Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 3. 2016,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Real Madrid Italija Roma

Torek, 8. 3. 2016, 11.33

8 let

Real žrtev italijanskega prekletstva

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Če bo Real Madrid danes ubranil prednost s prve tekme osmine finala lige prvakov in izločil Romo, bo prekinil dolgoletni niz neuspešnosti na evropskih nogometnih dvobojih proti italijanskim tekmecem.

Beli baletniki iz Madrida so osvojili evropski naslov že desetkrat. Nazadnje so bili najboljši leta 2014, letos pa se želijo ponovno povzpeti na prestol. Izbranci Zinedina Zidana so na dobri poti, da si zagotovijo napredovanje v četrtfinale, saj so v prvem dejanju osmine finala odpravili Romo. Na olimpijskem štadionu v Rimu so zmagali z 2:0 in si na široko odprli vrata, ki vodijo v četrtfinale.

Če bi nogometaši Reala upravičili vlogo favorita in izločili Romo, bi prekinili 29-letno italijansko prekletstvo, s katerim imajo opravka v evropskih tekmovanjih. Po letu 1987, ko so bili boljši od Napolija, so v Evropi v izločilnih dvobojih venomer ostal praznih rok proti italijanskim tekmecem. Krajši konec so potegnili proti AC Milanu (1989, 1990), Torinu (1992), Juventusu (1996, 2003, 2005, 2015) in Romi (2008), zdaj pa se jim nasmiha priložnost, da prekinejo urok in prvič po slabih treh desetletjih izločijo italijanskega tekmeca. Leta 1998 so v finalu lige prvakov resda premagali Juventus, a se je takrat igrala le ena tekma. Ko je šlo na izločanje in sta se igrala dva dvoboja, Real ni izkusil srečnega konca.

Roma v tej sezoni že izgubila v Španiji

Rimljani so v tej evropski sezoni že gostovali v Španiji. V skupinskem delu so gostovali v katalonski prestolnici in pokleknili proti Barceloni. Branilci evropskega naslova so premagali sinove volkulje s ''teniških'' 6:1. Takrat je Rimljane vodil še Francoz Rudi Garcia, letos pa ga je na vroči rumeno-rdeči klopi nasledil Luciano Spalletti in s sedmimi zaporednimi zmagami v serie A poskrbel za boljše čase. Spodletelo mu je le v Evropi, kjer na prvi tekmi osmine finala ni izkoristil prednosti domačega igrišča in izgubil proti Realu (0:2). Danes se mu obeta priložnost za maščevanje, a bo potreboval za uresničitev cilja čudež.

Real je zelo motiviran, saj želi v tej sezoni prek lige prvakov nadoknaditi zamujeno v domačem prvenstvu, kjer je krepko zaostal za Barcelono (12 točk). Real pa črpa dodatno motivacijo tudi v tem, da prekine niz neuspešnosti proti italijanskim tekmecem, ki so ga izločili kar osemkrat zapored.

Povratni dvoboj osmine finala se bo začel ob 20.45.

Ne spreglejte