Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
18. 3. 2015,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Robert Volk Mladen Dabanović Atletico Madrid Miguel Angel Moya

Sreda, 18. 3. 2015, 15.49

8 let

Real Madrid ali Dekani? Vseeno mu je.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko je bil Jan Oblak star 14 let, ga je veteran med vratarji Robert Volk povabil k članskim treningom Olimpije. Prepoznal je talent in zrelost, s katerima se je v torek prikupil navijačem Atletica.

Slovenski vratar Jan Oblak je star komaj 22 let, a je v karieri doživel že ogromno lepega. Z Olimpijo se je v prvoligaškem tekmovanju dokazoval v rosnih najstniških letih, ko so njegovi sovrstniki tekmovali v kadetskih ekipah, z Benfico je osvojil kopico lovorik, Atleticu pa po rekordnem prestopu, vrednem 16 milijonov evrov, pomagal do preboja v četrtfinale lige prvakov.

Ko se je "nova" Olimpija zavestno odločila, da se bo podala v boj za ekspresno vrnitev v prvo ligo in je pod imenom NK Bežigrad nastopala še za Bežigradom, je del njene zgodbe postal tudi nadarjeni deček iz Škofje Loke. Izkušeni Robert Volk, stari vratarski maček, je prepoznal njegov talent in si dovolil potezo, ki je marsikoga šokirala.

Nikoli ne bo pozabil, kako so se mu smejali, ko je vztrajal, da z veterani Olimpije, ki so si takrat nadeli ljubkovalno ime "stari konji", trenira tudi 14-letni Oblak. "Rekli so, da ga bomo uničili. Nihče ni verjel, da bo nekoč igral v tako dobrih klubih. Mogoče v nogometu preveč razmišljamo o tem, da otroci niso sposobni vsega in jih do onemoglosti držimo v mladinskem stažu, on pa je bil takrat zrel kot odrasel človek. V glavi ni bil več otrok, daleč od tega," se je Primorec spominjal obdobja, ko je Oblak prehiteval korake in je bil za razred boljši od sovrstnikov. Zdaj ima priložnost, da to postane tudi pri Atleticu, enem najboljših evropskih klubov.

Vstopil je nenadoma, brez dodatnega ogrevanja

Na torkovi tekmi lige prvakov v Madridu jo je poškodba zagodla vratarju Atletica Miguelu Angelu Moyi, ki mu trener Diego Simeone v tej sezoni najbolj zaupa. Mlademu Slovencu, ki je od Španca mlajši kar osem let, se je po 23 minutah nepričakovano odprla priložnost, na katero je čakal zelo dolgo. V igro je vstopil nenadoma, z rezervne klopi, kar se ni izkazalo za preveliko oviro.

"Vratarji v tem delu igre niso povsem neogreti, saj se je Jan zagotovo ogreval pred tekmo. Psihološko pa je zelo težko tako priti v igro. Dejstvo je, da ti je težko, ker nisi tako kot drugi v tekmi. Na srečo se je tekma odvijala tako, da v uvodnem polčasu ni imel veliko dela, nato pa je hitro napočil čas za premor, kar je bilo dobro za Jana," je iz Štajerske sporočil Mladen Dabanović. Nekdanji reprezentant je pred leti spadal med najboljše slovenske vratarje, zdaj med njih spada Oblak.

Ima psihološko kakovost, ki se je ne da naučiti

"Ni me presenetilo, kako se je odrezal proti Bayerju, sploh ne. Verjel sem, da bo dal to skozi, ker ima že od mladih nog vse urejeno v glavi. Je pravi profesionalec, ki dobro in kakovostno dela. Potrebuje le to, da lahko dela v miru, nato pa bo vse šlo slej ko prej po svoji poti. Ima psihološko kakovost, ki se je ne da naučiti, ampak se z njo rodiš," je na morda največjo vrlino vratarja Atletica opozoril Volk in nadaljeval: "Zaradi nje je izstopal že kot otrok. Vseeno mu je, proti komu igra, ali je to Real ali pa Dekani. Na vsaki tekmi da vse od sebe, to pa ga je tudi nagradilo. Verjamem, da zmore še več in da je njegov domet v karieri še večji. Sem optimist in verjamem v njega," mu napoveduje še bleščečo prihodnost, ki bi jo lahko začinil s prestopom v vrste evropskega klubskega velikana, še boljšega od Atletica. Teh pa je tako malo, da jih lahko prešteješ le na prste ene, največ dveh rok.

