Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
30. 1. 2016,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Barcelona Arda Turan špansko prvenstvo

Sobota, 30. 1. 2016, 11.52

8 let

Real Madrid navija za Jana Oblaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ob 16. uri se bo na štadionu Camp Nou začel španski derbi med Barcelono in Atleticom. Pomerili se bosta najboljši ekipi prvenstva, slovenski vratar Jan Oblak se bo srečal z napadalnim trojčkom MSN.

Danes so vse oči v Španiji uprte v prestolnico Katalonije. Na Camp Nouu se bosta pomerila Barcelona in Atletico Madrid. Vodilni klub bo pričakal najbližjega zasledovalca na lestvici, ki mu gleda v hrbet le zaradi slabše razlike v zadetkih.

Sloviti napadalni trojček Barcelone (Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar), poimenovan MSN, bo skušal dokazati svojo moč proti najboljši obrambi na Pirenejskem polotoku, ki ji poveljuje Jan Oblak. Slovenski vratar je v tej sezoni na 21 tekmah prejel le osem zadetkov. Če bi obdržal takšno povprečje do konca sezone, bi postavil nov mejnik v zgodovini španskih prvenstev. Na Camp Nouu ga čaka zahtevno delo. Pri Barceloni je v najboljši formi Urugvajec Suarez, ki je z 18 zadetki prvi strelec tekmovanja.

To bo pomemben španski derbi, v katerem ne bo prostora za madridski Real, ki je v tem trenutku šele na tretjem mestu. Za Barcelono in Atleticom zaostaja štiri točke, zato bo danes stiskal pesti za mestne sosede. Beli baletniki navijajo, da bi Simeonejeva četa pokvarila načrte favoritom.

Katalonci so odigrali tekmo manj od madridskih tekmecev. Sredi februarja se bodo v zaostali tekmi pomerili s Sportingom iz Gijona. Če bi upravičili vlogo favoritov tako na današnjem derbiju kot tudi na zaostali tekmi, bi se močno oddaljili od Atletica (šest točk) in Reala (sedem točk), s tem pa naredili pomemben korak k osvojitvi nove državne lovorike.

Enrique previden, Simeone hvali Turana

"To ni odločilna tekma za naslov. Po tem dvoboju bo do konca sezone na voljo še ogromno srečanj. Pričakujem, da bo še napeto v boju za vrh, zato ne bi rekel, da si lahko z zmago nad Atleticom že zagotovimo polovico naslova," ostaja previden Luis Enrique, ki bo danes v ogenj poslal tudi turškega zvezdnika Ardo Turana.

Poleti se je preselil v Barcelono iz Atletica, a jeseni zaradi prepovedi, posledice ostre Fifine kazni katalonskemu klubu zaradi nepravilnosti pri nakupovanju nekaterih mlajših igralcev, ni igral. Zdaj bo dočakal krstno tekmo proti nekdanjemu klubu, s katerim je osvojil špansko prvenstvo in zaigral v finalu lige prvakov.

"Arda nam je dal ogromno. Je igralec, ki želi vedno najboljše klubu, katerega dres nosi. Nanj me vežejo prelepi spomini. Kot trenerja me veseli, da si je prislužil prestop v Barcelono, saj je to dokaz, da se v našem klubu dobro dela," je pred ponovnim srečanjem s Turanom povedal njegov nekdanji strateg Diego Simeone. Dodal je, da je Barcelona najboljši klub na svetu. S tem je dal vedeti, kdo je favorit današnjega derbija.

Turek dobil prednost pred Rakitićem

Pri Barceloni se v udarno enajsterico vrača Jordi Alba, ki je odpravil poškodbo stegenske mišice. Zaigral bo tudi Andres Iniesta, ki ga je angina v prejšnjih dneh prikovala na posteljo, obstaja pa velika možnost, da bo na desnem bočnem položaju namesto Daniela Alvesa zaigral Aleix Vidal. V zvezni vrsti je na čakanju ostal Ivan Rakitić. Neymar, ki je na zadnjem pokalnem srečanju prejel neugoden udarec, je pripravljen za zelo pomembno srečanje.

Gostje na Camp Nouu niso zmagali že deset let. Ko je Atletico nazadnje osvojil tri točke na največjem španskem nogometnem objektu (3:1), je dva zadetka dosegel Fernando Torres. Priljubljeni napadalec zaradi poškodbe gležnja ne kandidira za srečanje, podobno velja tudi za Portugalca Tiaga Mendesa in Argentinca Angela Correo, ki je poškodovan.

Oblak letos še ni prejel zadetka

Simeone se je kot trener z Barcelono pomeril 14-krat in dočakal le eno zmago. Atletico je na zadnjih 25 srečanjih v vseh tekmovanjih izgubil le dvakrat, nazadnje prav v sredo, ko je v pokalu izpadel proti Celti (2:3), med vratnicama pa je stal Angel Miguel Moya.

Rdeče-belim gre bolje v prvenstvu, kjer brani slovenski reprezentant. Od zadnjih 11 prvenstvenih srečanj so jih dobili kar devet. Oblak je na zadnjih petih tekmah ohranil mrežo nedotaknjeno. Če bi jo še danes, bi bili navijači Atletica več kot navdušeni, saj bi to pomenilo, da bi njihovi ljubljenci pri španskem, evropskem in svetovnem prvaku osvojili najmanj točko. Škofjeločan letos še ni bil premagan ...

Kako močna je Barcelona, dokazuje njen zadnji niz. Nepremagana je zadnjih 25 srečanj, na zadnjih petih domačih tekmah je tekmecem ob petih zmagah dala kar 21 zadetkov, prejela pa le dva. V tej sezoni je že premagala Atletico. Jeseni je v Madridu zmagala z 2:1.

Ne spreglejte