Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
7. 4. 2017,
17.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

Natisni članek

David de Gea Jose Mourinho Manchester United Diego Simeone Enrique Cerezo Real Madrid špansko prvenstvo Atletico Madrid Barcelona Jan Oblak Jan Oblak

Petek, 7. 4. 2017, 17.15

6 let, 6 mesecev

Madridski derbi Real - Atletico (sobota, 16.15)

Jana Oblaka selijo na Old Trafford

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55
Jan Oblak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenskega vratarja Jana Oblaka čaka v soboto nova klubska poslastica. Z Atleticom bo v madridskem nogometnem prazniku poskušal ponagajati slavnemu sosedu Realu. Če bi mu uspelo, bi osrečil tudi privržence Barcelone, ki bodo na mestnem derbiju navijali za Simeonejevo četo.

Sobota, 8. april, in kultni štadion Santiago Bernabeu v španski prestolnici. Ko bo odbilo 15 minut čez 16. uro, bo sodnik dal znak za začetek dvoboja, ki ga ne bo spremljal le Madrid, ampak vsa Španija.

Tudi Katalonija, ki bi ji v boju Barcelone za ubranitev državnega naslova še kako ustrezala zmaga Atletica. Zato bo Barcelona v soboto stiskala pesti za Jana Oblaka in njegove soigralce, ki so v zadnjih sezonah na gostovanjih strup za bele baletnike.

Oblakov soigralec okraden

Španski nogometaš Jorge Resurreccion Merodio in soigralec slovenskega vratarja Jana Oblaka v Atleticu iz Madrida, bolj znan kot Koke, je bil tarča roparja.

Na parkirišču v Chamberiju v španski prestolnici mu je oborožen moški na motorju vzel uro, vredno približno 70.000 evrov, je potrdila policija. Koke je ostal v postavi Atletica za sobotni derbi z Realom iz Madrida. (STA)

Katalonci bi imeli vse v svojih rokah

Lionel Messi in druščina bodo pri Realu gostovali čez dobra dva tedna. | Foto: Getty Images Lionel Messi in druščina bodo pri Realu gostovali čez dobra dva tedna. Foto: Getty Images Če bi rdeče-beli pokvarili načrte vodilnemu Realu in se mu maščevali za boleč poraz na Vicente Calderonu v jesenskem delu (0:3), bi se Barceloni odprla pot do vodilnega položaja. Z odigrano tekmo več za evropskimi in svetovnimi prvaki zaostaja dve točki, tako da bi lahko v soboto, ko bo nekaj ur pozneje po madridskem derbiju gostovala v Malagi, še prehitela Real.

Razplet na vrhu bi se zaostril, Barcelona pa bi lahko o naslovu odločala sama, saj jo 23. aprila čaka gostovanje na Santiago Bernabeuu.

Za oba madridska velikana prihaja mestni obračun ob nepravem času, saj bosta le nekaj dni pozneje odigrala prvo četrtfinalno tekmo lige prvakov. Branilec naslova Real bo v sredo gostoval pri Bayernu, Atletico pa bo v torek gostil angleškega prvaka Leicester City, ki je pod taktirko Craiga Shakespeara neustavljiv in je dobil zadnjih šest tekem.

Morata izstavil kandidaturo

Cristiano Ronaldo je v sredo počival. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je v sredo počival. Foto: Reuters Real je v sredo na gostovanju pri Leganesu (zmaga s 4:2) spočil zvezdniški napadalni trojček BBC (Karim Benzema, Gareth Bale in Cristiano Ronaldo), izkazal pa se je v večini sezone zapostavljeni reprezentančni napadalec Alvaro Morata. Dosegel je tri zadetke in popihal na dušo trenerju Zinedinu Zidanu, da si zasluži kaj več od le mesta na rezervni klopi.

Španski mediji napovedujejo madridski spopad tudi skozi prizmo vratarskega dvoboja med Keylorjem Navasom in slovenskim reprezentantom. Z boljšo statistiko se lahko pohvali Oblak, ki je v zadnjih tednih našel formo, s katero je izstopal v prejšnji sezoni.

Oblak, De Gea in nori milijoni

David De Gea ostaja vroča želja belih baletnikov. | Foto: Reuters David De Gea ostaja vroča želja belih baletnikov. Foto: Reuters V zadnjih dneh so se na Otoku okrepile govorice o tem, kako si strateg Manchester Uniteda Jose Mourinho prizadeva, da bi na Old Trafford pripeljal Oblaka. Če bi španski reprezentančni vratar David De Gea poleti res zapustil Manchester in okrepil madridski Real, bi se odprla možnost za prihod Škofjeločana, ki pa bi osiromašila klubsko blagajno rdečih vragov. Odškodninska klavzula za prestop Gorenjca znaša kar 100 milijonov evrov.

