnega tekmovanja približali cilju, ki ga glede na prikazano v tej sezoni in nizko uvrstitev na lestvici, trenutno so na osmem mestu, niti niso pričakovali. Spogledujejo se z nastopom v Evropi, ki bi pomenil veliko nagrado za klub. Čeprav se v prvenstvu potegujejo za obstanek, so v pokalu prisopihali do najvišje stopničke in se uvrstili v finale, v katerem bo na drugi strani stal Maribor. Do štajerskega obračuna, ki bo odločil o dobitniku lovorike, je še dober mesec dni.

Celjani so v sredo še drugič zapored v pokalu premagali Domžale in se prebili v veliki finale. | Foto: Celjani so v sredo še drugič zapored v pokalu premagali Domžale in se prebili v veliki finale.

''Uvrstitev v finale je velik uspeh igralcev. Predstavlja dodatno pozitivno iskrico, nikakor pa breme. Ne verjamem, da bodo igralci v prihodnjih tednih že razmišljali o finalu,'' je novopečeni trener Celjanov prepričan, da se bodo misli izbrancev po preboju v finale pokala usmerile na prvenstvo. ''O Mariboru sploh ne razmišljam. V glavi je le Gorica. Prihodnji konec tedna bomo v prvenstvu igrali doma z Mariborom. Šele takrat se mu bomo posvetili. Takrat ne bo zaradi finala pokala nobenih skrivalnic. Igrali bodo z najmočnejšo postavo,'' je napovedal štajerski derbi, s katerim bodo sklenili uspešni mesec april.

Iz prvega poraza ne bo delal tragedije

S Celjani je podpisal pogodbo do konca prihodnje sezone (2016/17). ''Vemo, kako je biti trener. Lahko imaš pogodbo za štiri leta, pa ti to ne pomaga, da obdržiš službo. Kar se tiče mene, sem samozavesten in prepričan, da bomo s Celjem spisali lepo zgodbo,'' je strokovnjak, ki je deloval v Sloveniji, Makedoniji in na Poljskem, zmeren optimist.

Pokalni dvoboj v Domžalah, ki je osrečil Celjane, je spremljal tudi selektor članske reprezentance Srečko Katanec. | Foto: Pokalni dvoboj v Domžalah, ki je osrečil Celjane, je spremljal tudi selektor članske reprezentance Srečko Katanec.

Celjani so v prejšnji sezoni v prvenstvu zaostali le za Mariborom, v pokalu pa le za Koprom. V tej sezoni si lahko Evropo zagotovijo v pokalu. ''Evropa? Moj poglavitni cilj je, da ekipa igra dobro in da smo družina, kjer vsak gara za vsakega. Verjamem, da bom naredil dober rezultat. Imamo zanimiv igralski kader. Igralce, ki jih imamo, moramo spoštovati. Zelo jim zaupam, želim pa, da se podredijo ekipi, ki je trenutno kot prava družina. Zavedamo pa se tudi, da ne bomo večno nepremagljivi. Ko bo prišel prvi poraz, se tega trenutka ne bojimo, niti iz njega ne bomo delali tragedije,'' je pripravljen na dan, ko bo segel v roko stanovskemu kolegu in mu čestital za zmago. Za zdaj kot trener Celja še ni imel takšne izkušnje.  

Prvi japonski trener v 1. SNL

Pevnik je trenerske izkušnje v domovini nabiral pri Dravi, Domžalah, Olimpiji, Muri, Rudarju, Radomljah in Aluminiju, deloval pa je tudi v Makedoniji (Rabotnički) in na Poljskem (Legionovia), kjer je spoznal Japonca Keija Hoshikawo. Sodelovala sta v klubu in se tako dobro ujela, da ga je Pevnik povabil v Slovenijo. ''Vesel sem, da je sprejel mojo povabilo. Kei je odličen analitik in trener. Odlično govori angleško, v Celju pa ima vedno ob sebi slovensko-angleški slovar. Na Poljskem je skoraj osvojil poljski jezik, tako da se zanj res ne bojim (smeh). Vsi naši nogometaši razumejo angleški jezik, ima pa nogomet univerzalni jezik, ki ga vsi poznamo,'' je predstavil razloge, zakaj se je odločil za nenavaden korak in popestril slovensko klubsko okolje z 39-letnim japonskim strokovnjakom.

Hoshikawa je vajen dela v tujini. Na Poljskem je v drugi ligi pomagal Pevniku, v Londonu pa je bil pomočnik trenerja pri znanem ženskem moštvu Chelsea. Na Japonskem je največji pečat pustil v klubu Verdy Kawasaki. Pevniku se je pridružil pri projektu reševanja prvoligaškega obstanka, čez dober mesec dni pa lahko skupaj proslavljata že prvo lovoriko. Če bo Japonec dobro analiziral igro Maribora ...

Ne spreglejte