Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
2. 5. 2017,
6.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

Gareth Bale Diego Simeone Zinedine Zidane infografika Antoine Griezmann Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Real Madrid Atletico Madrid UEFA liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 2. 5. 2017, 6.00

12 mesecev

Pred polfinalnim dvobojem LP: Real - Atletico (infografika)

Madrid se sprašuje: Ronaldo ali Oblak?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
Oblak Ronaldo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes se bosta v prvi polfinalni tekmi lige prvakov pomerila madridska soseda Real in Atletico. Slovenski vratar Jan Oblak bo gostoval pri evropskem rekorderju Cristianu Ronaldu, ki je v četrtfinalu mrežo Bayerna zatresel kar petkrat. Se bo Škofjeločan maščeval Portugalcu za poraz v zadnjem finalu lige prvakov?

Zvečer se bosta na kultnem štadionu Santiago Bernabeu v Madridu pomerili ekipi, prepolni zvezdnikov. Tisti, ki nosijo beli dres in bodo danes računali na prednost domačega igrišča, so vredni skoraj 765 milijonov evrov. Resda bodo nekatera zveneča imena manjkala, a bo to še vedno prvovrsten nogometni spektakel. 

Domači navijači bodo najbolj pogrešali poškodovanega Garetha Bala, ki prinaša dodatno motivacijo za preboj v finale, saj bo potekal v Cardiffu, kjer bi bil najboljši Valižan deležen posebne časti.

Le Katanec, Zahović in Oblak

Poleg Oblaka sta v finalu največjega evropskega klubskega tekmovanja izmed Slovencev zaigrala le še Zlatko Zahović in Srečko Katanec. | Foto: Poleg Oblaka sta v finalu največjega evropskega klubskega tekmovanja izmed Slovencev zaigrala le še Zlatko Zahović in Srečko Katanec. Ogromno vrednost nosijo tudi nogometaši Atletica. Vredni so več kot pol milijarde evrov, pri tem ima prste vmes tudi Jan Oblak, eden izmed treh Slovencev, ki so se že zaigrali v velikem evropskem finalu. To je storil lani v Milanu, a podobno kot Srečko Katanec (1992 proti Barceloni) in Zlatko Zahović (2001 proti Bayernu) ostal praznih rok.

"Nismo favoriti. Možnosti so 50 proti 50, tako kot vedno, ko gre za dvoboj v izločilnem delu. Dobro poznamo drug drugega. Tekmovalnost z Atleticom se ni spremenila od časov, ko sem bil še nogometaš Reala. To je pester derbi španske prestolnice," razmišlja Zinedine Zidane, ki je kot trener Reala lani že v ligi prvakov prekrižal načrte Atleticu in osvojil 11. evropski naslov.

 

Simeone krpa desno stran

Koga bo Diego Simeone uvrstil na igralni položaj desnega bočnega branilca? | Foto: Reuters Koga bo Diego Simeone uvrstil na igralni položaj desnega bočnega branilca? Foto: Reuters

Oba madridska velikana sta v tej evropski sezoni zmagala sedemkrat. Atletico je za razliko od Reala že izgubil. Brez točk je ostal v skupinskem delu na gostovanju v Münchnu, a poraz ni bil usoden, saj si je že prej zagotovil vodilni položaj. Na Bavarskem so nedavno gostovali beli baletniki in osvojili Allianz Areno z 2:1.

Real v tej sezoni dosega dvakrat več zadetkov od Atletica (28 proti 13), ki pa je veliko boljši v obrambi, saj prejema trikrat manj golov (5 proti 15). Slovenski vratar Oblak je na devetih tekmah prejel le tri zadetke, preostala dva pa je dobil rezervist Miguel Angel Moya na prvi tekmi osmine finala v Leverkusnu.

Real je na zadnjih sedmih tekmah, ki jih je v Evropi odigral proti španskemu tekmecu, vedno ostal neporažen. To bo že njegov sedmi zaporedni nastop v polfinalu lige prvakov. | Foto: Reuters Real je na zadnjih sedmih tekmah, ki jih je v Evropi odigral proti španskemu tekmecu, vedno ostal neporažen. To bo že njegov sedmi zaporedni nastop v polfinalu lige prvakov. Foto: Reuters

"Vem, kdo bo igral na položaju desnega bočnega branilca," sporoča Diego Simeone, ki je po Juanfranu in Šimetu Vrsaljku (Hrvat po okrevanju že trenira, a so možnosti, da bi zaigral na današnji tekmi, zelo majhne) ostal še brez Joseja Marie Gimeneza.

Najverjetneje se bo na odgovornem položaju preizkusil mladi Francoz Lucas Hernandez. Morda preseneti in tja postavi Saula Nigueza oziroma Kokeja, ki bi tako imela na desni strani opravka z Ronaldom in Marcelom.

Kdo se bo uvrstil v finale lige prvakov?

  • Real Madrid
    27,50 %
    275 glasov
  • Atletico Madrid
    72,50 %
    725 glasov
Oddanih 1000 glasov

Sladke skrbi Zidana, Ronaldo lovi Messija

Atletico želi nadaljevati niz neporaženosti v gosteh, ki traja od decembra. Brez poraza so na zadnjih 15 gostovanjih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Atletico želi nadaljevati niz neporaženosti v gosteh, ki traja od decembra. Brez poraza so na zadnjih 15 gostovanjih. Foto: Guliverimage/Getty Images "Real se bo predstavil v močni podobi. Tako kot vedno, ko igra doma. Lahko igra v različnih sistemih z Iscom, Jamesom, Asensiom," je Argentinec opozoril na dolgo in široko klop tekmeca, ki Zidanu prinaša sladke skrbipri izboru udarne enajsterice.

Kako dobri so "rezervisti" Reala, so prejšnji teden pokazali na gostovanju v La Coruni, ko so zmleli Deportivo s 6:2.

Namesto manjkajočega Bala bo v napadu Reala, kot kaže, priložnost dobil Isco.

Real – Atletico /prva polfinalna tekma lige prvakov/

Štadion Santiago Bernabeu (Madrid) ob 20.45, glavni sodnik Martin Atkinson (Anglija)

Verjetni začetni postavi:
Real Madrid: Navas; Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo; Kroos, Casemiro, Modrić; Isco, Benzema, Ronaldo.
Manjkata: Bale, Pepe (oba poškodovana)

Atletico: Oblak; Hernández, Godín, Savić, Filipe Luís; Saul Ñíguez, Koke, Gabi, Carrasco; Griezmann, Gameiro.
Manjkajo: Juanfran, Giménez in Fernández (vsi poškodovani), Vrsaljko je vprašljiv.

Največ zadetkov je v ligi prvakov izmed madridskih sosedov dosegel kdo drug kot Cristiano Ronaldo. Evropski rekorder (101 zadetek v različnih tekmovanjih) je v tej sezoni pri sedmih golih. Letos je razigran, le v četrtfinalu je mrežo Bayerna zatresel kar petkrat.

Beli baletniki so z 11 evropskimi naslovi absolutni rekorderji, rdeče-beli pa še čakajo na prvega. V finalu so se znašli trikrat, a vselej objokovali zamujeno. | Foto: Vid Ponikvar Beli baletniki so z 11 evropskimi naslovi absolutni rekorderji, rdeče-beli pa še čakajo na prvega. V finalu so se znašli trikrat, a vselej objokovali zamujeno. Foto: Vid Ponikvar

Če bo hotel na lestvici ujeti Lionela Messija, ki je za Barcelono dal 11 zadetkov, a že izpadel, bo moral v polno zadeti vsaj še štirikrat. Pri Atleticu se je v evropski sezoni zadetka največkrat razveselil Antoine Griezmann. Dosegel je pet zadetkov, tako kot njegov rojak Karim Benzema, ki brani barve Reala.

Portugalec Ronaldo je najboljši tudi na seznamu podajalcev. Njegove podaje so poskrbele za šest zadetkov. Pri Atleticu je v tej rubriki najboljši Griezmann. Najboljši nogometaš Eura 2016 se je podpisal pod dve podaji.

Povratno srečanje polfinala lige prvakov bo prihodnjo sredo, 10. maja, na štadionu Atletica. To bo zadnja evropska tekma na Vicente Calderonu, ki v prihodnji sezoni ne bo več gostil tekem rdeče-belih. V drugem polfinalnem paru se bosta za finalno vstopnico pomerila Monaco in Juventus.
Ne spreglejte