Veliko ceneje je ne bi odnesel Real, če bi želel uresničiti nekajletno željo in kupiti De Geo. United namerava za Španca (nekdanjega vratarja Atletica), ki ga je poleti 2015 od sklenitve dogovora z Realom ločilo le nekaj minut (nespretnost pri  izpolnjevanju administrativnih pogojev, potrebnih za izpeljavo prestopa) zahtevati kar 77 milijonov evrov. Angleški mediji med kandidati za morebitnega naslednika De Gee omenjajo tudi vratarja Barcelone Marc-Andreja ter Stegna.

Predsednik Atletica: Imamo vse, kar si lahko igralec želi

Diego Simeone in Enrique Cerezo sta kot trener in predsednik združila moči leta 2012. | Foto: Reuters Diego Simeone in Enrique Cerezo sta kot trener in predsednik združila moči leta 2012. Foto: Reuters Predsednik Atletica Enrique Cerezo se zaveda, da bi lahko po koncu sezone izgubil nekatere nosilce igre. United se ne zanima le za Oblaka, ampak tudi za prvega strelca Antoina Griezmanna. ''Najboljši igralci bodo vedno igrali tam, kjer si želijo. Na srečo imamo v naši ekipi nogometaše, ki želijo igrati za Atletico,'' je prepričan predsednik rdeče-belih.

Misel je podkrepil z razlogi, ki bi morali prepričati nogometaše, da ostanejo zvesti Atleticu: ''Dobro nam gre v ligi prvakov (Atletico je bil v zadnjih treh sezonah dvakrat v finalu, op. p.), vsako leto smo visoko v španskem prvenstvu, selimo se na fantastičen štadion in imamo ogromno navijaško bazo, ki obožuje vse igralce. Imamo vse, kar si lahko igralec želi,'' je v pogovoru za agencijo Reuters poudaril Cerezo.

Gradnja novega štadiona Atletica napreduje iz tedna v teden:

Atletico bo v prihodnji sezoni zaigral na novem štadionu Wanda Metropolitano, ki bo sprejel 67 tisoč gledalcev. Predsednik je prepričan, da bo nov objekt magnet, ki bi lahko zadržal glavne klubske zvezdnike. Opozoril je na trenerja Diega Simeoneja, ki na vročem stolčku Atletica vztraja že pet let in ostaja ljubljenec navijačev, Francoza Griezmanna, ki je bil lani izbran za najboljšega igralca EP 2016, in Oblaka. Če bi se mu načrt posrečil, bi Atletico spremenil vzorec iz prejšnjih let, ko so Vicente Calderon zapuščali igralci na vrhuncu moči, klub pa je prejemal mastne odškodnine (Argentinec Sergio Agüero, Kolumbijec Radamel Falcao, Brazilec s španskim potnim listom Diego Costa …)

Realov niz v nevarnosti

Španske klube do konca sezone čaka še osem srečanj. Atletico za vodilnim Realom zaostaja deset, za Barcelono pa osem točk, tako da bo priložnost, da sezono konča z lovoriko, preusmeril na ligo prvakov.

Bo Cristiano Ronaldo spravil Jana Oblaka v slabo voljo, tako kot je storil v zadnjem finalu lige prvakov?  | Foto: Vid Ponikvar Bo Cristiano Ronaldo spravil Jana Oblaka v slabo voljo, tako kot je storil v zadnjem finalu lige prvakov? Foto: Vid Ponikvar

V španskem prvenstvu je v odlični formi. Prvič v tej sezoni je nanizal pet zaporednih zmag, na zadnjih šestih tekmah pa je prejel le en zadetek. Če bi Oblak zadržal mrežo nedotaknjeno v soboto, bi končal izjemen niz Reala, ki je na zadnjih 51 srečanjih še vedno vsaj enkrat zatresel mrežo tekmecev. Nazadnje se njegovi igralci na seznam strelcev niso vpisali 26. aprila 2016, ko so v ligi prvakov remizirali pri Manchester Cityju (0:0).

Verjetni začetni enajsterici:

Real: Navas; Marcelo, Pepe, Ramos, Carvajal; Kroos, Casemiro, Modrić; Bale, Ronaldo, Benzema

Atletico: Oblak; Filipe Luis, Godin, Savić, Juanfran; Saul Niguez, Gabi, Koke; Griezmann, Carrasco, Torres.

 

Ne spreglejte