Zmešnjava v Braziliji kmalu v Guinnessovi knjigi rekordov

Brazilsko zvezno vrhovno sodišče je ta teden končalo najdaljši sodnikov dodatek v zgodovini nogometne igre in po 30 letih odločilo, kdo je bil nogometni državni prvak Brazilije leta 1987. Vrhovni sodniki so za edinega nosilca naslova državnega prvaka v nogometu razglasili Recife, brez naslova pa so ostali nogometaši Flamenga iz Ria de Janeira.

Navijači Recifeja lahko končno slavijo državni naslov, ki so ga njihovi ljubljenci osvojili leta 1987.

1 / 3

Navijači Recifeja lahko končno slavijo državni naslov, ki so ga njihovi ljubljenci osvojili leta 1987. Foto: Guliver/Getty Images

2 / 3

Foto: Guliver/Getty Images

3 / 3

Foto: Guliver/Getty Images

V skladu s torkovo odločitvijo najvišje sodne instance v državi, s katero se bota najbrž zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov, je klub iz severovzhodnega dela Brazilije Sport Recife po letih čakanja, zmešnjave, spornih odločitev in sporov postal lastnik naslova brazilskega državnega prvaka 1987. Odločitev je dokončna.

Petčlanski sodni senat je sodbo, da je bil Recife prvak leta 1987, izglasoval z izidom 3:1 v prid ekipi, ki se  pogosteje bori za obstanek kot za naslov prvaka. Eden izmed sodnikov se je vzdržal glasovanja, ker je bil njegov sin pravni zastopnik Flamenga v tem primeru.

Flamengo ni ostal dolžan Recifeju

V Recifeju so nemudoma pozdravili odločitev ter vse navijače in ljubitelje nogometa pozvali, naj si tudi na sodišču potrjeni pokal pridejo ogledat v njihov muzej. "Naslov je naš, in to znova, na sodišču, brez vsakršnega dvoma je Sport premagal tiste, ki so pobegnili," so bili v sporočilu na Twitterju navdušeni predstavniki kluba Sport iz Recifeja.

Nasprotnikom niso ostali dolžni predstavniki brazilskega velikana Flamenga, ki so prek družbenih omrežij razširjali fotografije svoje ekipe pred 30 leti s pripisom: "Na igrišču, z žogo, Flamengo za vekomaj. Brazilski prvak 1987."

Recife je tekmece iz Ria de Janeira premagal trideset let po odigranem turnirju. Sodniki so tako Recifeju prisodili zmago za zeleno mizo in končali desetletja dolg spor.

Velika zmešnjava

Spor je izbruhnil zaradi velike zmešnjave, saj sta leta 1987 obstajala dva vzporedna nacionalna turnirja. Flamengo je tako pred 30 leti osvojil ligo v okviru "pokala unije" (1987 Copa Uniao), ki so jo ustanovili veliki in najbolj priljubljeni klubi v državi, združeni v Klubu 13 (Clube dos 13), Recife pa je bil prvak prvenstva pod okriljem brazilske nogometne zveze, čemur so nasprotovali predstavniki Flamenga.

Sport iz Recifeja je leta 1987 dosegel največji dosežek v zgodovini kluba. Sport iz Recifeja je leta 1987 dosegel največji dosežek v zgodovini kluba. Foto: Guliver/Getty Images

Flamengo kot prvak in Internacional kot podprvak sta nasprotovala ponudbi nogometne zveze CBF, ki Cope Uniao ni priznala, da bi odigrali nekakšen sklepni turnir najboljše četverice skupaj s prvakom in podprvakom prvenstva CBF za naslov zmagovalcev prvoligaške serie A. Iz tega bi bilo nič, zveza pa je za prvaka in podprvaka samovoljno določila Sport iz Recifeja in Guarani, ki sta nato tudi zaigrala v pokalu libertadores leta 1988.

Flamengo se je imel za edinega prvaka prvenstva najvišje kakovostne ravni in pravico iskal na sodišču, kjer pa je ni našel. Propadla je tudi salomonska rešitev, ko je zveza v neuspelem poskusu, da bi pomirila nasprotujoče si strani, leta 2011 najboljšim štirim moštvom dala na razpolago možnost delitve naslovov brazilskega nogometnega prvaka in podprvaka leta 1987. Predstavniki Flamenga so se lani odločili za novo pritožbo ter odločitev skušali izpodbijati s pravnimi sredstvi na sodišču. Zadeva je prišla pred vrhovno sodišče, ki pa ni odločilo v korist pritožnikov, ampak za edinega prvaka razglasilo klub iz Recifeja.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano