Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
11. 12. 2012,
19.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Robert Berić Maribor Evropa

Torek, 11. 12. 2012, 19.49

8 let

Robert Berić: v Evropi blestel, doma niti ne

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za Roberta Berića je bilo leto 2012 tisto, v katerem se je povsem uveljavil in se prebil tudi do reprezentančnega gola. Predvsem zaradi golov v Evropi, v domačem prvenstvu jih je bilo bolj malo.

V prvi polovici tega leta ni bil redni član začetne enajsterice Maribora. Pravzaprav je bil v drugem delu minule sezone le petkrat v začetni enajsterici vijoličastih in zabil vsega tri prvenstvene gole, enega pa dodal v pokalu. Z Mariborom je osvojil naslov slovenskega prvaka, do zmage pa prišel tudi v pokalnem tekmovanju. Pri zmagi nad Celjani po enajstmetrovkah v finalu je sicer igral le v prvem polčasu. Osvojil je tudi superpokal, a pri zmagi nad Olimpijo v prvi tekmi sezone na igrišče vstopil s klopi. Po prodaji Etiena Velikonje in Daliborja Volaša pa ob kapetanu Marcosu Tavaresu postal prvi napadalec slovenskega prvaka. Toda v domačem prvenstvu se ni najbolj izkazal. Zabil je le pet prvenstvenih golov in je šele četrti najboljši strelec vijoličastih v tej sezoni. Navijači so zagotovo pričakovali več.

Je pa zato ta mladi Krčan navduševal v Evropi. Čeprav je tudi tam poskrbel za nekaj sivih las mariborskih navijačev na prvi tekmi odločilnega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Dinamu v Zagrebu, kjer je zapravil nekaj priložnosti za zmago Maribora, ki bi slovenskega prvaka močno približala uvrstitvi v sanjsko nogometno ligo. Pred tem je v Evropi zabil tri gole, dva sarajevskemu Željezničarju pri domači zmagi s 4:1 in enega luksemburškemu Dudelangeju, prav tako pri domači zmagi s 4:1. Navdušil pa je v ligi Europa. Najprej je zadel pri veličastni zmagi nad Panathinaikosom v Ljudskem vrtu s 3:0, nato še pri domačem remiju s Tottenhamom z 1:1, zadel pa tudi v Londonu pri porazu z 1:3. Dvanajst evropskih zadetkov in šest golov. Prav gotovo statistika, ki se je ne gre sramovati. Prav zaradi zadetkov v evropskih pokalih si je prislužil tudi vpoklic v člansko reprezentanco in pod vodstvom zdaj že nekdanjega selektorja Slaviše Stojanovića na zadnji tekmi v letošnjem letu, prijateljski proti Makedoniji v Skopju, začel v prvi postavi. Ob debiju se ni izkazal, tako kot celotna reprezentanca ne. Z zadetki na mednarodnem prizorišču pa je poskrbel tudi, da se je znašel v beležkah številnih oglednikov evropskih klubov, ki so se v jesenskih dneh mudili v Mariboru. Več ali manj je jasno, da bo odšel. Že januarja prihodnje leto ali šele poleti, niti ni pomembno. Ko bo zapustil Ljudski vrt, bo skorajda zagotovo odšel za bogato odškodnino. Pri 21 letih prihaja v obdobje, ko od njega lahko pričakujemo veliko. Pred leti je njegov razvoj zavrla hujša poškodba, zdaj je spet na pravi poti, da postane eden izmed najboljših slovenskih napadalcev.

Ne spreglejte