"Res je. Jan je mlad, a je po drugi strani tudi že dolgo na sceni. Vse od Olimpije naprej, se pravi že šest let. Psihološka priprava pri njem ni bila nikoli vprašljiva. Je zelo stabilen vratar, ki je dal marsikaj skozi in dokazal, da je iz pravega testa, Vreden je tega vložka in pričakovanj, da jih bo upravičil," je Dabanović prepričan, da Atleticu po torkovi predstavi ni žal 16 milijonov evrov, ki so jih nakazali na račun Benfice.

Jan je moderniziral trik Nizozemca Krula

Oblak je v torek branil drugič na tekmi lige prvakov. Dvoboj med Atleticom in Bayerjem je bil tako izenačen, da so potnika v četrtfinale odločili streli z bele točke. Slovenski reprezentant je ostal zbran in preprečil, da bi se napredovanja veselil nemški predstavnik. Pomagal si je tudi tako, da je pred izvajanjem izmenjal nekaj besed z nogometaši Bayerja, ki so nato večkrat zgrešili kot pa zatresli njegovo mrežo. "Psihološko je zmedel tekmeca, da je zgrešil. Tega nihče ne opazi, a zasluge gredo prav vratarju. Deloval je neverjetno mirno. Vratarji uporabljajo razne metode, da zmotijo igralca, ki je pri izvajanju 11-metrovk pod večjim pritiskom. Vsak vložek ga zmoti. Kaj jim je rekel, ne vem. Včasih so nas učili marsikaj. Sam sem izvajalcem velikokrat govoril, da naj ne streljajo tja kot lani. Potem začne nogometaš razmišljati, to pa je že dovolj, da mu pade zbranost," je pojasnil Volk, ki je bil pri Olimpiji sprva Oblakov soigralec in mentor, nato pa tudi trener.

"To so novejši vratarski triki, ki jih je izumil nizozemski vratar Tim Krul na svetovnem prvenstvu v Braziliji (znamenita tekma proti Kostariki, op. p.), Jan pa jih je s pridom uporabil in malce moderniziral. Zelo zanimivo bo slišati, kaj bo o tem povedal sam, je pa tako, da so napadalci vedno pod večjim pritiskom in jih je dobro malce zmotiti," je Dabanović pohvalil iznajdljivega in drznega rojaka, ki je vnesel nemir med izvajalce najstrožjih kazni v taboru lekarnarjev iz Leverkusna.

Bo zdaj prvi vratar Atletica do konca sezone?

Kakšna bo zdaj prihodnost Oblaka, ki je imel pri Atleticu vse do poškodbe Moye status rezervnega vratarja, na redne nastope pa računal le na tekmah španskega pokala? "Jan je deloval fenomenalno, užitek ga je bilo gledati. Upam, da vrnitev Moye ne bo vplivala na njegov položaj. Morajo mu pustiti priložnost," si želi Volk.

Dabanović mu je brez škodoželjnosti, naperjene španskemu vratarju Moyi, prikimal. "To je pač sestavni del športa. Mi lahko odkrito navijamo za Oblaka, pri vratarjih pa se mora vedno nekaj zgoditi, da nastopi zamenjava. Ali napaka ali pa poškodba. Jan je to čakal in dočakal. Zdaj sem prepričan, da bo priložnost izkoristil in ostal prvi vratar Atletica do konca sezone. Upam tudi, da bo v Evropi branil čim dlje," je dejal 43-letni Štajerec, ki se je v tujino odpravil leta 1999 in pet sezon vztrajal med vratnicama Lokerena.

Moya si je poškodoval zadnjo stegensko mišico in bo po neuradnih informacijah počival vsaj štiri tedne. Pred Oblakom je torej zgodovinska priložnost, da vknjiži tudi prve nastope v španskem prvenstvu. V petek bo izvedel ime tekmeca v četrtfinalu lige prvakov. Z najboljšimi v Španiji že ima izkušnje, saj je na pokalnih tekmah že dobro spoznal Real in Barcelono. Morda pa mu ples kroglic nameni bele baletnike, branilce evropskega naslova, ki so lani v dramatičnem finalu "ukradli" evropski naslov Atleticu. Škofjeločan ne bi imel nič proti …

Ne spreglejte